Έντυπη Έκδοση

Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ, ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΚΑΙ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΑ

Ψιλικατζήδες με βαρύ οπλισμό

Σοβαροί προβληματισμοί αναπτύσσονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με αφορμή και τη δολοφονία των δυο νεαρών αστυνομικών, ουσιαστικά σε ενέδρα ενόπλων, στου Ρέντη, έπειτα από μια κατά τα φαινόμενα άστοχη επιχειρησιακή τακτική.

Αυτό το τραγικό γεγονός έφερε στην επιφάνεια μια σειρά από παθογένειες που πάντα υπήρχαν στην αστυνομία, αλλά στην παρούσα συγκυρία της οικονομικής κρίσης μεγενθύνονται. Συζητήσεις, που σε άλλες εποχές θα είχαν κάποιο νόημα, σχετικά με εξοπλισμούς, εκπαιδεύσεις και άλλες πολυτέλειες, όταν τα ταμεία είναι κενά, τώρα το έχασαν. Οι υπερβάσεις σε έξοδα φαίνεται ότι αφορούν τις θωρακίσεις οχημάτων ορισμένων αξιωματούχων.

Ανέδειξε επίσης την ευκαιριακή επικοινωνιακή αντιμετώπιση των ζητημάτων. Ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να υπέβαλλε παραίτηση μετά την κηδεία του ενός αστυνομικού στο Περιστέρι, όπου υπήρξαν αποδοκιμασίες, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή (παρέμεινε στη θέση του έπειτα και από τις προχθεσινές κρίσεις).

Οπως είναι φυσικό, η δολοφονία των αστυνομικών με πολεμικό όπλο δημιούργησε αντιπαραθέσεις και στη Βουλή, όπου υποβλήθηκαν αιτήματα ελαστικοποίησης των κανόνων επλοκής των αστυνομικών προκειμένου να διευκολυνθεί η οπλοχρησία από αυτούς. Επίσης, υποβλήθηκαν προτάσεις στο αμόδιο υπουργείο για τροποποιήσεις και στο θέμα της παράνομης οπλοκατοχής, ώστε η κατοχή ή διακίνηση πολεμικών όπλων, όπως το Καλάσνικοφ, να τιμωρείται ως κακούργημα με ρητή ελάχιστη ποινή φυλάκισης.

Οι αρμόδιοι επιχειρησιακοί παράγοντες περιμένουν κλιμάκωση της εγκληματικότητας όσο η οικονομική και κοινωνική κρίση μεγαλώνουν. Γι' αυτό ζητούν από τον υπουργό και κατ' επέκταση την κυβέρνηση να μην ισχύσει ο περιορισμός στις προσλήψεις των αστυνομικών με την αναλογία 5 προς 1. Πρώτη προτεραιότητα φαίνεται πως είναι το έγκλημα που πλήττει νοικοκυρία (ληστείες στο σπίτι) και επίσης το αδίστακτο έγκλημα ενόπλων που λυμαίνονται μικρές επιχειρήσεις ή πολυκαταστήματα.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις αρμόδιων αξιωματικών, η θεαματική μείωση των ληστειών στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που αυτά έλαβαν τα μέτρα ασφαλείας, τα οποία όφειλαν βάσει νόμου να είχαν πάρει χρόνια πριν. Οι πόρτες ασφαλείας που «έφαγαν» οι ληστές δεν τους σταμάτησαν, αλλά τους έστρεψαν αλλού.

Τους... οδήγησαν σε σουπερμάρκετ, βενζινάδικα, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, καταστήματα, ψιλικατζίδικα και ούτω καθεξής, ουσιαστικά σε «καταστήματα» που διαχειρίζονται αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά και τα οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να λάβουν μέτρα ασφαλείας αντίστοιχα με εκείνα των τραπεζών.

Είναι χαρακτηριστικά τα στατιστικά στοιχεία του Ιανουάριου που αφορούν το 2010 και το 2011: Στην Αττική, οι ληστείες σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μειώθηκαν από 36 σε πέντε, ενώ στα σουπερμάρκετ, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, τα καταστήματα ψιλικών κ.ά. μειώθηκαν μεν από 146 σε 115 (-21%), παραμένουν ωστόσο εξαιρετικά υψηλά.

Μάλιστα, εν αντιθέσει με τις τράπεζες, στις ληστείες αυτές καταγράφεται μεγάλος αριθμός τραυματιών -ακόμη και νεκρών- στην προσπάθεια να προστατεύσουν την περιουσία τους.

Επίσης, η αύξηση των ληστειών μέσα στα σπίτια είναι μεγάλη. Στην Αττική, μόνο τον Ιανουάριο του 2011 διαπράχθηκαν 37, όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2010 ήταν μόλις 17. Αύξηση τόσο εξαιτίας της «ευκολίας προετοιμασίας και διαπράξης» εμφανίζεται και στις ληστείες με θύματα οδηγούς ταξί και ταχυδρομικούς διανομείς.

Τέλος, όσον αφορά την εγκληματικότητα του δρόμου και συγκεκριμένα αρπαγές τσαντών, κινητών τηλεφώνων, μικροποσών και κοσμημάτων (κυρίως αλυσίδες), αυτή κυμαίνεται στα ίδια δραματικά επίπεδα: 164 τον Ιανουάριο του 2010, 161 τον Ιανουάριο του 2011.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.)
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη