Έντυπη Έκδοση

Αφιέρωμα στη μαλαπέρδα*

Από τη συνάδελφο κ. Δώρα Παρωδίτη λάβαμε το ρεπορτάζ που αναδημοσιεύουμε χάριν των αναγνωστών: «Από τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους μέχρι τον προσεχή Μάιο, η «Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών» με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και υπό τη γενική διεύθυνση της κ. Μαρίας Μπόμπολα, διοργανώνει στην Αθήνα το πρώτο παγκοσμίως αφιέρωμα στην Τρύπα.

Το πρωτότυπο αυτό πολιτιστικό γεγονός (μια ματιά στο Διαδίκτυο θα σας πείσει) στηρίζεται στη μεγάλη χορηγία της εταιρείας "Ελλάκτωρ" και στη συμμετοχή όλων των δημόσιων ή ιδιωτικών μουσείων της Αθήνας.

Ακολουθώντας το ως άνω παράδειγμα, η "κινηματογραφική λέσχη Αφιδνών", με την υποστήριξη του ΥΠΟ, διοργανώνει από αύριο, Καθαρή Δευτέρα, αφιέρωμα στη μαλαπέρδα.

Από το στειλιάρι του προϊστορικού πέλεκυ στους δαυλούς, στις λαμπάδες, στα γεωτρύπανα και στα κλειδιά, στα σκήπτρα, στα βύσματα, στα κανόνια και στα τρένα, ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι ο πολιτισμός της μαλαπέρδας, έλεγε ο κ. Τζον Παχυμέρης στην εμπεριστατωμένη ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε για τους δημοσιογράφους σε πέντε μουσεία, παρουσία της κ. Ρίτας Τιριτόμπολα, προέδρου της κινηματογραφικής λέσχης Αφιδνών. Μαλαπέρδες κλασικές, μεσαιωνικές και σύγχρονες, μαλαπέρδες πραγματικές, αστρικές και ερωτικές. Μαλαπέρδες χρηστικές, μαλαπέρδες φανταστικές, ψηφιακές, αρχιτεκτονικές, ιστορικές, μεταφορικές, μαλαπέρδες ιδεατές και ιδεώδεις. Μαλαπέρδες που είτε δημιουργούν τα μεγαλύτερα φαινόμενα της φύσης είτε τα διαμορφώνουν. Υπό την έννοια αυτή, ο μουσειακός ποδαρόδρομος του αφιερώματος από αύριο προσεγγίζει και εξερευνά τη μαλαπέρδα από οποιαδήποτε δυνατή σκοπιά. Το αφιέρωμα, μέσω του καλλιτεχνικού διευθυντή του, Τζον Παχυμέρη, στον οποίο ανήκει η ιδέα, περπάτησε σε δεκαέξι σημεία των Αφιδνών, αναζητώντας όλες τις πτυχές της χρήσης της μαλαπέρδας στην ιστορία του ανθρώπου. Από τον πρώτο λοστό της εποχής του λίθου μέχρι τη "Σπείρα" του Κώστα Βαρώτσου, ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι γεμάτος από μαλαπέρδες. Ο μουσειακός ποδαρόδρομος με 200 εκθέματα, αρχίζει από την ιδεατή μαλαπέρδα (κεραυνό) που κρατούσε ο Ζευς του Αρτεμισίου και τελειώνει με το ρύγχος ενός υπερηχητικού αεροπλάνου στο προαύλιο του Πολεμικού Μουσείου. Μέγας χορηγός του εγχειρήματος, η εταιρεία "Πρώκτωρ".

Μπορεί μια μαλαπέρδα να αλλάξει την ιστορία; Το βέλος που εξόντωσε τον Αχιλλέα, τα όπλα που δολοφόνησαν τον Καποδίστρια αρκούν για να δώσουν απάντηση στο ερώτημα. Το πρώτο θα το συναντήσετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, τα δεύτερα στη "Δολοφονία του Καποδίστρια" του Διονυσίου Τσόκου, στο Μουσείο Μπενάκη.

Πιστόλες και καριοφίλια, εμπροσθογεμή τυφέκια και τυφέκια πολυτελείας, περίστροφα του 19ου αιώνα, καραμπίνες αλλά και κανόνια από το Πολεμικό Μουσείο, ένα κοινό πέραν του σκοπού τους έχουν: την απειλητική μέχρι θανάτου μαύρη κάννη σε σχήμα μαλαπέρδας.

Αλλά και η φλογέρα, ο ζουρνάς, ο μπαγλαμάς, το μπουζούκι, η λύρα, η κιθάρα, δεν θα λειτουργούσαν χωρίς το μακρύ καλάμι, το μανίκι ή το δοξάρι, ενώ η μπουρού και το κέρατο (άλλη μαλαπέρδα) μετατρέπονται σε μουσικά όργανα. Ολα από το μουσείο μουσικών οργάνων Αφιδνών.

Το Συμβούλιο των Μουσείων του ΥΠΟ, στη σχετική με το θέμα συνεδρίασή του, θεώρησε προκλητική και πολύ ενδιαφέρουσα την ιδέα για έναν ποδαρόδρομο στα μουσεία με θέμα "μαλαπέρδες". "Πρόκειται για δράση που μεταβάλλει τον τρόπο που προσεγγίζονται οι μόνιμες συλλογές" είπε η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων, κ. Σάρα Μαρή. "Συμβουλευθείτε τα μπάνερ στην είσοδο των μουσείων" συμπλήρωσε.

Καθ' όλη τη διάρκεια του αφιερώματος, στους κινηματογράφους θα παίζονται οι σχετικές με το θέμα ταινίες "Καραμπίνα-φάντασμα" (Τζέιμς Στιούαρτ), "Το τρένο" (Μπαρτ Λάνκαστερ), "Τα κανόνια του Ναβαρόνε" (Αντονι Κουίν), "Κόκκινος Οκτώβρης" (Σον Κόνερι), "Πύθων" (Ιβ Μοντάν), "Ο Γίγας" (Τζέιμς Ντιν), "Μόμπι Ντικ" (Όρσον Γουέλς, Γκρέγκορι Πεκ).

Γιατί όμως η μαλαπέρδα μπορεί ως θέμα να αφορά μια κινηματογραφική ρετροσπεκτίβα; "Επειδή οι αδελφοί Λιμιέρ αξιοποίησαν την εφεύρεση του Σάμιουελ Κολτ (επινόησε το περίστροφο) και τη μετέτρεψαν σε τέχνη" εξηγεί ο Τζον Παχυμέρης».

Δώρα Παρωδίτη

Προσυπογράφουμε και σας ευχόμαστε χαρούμενη Καθαρή Δευτέρα.

* Μαλαπέρδα: Αποξηραμένο κολοκύθι, μεγάλο όσο και ο φαλλός γαϊδάρου σε πλήρη επιμήκυνση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Λοιμώδη νοήματα