Έντυπη Έκδοση

Στο φαύλο κύκλο της ρευστότητας η ανάπτυξη

Αν το στοίχημα για την ανάπτυξη φέτος εξαρτάται από τα δάνεια που θα χορηγήσουν οι τράπεζες, τότε η ελληνική οικονομία μάλλον το έχει χάσει.

Μετά την είσοδο στη ζώνη του ευρώ η ελληνική οικονομία «προσαρμόστηκε» με μεγάλη ευκολία στους μηχανισμούς της πίστωσης που από χρόνια είχαν υιοθετήσει οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ετσι σήμερα, μεσούσης της σφοδρότερης παγκόσμιας κρίσης, τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας αδυνατούν πλέον να λειτουργήσουν χωρίς δανεικά.

Οι τράπεζες μετά το κρατικό σχέδιο των 28 δισ. ευρώ δηλώνουν ότι διαθέτουν επαρκή ρευστότητα, την οποία όμως αδυνατούν να διαθέσουν στην αγορά καθώς δεν υπάρχει και η αντίστοιχη ζήτηση.

Τα δεδομένα πράγματι από την πλευρά της ζήτησης είναι απογοητευτικά. Κατά συνέπεια η έκκληση που απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου προς τις τράπεζες να επιταχύνουν τις χορηγήσεις τους αποδεικνύει είτε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί το πρόβλημα είτε ότι απλώς επιθυμεί να μεταθέσει τις ευθύνες της στις τράπεζες.

Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους, τουλάχιστον αυτές που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, εμφανίζονται απρόθυμες να δανειστούν για να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, τη στιγμή που ο οικονομικός ορίζοντας διαγράφεται ζοφερός. Ακόμη και τα δάνεια που χορηγούνται με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ σ' ένα μεγάλο ποσοστό κατευθύνονται στους καταθετικούς λογαριασμούς των επιχειρηματιών και δεν διοχετεύονται στην αγορά.

Εγκρίνονται δάνεια, δεν εκταμιεύονται

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον τελευταίο καιρό οι τράπεζες διαπιστώνουν ότι επιχειρηματίες δεν σπεύδουν να εκταμιεύσουν τα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ που τους έχουν εγκριθεί. Από την πλευρά τους, επειδή πιέζονται για να απορροφηθούν οι πόροι του Προγράμματος, μεταφέρουν την πίεση αυτή στους δικαιούχους. Ομως οι επιχειρηματίες απλώς δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια που τους προσφέρονται δωρεάν, καθώς έχουν παγώσει όλα τους τα σχέδια, είτε από ανασφάλεια είτε εξαιτίας της υποχώρησης του τζίρου τους. Ετσι για τις επιχειρήσεις που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, τα δάνεια που εκταμιεύονται καταλήγουν σε καταθετικούς λογαριασμούς, προσφέροντας τουλάχιστον μία μικρή απόδοση στους δικαιούχους.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα δάνεια που προορίζονται για τα νοικοκυριά. Στην καταναλωτική πίστη οι χορηγήσεις αντανακλούν τη δραματική μείωση του τζίρου στην αγορά. Για παράδειγμα, οι πωλήσεις αυτοκινήτων, όπου υπήρξε παραδοσιακά ο ισχυρός πόλος ζήτησης των καταναλωτικών δανείων, εμφανίζουν μείωση κατά 40%. Οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες αβεβαιότητες που συνδέονται όχι μόνο με το μελλοντικό τους εισόδημα, αλλά ακόμη και με την εργασιακή τους κατάσταση, καθώς έχουν αυξηθεί οι Κασσάνδρες που προβλέπουν αύξηση της ανεργίας.

Στάση αναμονής αγοραστών

Υπό τις συνθήκες αυτές είναι αναμενόμενο η κατανάλωση να φρενάρει, είτε χρηματοδοτείται με δανεικά είτε εξ ιδίων πόρων. Ακόμη και στα στεγαστικά δάνεια οι υποψήφιοι αγοραστές τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας ότι η πολυπόθητη διόρθωση στις τιμές των ακινήτων θ' αγγίξει και την ελληνική αγορά.

Είναι δε ενδεικτικό ότι οι περισσότερες από τις αιτήσεις που γίνονται τους τελευταίους μήνες στις τράπεζες για χορήγηση στεγαστικών δανείων προέρχονται από δημόσιους υπαλλήλους. Ομως ακόμη και οι υποψήφιοι δανειολήπτες, που έχουν κατοχυρώσει την ασφάλεια της εργασιακής τους θέσης, δεν εκταμιεύουν τα δάνεια που τους έχουν εγκριθεί, αναμένοντας να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να αγοράσουν με φθηνότερες τιμές.

Η κάθετη πτώση της οικοδομής -οι οικοδομικές άδειες μειώθηκαν 25% τον Ιανουάριο- προφανώς δεν μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη δανείων ή τα υψηλά επιτόκια. Ηδη οι τράπεζες δανείζουν πλέον με επιτόκια της τάξης του 3% με 3,5%, τα οποία όμως δεν φαίνεται να δελεάζουν παρά ελάχιστους. Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι η οικονομία έχει εισέλθει σ' ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν μπορούν να τη βγάλουν οι εκκλήσεις της κυβέρνησης ούτε και οι κυβερνητικοί επίτροποι που διόρισε στις τράπεζες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα