Ηλεκτρονική Έκδοση

Μιχ. Χρυσοχοΐδης: Ανάπτυξη μέσω της ψηφιακής σύγκλισης

Τη διάθεση 400 εκατ. ευρώ για πληρωμές του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου, μέχρι τον επόμενο μήνα, και τη διάθεση 500 εκατ. ευρώ για προγράμματα ψηφιακής σύγκλισης μέσα στο 2011, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την παρουσίαση της στρατηγικής για την ψηφιακή σύγκλιση.

Συγκεκριμένα, μέσα στους επόμενους δύο μήνες προγραμματίζεται να εκταμιευθούν 400 εκατ. ευρώ για 211 επενδυτικά σχέδια, ενώ το Φεβρουάριο εγκρίθηκε με υπουργική απόφαση η διάθεση 142,5 εκατ. ευρώ που αφορούν σε 120 επενδυτικά σχέδια.

Όπως ανέφερε υπάρχουν 1.800 επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο. "Θα πληρωθούν όλα μέχρι το τελευταίο, όσα εγκριθούν φυσικά", πρόσθεσε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Ψηφιακή σύγκλιση

Όσον αφορά στην ψηφιακή σύγκλιση, σημείωσε ότι στόχος για φέτος είναι η απορρόφηση πόρων 250 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα και η διάθεση επιπλέον 300 εκατ. ευρώ στην αγορά από προγράμματα του JEREMIE, του ευρωπαϊκού ταμείου για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Συνολικά προβλέπεται να διατεθεί 1 δισ. ευρώ έως το 2013 (300 εκατ. ευρώ για υποδομές, 400 εκατ. ευρώ για δημόσια έργα και 300 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας).

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η στρατηγική για την ψηφιακή σύγκλιση βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

  1. Υποδομές Τεχνολογιών Πληροφορικής και των Επικοινωνιών:  Προβλέπεται η επένδυση 100 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των Μητροπολιτικών Δικτύων Οπτικών Ινών.  Στόχος είναι έως το 2013 όλα τα νοικοκυριά να έχουν ευρυζωνική πρόσβαση και το 20% των νοικοκυριών της περιφέρειας να έχουν όπτική ίνα στο σπίτι.
  2. Δημόσια Διοίκηση - Δημόσια Έργα: Αφορά, μεταξύ άλλων, στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής, το ELENXIS και το TAXIS για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, το Σύζευξις ΙΙ για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών, τις ηλεκτρονικές προμήθειες του Δημοσίου,  το ηλεκτρονικό εισιτήριο, την τηλεματική ΟΑΣΑ, την Ψηφιακή Δικαιοσύνη, το Κτηματολόγιο και το Ψηφιακό Σχολείο.
  3. Κρατικές Ενισχύσεις: Κινείται σε δύο άξονες, την ενίσχυση της προσφοράς (ICT for Growth) με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων και την ενίσχυση της ζήτησης (ICT for Market) με προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ για ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών στην επιχειρηματική αγορά. Παράλληλα, προβλέπει δράση για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
  4. Νεανική & Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα: Ο νέος επενδυτικός νόμος προβλέπει κονδύλια 100 εκατ. ευρώ για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Το ταμείο JEREMIE προβλέπει κονδύλια 150 εκατ. ευρώ για Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίων. Τέλος, οι νέοι θα μπορούν να ενταχθούν στη δράση ενίσχυσης «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα», στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ, ύψους 30 εκατ. ευρώ, που θα προκηρυχθεί τις επόμενες ημέρες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Ανάπτυξης
Πληροφορική και διαδίκτυο
Επενδύσεις