Έντυπη Έκδοση

ΠΑΝΣΠΕΡΜΙΑ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΩΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Τι είδαν τα ΜΜΕ στη Λιβύη

Καθώς τα τύμπανα μιας ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ του καθεστώτος Καντάφι και της Δύσης δυναμώνουν έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε μια πτυχή του λιβυκού δράματος: της κάλυψης του εμφύλιου σπαραγμού από τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ.

Κατά τα πρώτα στάδια των ταραχών στη Λιβύη, που ακολούθησαν των εξεγέρσεων στην Αίγυπτο και την Τυνησία, πλήθος αναφορών γέμισαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία για την άμεση αντίδραση του λιβυκού καθεστώτος στην εξέγερση μεγάλης μερίδας του λαού της χώρας.

Η έλλειψη ξένων και κυριότερα ανεξάρτητων και έγκυρων παρατηρητών και δημοσιογράφων στο θέατρο των γεγονότων, λόγω και της ηθελημένης απομόνωσης της Λιβύης του Καντάφι και του ανελεύθερου χαρακτήρα του καθεστώτος του, έδωσαν χώρο για σπορά αναφορών που λίγο αργότερα διαψεύστηκαν.

Στα διεθνή ΜΜΕ εμφανίστηκαν, ήδη από τη δεύτερη ημέρα των ταραχών και της κατά πώς φαίνεται βιαιότατης προσπάθειας καταστολής διαδηλωτών από το καθεστώς Καντάφι, εκπρόσωποι του National Front for the Salvation of Libya, οργάνωσης με μακρά ιστορία αντιπαράθεσης με τον Λίβυο ηγέτη.

Η οργάνωση ιδρύθηκε το 1981 από Λίβυους αντιφρονούντες. Με στήριξη και χρηματοδότηση της CIA, των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών και των Σαουδαράβων(1, 2, 3) προσπάθησε να δολοφονήσει τον Καντάφι το 1984 στην Τρίπολη. Η επιχείρηση απέτυχε, αλλά η οργάνωση συνέχισε τις προσπάθειες ανατροπής του καθεστώτος με τη σύσταση στο γειτονικό Τσάντ τού Libyan National Army, μιας στρατιωτικής μονάδας αποτελούμενης από πρώην μέλη του λιβυκού στρατού, ξανά όμως χωρίς επιτυχία. Τα τελευταία χρόνια, μετά τη μερική προσέγγιση του Καντάφι με τη Δύση, ο ρόλος της περιορίστηκε (σήμερα, στο εσωτερικό της Λιβύης, απ' ό,τι αναφέρεται, έχει μικρή υποστήριξη από το λαό(4)), συμμάχησε όμως τα τελευταία χρόνια με μικρότερες αντικανταφικές οργανώσεις φιλομοναρχιστών (Libyan Constitutional Union) και ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Libyan League for Human Rights) δημιουργώντας την «Εθνική συνδιάσκεψη της λιβυκής αντιπολίτευσης» το 2005(5, 6). Η διεθνής αιγυπτιακή εφημερίδα «Asharq Alawsat» ανέφερε στις 9 Φεβρουαρίου 2011 ότι η «Εθνική Συνδιάσκεψη» συνέβαλε στην οργάνωση της λιβυκής «Ημέρας Οργής» της 17ης Φεβρουαρίου.(7)

Οι «αναμεταδόσεις»

Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης, από τις πρώτες ημέρες του εξελισσόμενου εμφύλιου σπαραγμού, είχαν σημαντικό ρόλο στην «αναμετάδοση» γεγονότων, ευρισκόμενοι σχεδόν όλοι σε Λονδίνο και Ουάσιγκτον.

Στις 21 Φεβρουαρίου, εκπρόσωπός της «αναμετέδωσε» ότι το ναυτικό του Καντάφι βομβάρδισε την Τρίπολη.(8)

Στις 22 Φεβρουαρίου, ότι ο Καντάφι χρησιμοποίησε μισθοφόρους κατά του λαού του.(9)

Στις 23 Φεβρουαρίου ότι το καθεστώς πραγματοποιεί γενοκτονία κατά του λιβυκού λαού.(10)

Στις 25 Φεβρουαρίου ότι η αεροπορία και το πυροβολικό του Καντάφι βομβάρδισαν την Τρίπολη.(11, 12)

Ενώ την 1η Μαρτίου το δορυφορικό ρωσικό κανάλι «Russia Today» ανέφερε ότι οι ρωσικοί δορυφόροι δεν κατέγραψαν κάποιον αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βεγγάζη και την Τρίπολη.(13) Την επομένη ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ δεν επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποιήθηκαν αεροπορικοί βομβαρδισμοί στις λιβυκές πόλεις.(14)

Στις 2 Μαρτίου ο ερευνητής του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πίτερ Μπούκερτ, ευρισκόμενος για δύο εβδομάδες στη Λιβύη, δήλωσε στο «Radio Netherlands» ότι δεν βρήκε στοιχεία για χρήση «μισθοφόρων» στη Λιβύη.(15)

Στις 10 Μαρτίου ο Σαλάχ Τζαμπέρ, ιατρικός συντονιστής των πόλεων που ελέγχονται από αντικαθεστωτικούς, δήλωσε ότι από την έναρξη των ταραχών σκοτώθηκαν τετρακόσια άτομα στην ανατολική Λιβύη συνολικά, χωρίς να συγκεκριμενοποιήσει πόσοι από τους νεκρούς είναι αντικαθεστωτικοί ή σώματα ασφαλείας.(16)

Επίσης ο βομβαρδισμός της Τρίπολης από το ναυτικό του Καντάφι δεν επιβεβαιώθηκε ώς σήμερα από κανέναν από τους δεκάδες ξένους ανταποκριτές που βρίσκονται, εδώ και μέρες πλέον, στη λιβυκή πρωτεύουσα.

(1) «Α History of Modern Libya», Dirk Vandewalle, Cambridge University Press, 2006

(2) «Veil: The secret wars of the CIA, 1981-1987» by Bob Woodward Simon and Schuster, 2005

(3) «The CIA's black opts» John Jacob Nutter, Prometheus Books, 1999

(4) http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-1261216959

(5) http://en.wikipedia.org/wiki/National_Conference_for_the_Libyan_Opposition

(6) «Libyan opposition meets to discuss ending Gadhafi's 36-year authoritarian rule», Associated Press, 25 Ιουνίου 2005

(7) http://aawsat.com/english/news.asp?section=1&id=24095

(8) www.guardian.co.uk/world/blog/2011/feb/21/arab-and-middle-east-protests-middleeast

(9) The Riz Khan show, «Libya's lucrative ties», Al Jazeera, 22 Φεβρουαρίου, http://www.youtube.com/watch?v=Qx5cUpSN0_Q

(10) «Libya on the brink», Al Jazeera, Inside story, http://english.aljazeera.net/programmes/insidestory/2011/02/201122310553899913.html

(11) http://www.voanews.com/policy/editorials/US-Condemns-Libyan-Violence-116948353.html

(12) http://articles.cnn.com/2011-02-25/world/libya.human.rights_1_moammar-gadhafi-travel-ban-libya-house?_s=ΡΜ:WORLD

(13) «Airstrikes in libya did not take place», Russia today, 1 Μαρτίου 2011, http://www.youtube.com/watch?v=XYesnOD6_gQ

(14) «Pentagon hesitant on no-fly zone over Libya», Graig Whitlock, Washington post, 02/03/2011

(15) http://www.rnw.nl/africa/article/hrw-no-mercenaries-eastern-libya-0

(16) http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2011/03/09/97001-20110309FILWWW00674-libye-au-moins-400-morts-dans-l-est.php *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Λιβύη