Έντυπη Έκδοση

Το στοίχημα του 10% χάνει η κυβέρνηση

Στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχθεί ο στόχος της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος για αύξηση των νέων δανείων φέτος κατά 10%.

Από τα στοιχεία που παρατέθηκαν στη σύσκεψη τραπεζιτών με τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, την περασμένη Τρίτη, αποτυπώθηκε εναργώς η τάση μείωσης στη ζήτηση στεγαστικών και δευτερευόντως καταναλωτικών δανείων το πρώτο δίμηνο της χρονιάς.

Δίμηνο στο οποίο ουσιαστικά οι τράπεζες χορήγησαν νέα δάνεια σε μικρομεσαίους, χρησιμοποιώντας την ομπρέλα των κρατικών εγγυήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και στις μεγάλες επιχειρήσεις (αναχρηματοδοτήσεις δανείων για να μην βρεθούν σε αδυναμία πληρωμής δόσεων). Η ζήτηση για δάνεια έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με πέρυσι και πλέον γεννάται φόβος ότι ο στόχος για πιστωτική επέκταση κατά 10% δεν θα επιτευχθεί.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ζήτησε από τους τραπεζίτες να προχωρήσουν σε ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, ώστε να αποκλιμακωθούν αντίστοιχα και τα επιτόκια χορηγήσεων.

Η σύσταση προς τους τραπεζίτες έγινε μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα οποία προκύπτει ότι οι έλληνες δανειολήπτες πληρώνουν πολύ πιο ακριβά κυρίως τα καταναλωτικά δάνεια σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πολίτες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Για το ίδιο θέμα
Αποκλεισμένοι από τραπεζικό δανεισμό