Έντυπη Έκδοση

Μικρότερη δόση για το στεγαστικό

ΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

ΠΟΣΟ έως και 12.700 ευρώ μπορεί να διεκδικήσει από την τράπεζα δανειολήπτης που πήρε έως και τις αρχές του 2003 στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ.

Παράλληλα, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις δόσεις του από τούδε και στο εξής.

Ποιοι είναι αυτοί; Οσοι είχαν πάρει δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια, που όμως ήταν... σταθερά. Πώς είχε συμβεί αυτό; Οι τράπεζες όφειλαν να συνδέσουν από το 2002 και μετά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είτε με το επιτόκιο της ΕΚΤ είτε με το euribor. Ομως όσοι είχαν δανειστεί πιο πριν -και μερικοί έως και τις αρχές του 2003- πήραν «κυμαινόμενο» επιτόκιο μη συνδεδεμένο με αυτό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το επιτόκιό τους καθοριζόταν με βάση την αυθαίρετη απόφαση της κάθε τράπεζας. Ετσι, υπήρχε το παράδοξο φαινόμενο ο δανειολήπτης που είχε πάρει δάνειο το 2001 να πληρώνει επιτόκιο 6%, ενώ κάποιος που είχε πάρει δάνειο το 2003 συνδεδεμένο με το ΕΚΤ, να πληρώνει 4%, παρ' ότι και οι δύο είχαν το ίδιο spread. Το θέμα είχε αποκαλύψει η «Οικονομία» το καλοκαίρι του 2006 και εκτιμάται ότι από τη διαφορά αυτή στα επιτόκια οι τράπεζες «κέρδισαν» 500 εκατ. ευρώ. Ο προσδιορισμός αυτός του επιτοκίου έχει κριθεί μονομερής και καταχρηστικός, ακόμη και από τον Αρειο Πάγο, έπειτα από συλλογικές αγωγές της ΕΚΠΟΙΖΩ. Πολλοί δανειολήπτες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και κατόρθωσαν να πάρουν πίσω τη διαφορά που είχαν πληρώσει από τον αυθαίρετο καθορισμό του επιτοκίου.

Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι της ΕΚΠΟΙΖΩ, το θέμα επανέρχεται, καθώς «παλιοί δανειολήπτες που δεν μετέτρεψαν τα προηγούμενα χρόνια τα δάνειά τους, πληρώνουν σήμερα τόκους με επιτόκια που είναι μέχρι και 3 μονάδες παραπάνω από το ύψος όπου έπρεπε να βρίσκονται».

Σύμφωνα με τους ίδιους, για να υπολογίσει ένας παλιός δανειολήπτης το περιθώριο (spread) με το οποίο τον χρεώνει η τράπεζα, πρέπει να ανατρέξει στην περίοδο 2001-2002. Εάν τότε το δάνειό του τοκιζόταν με 6% και το παρεμβατικό της ΕΚΤ ήταν στο 4,75% (2001), σημαίνει ότι το περιθώριο ήταν 1,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Σήμερα, ο δανειολήπτης αυτός έπρεπε να είχε επιτόκιο 3%, δηλαδή 1,5%, που είναι το παρεμβατικό συν 1,5% (spread). Αντ' αυτού, πολλοί εξακολουθούν να βαρύνονται με επιτόκια 5%-6%.

Οπως υποστηρίζουν από την ΕΚΠΟΙΖΩ, «για ένα δάνειο που δόθηκε ή είχε υπόλοιπο 100.000 ευρώ τον Μάρτιο του 2001, οι απαιτήσεις από αδικαιολόγητα καταβληθέντες τόκους φτάνουν μέχρι και 12.700 ευρώ.

Διεκδικήστε το δίκιο σας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΕΚΠΟΙΖΩ συστήνει στους δανειολήπτες που έχουν «σταθερά» κυμαινόμενα επιτόκια να συμπληρώνουν αιτήσεις με το εξής περιεχόμενο:

«Με βάση τον νόμο 2.251/94, όπως τροποποιήθηκε από τον ν. 3.587/2007 για την προστασία του καταναλωτή και την υπ' αριθμόν 1.219/2001 απόφαση του Αρείου Πάγου σε συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ, η αναπροσαρμογή του επιτοκίου πρέπει να διαμορφώνεται με αναφορά σε ένα επιτόκιο που αντικατοπτρίζει το κόστος χρήματος για τις τράπεζες.

»Επειδή η τράπεζά σας, παρά τις μειώσεις του επιτοκίου της ΕΚΤ, δεν μείωσε το επιτόκιο του δανείου μου ως ώφειλε, ζητώ την άμεση προσαρμογή του συμβατικού μου επιτοκίου με βάση το επιτόκιο αναφοράς. Παρακαλώ για την έγγραφη ενημέρωσή μου. Με τη ρητή επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου».

Εάν η τράπεζα δεν ανταποκριθεί, τότε ο δανειολήπτης μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη με αγωγή, ζητώντας να του επιστρέψει τα λεφτά που αντιστοιχούν στους τόκους από το καπέλο στο επιτόκιο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιτόκια
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα