Ηλεκτρονική Έκδοση

Κρασί και μπύρα «προστατεύουν» τους ηλικιωμένους

Είστε πάνω από 75 ετών; ...Πιείτε τα κρασάκια σας, «κάνει καλό, αλλά με μέτρο», λένε οι ειδικοί. Η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προστατεύει κι από τα συπτώματα γεροντικής άνοιας και από το Αλτσχάιμερ και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης των δυο νόσων.

Ασπίδα προστασίας από το Αλτσχάιμερ και τη γεροντική άνοια, το αλκοόλ με μέτρο Ασπίδα προστασίας από το Αλτσχάιμερ και τη γεροντική άνοια, το αλκοόλ με μέτρο Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Γερμανοί επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν 3.327 άτομα ηλικίας άνω των 75 ετών (με μέση ηλικία 80 ετών) για τρία ολόκληρα χρόνια και συμπέραναν ότι η ήπια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της νοητικής εκφύλισης κατά 30% για άνοια και κατά 40% για αλτσχάιμερ σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου.

   Αντίθετα, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό για θέματα γήρανσης "Age and Ageing" της Oxford University Press,  η μακρόχρονη κατανάλωση αλκοόλ -ιδίως σε μεγάλες ποσότητες- βλάπτει τις νοητικές λειτουργίες και διευκολύνει την εκδήλωση της νευροκφυλιστικής νόσου του εγκεφάλου.

    Αγνωστο παραμένει βέβαια ακόμη αν όλα τα είδη αλκόολ έχουν τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες. Σύμφωνα πάντως με παλαιότερες μελέτες το κρασί φαίνεται να έχει περισσότερα οφέλη από τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.

   

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία