Έντυπη Έκδοση

Θέατρο

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ την Τετάρτη με την παράσταση «Αϊ λοβ γιου» στη μουσική θεατρική σκηνή «Αθηναΐς», σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, σκηνικά Μανόλη Παντελιδάκη και ερμηνεία Αλεξάνδρας Παντελάκη. Πρόκειται για ένα τιμητικό αφιέρωμα στη Λούλα Αναγνωστάκη με αποσπάσματα από τα έργα της «Σ' εσάς που μ' ακούτε», «Αντόνιο ή το μήνυμα», «Η πόλη», «Διαμάντια και μπλουζ», «Ο ήχος του όπλου», ενώ παίζεται ολόκληρος ο μονόλογος «Ο ουρανός κατακόκκινος».

Η σύνθεση κειμένων έγινε από τους Αλεξάνδρα Παντελάκη και Σταμάτη Κραουνάκη με τη συνεργασία της συγγραφέως, η οποία έδωσε και τον τίτλο «Αϊ λοβ γιου» στην παράσταση, η οποία θα παίζεται κάθε Τετάρτη.

«Η Αναγνωστάκη και ο κόσμος της, θα μπορούσε να λέγεται αυτή η παράσταση» σημειώνει ο Στ. Κραουνάκης. «Στιγμές από ηλικίες και περιστατικά πολλών γυναικών, της ίδιας γυναίκας... Ενας κύκλος ζωής με μόνιμα μοτίβα μια επιστροφή, μια απουσία και μια χαμένη εκδρομή. Γυναίκες σε καταστάσεις δύσκολες, σε οριακές στιγμές, σε δύσκολους καιρούς εκπέμπουν το δικό τους "σήμα κινδύνου"».

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ

ΤΟ ΚΘΒΕ επαναλειτουργεί το θρυλικό Υπερώον της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, αλλά όχι πια στον 7ο όροφο του κτιρίου, αφού καταστροφικές παρεμβάσεις στο πέρασμα των χρόνων άλλαξαν τη φυσιογνωμία του. Ετσι κατεβαίνει λίγο παρακάτω, στο ίδιο κτίριο, με την ίδια όμως φιλόδοξη φιλοσοφία: να αποτελεί μια σκηνή δυναμικής επικοινωνίας του ΚΘΒΕ με την πόλη.

Στο νέο λοιπόν Υπερώο (πρώην φουαγέ) της ΕΜΣ, παρουσιάζεται τώρα η παράσταση «Υπάρχει και φιλότιμο» σε σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια Γιώργου Κιουρτσίδη, σκηνικά-κοστούμια Ερσης Δρίνη. Πρόκειται για τη διαχρονική κωμωδία των «Μαυρογυαλούρων», βασισμένη στο θεατρικό έργο των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου «Ανώμαλη προσγείωση».

Είναι εντυπωσιακό το πόσο ανατριχιαστικά επίκαιρες ηχούν οι ατάκες του έργου, μισό αιώνα μετά τη συγγραφή του έργου, το οποίο απογείωσε στον κινηματογράφο ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ερμηνεύοντας μοναδικά τον Μαυρογυαλούρο:

«Φάγανε... φάγανε... φάγανε... από παντού!» λέει ο χωρικός Σωτήρης. Και ο υπουργός: «Πολύ θα ήθελα να δω έναν Ελληνα να πει συγγνώμη... Συγγνώμη, ρε παιδιά, έφταιξα...»

Παίζουν οι Πάολα Μυλωνά, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη, Κατερίνα Λύκου, Κώστας Σαντάς, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Νίκος Κολοβός, Ευάγγελος Χαλκιαδάκης, Θανάσης Κεραμίδας, Ρούλα Παντελίδου, Κώστας Ιτσιος, Ελευθερία Τέτουλα, Χρίστος Νταρακτσής, Νίκος Τουρνάκης, Παντελής Καλπάκογλου.

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ θεατρικό έργο του Κωστή Παλαμά -γραμμένο το 1902- κι όμως έχει ήδη ανεβεί τέσσερις φορές στο Εθνικό Θέατρο. Την «Τρισεύγενη», από τα σπουδαιότερα κείμενα της νεοελληνικής δραματουργίας, βλέπουμε ξανά στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, σκηνικά Βασίλη Μαντζούκη, κοστούμια Αγγελου Μέντη, μουσική Τάκη Φαραζή, κίνηση Αποστολίας Παπαδαμάκη.

Η Τρισεύγενη, κόρη του Δεντρογαλή, όμορφη και εκρηκτική, «νεράιδα μαζί και άνθρωπος», έχει κερδίσει όλο το χωριό με την ευγένεια και την αθωότητά της. Αναζητώντας τον έρωτα, εναντιώνεται στον πατέρα της και παντρεύεται τον Πέτρο Φλώρη, τον γιο του θανάσιμου εχθρού του. Η επιθυμία της για ελευθερία τη φέρνει τελικά σε σύγκρουση με το συντηρητικό περιβάλλον, χωρίς να έχει καμία ελπίδα διαφυγής.

«Με αφορμή μια απλή ιστορία ανεπίδοτης αγάπης, ο Παλαμάς χτίζει με σοφή θεατρική αρμοδεσιά και ολοκληρωμένους χαρακτήρες ρόλους που αποτελούν πρόκληση για τον ηθοποιό» τονίζει η Λυδία Κονιόρδου.

«Πρόκειται για ένα οιστρήλατο, γνήσια θεατρικό έργο που αναδεικνύει με πάθος τις κυρίαρχες ιδέες και τις συγκρούσεις τους που χαρακτηρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα έτσι όπως ξεδιπλώνεται στα έκπληκτα, εφησυχασμένα μάτια της εποχής μας. Αναδεικνύει δηλαδή ιδέες όπως η αδιέξοδη εμμονή στην ύλη, η ιδιοτέλεια με τον πλούτο, η απόρριψη της διαφορετικότητας, η φυλακισμένη αγάπη, η καταστροφή της ομορφιάς και της φύσης, η περιθωριοποίηση της τέχνης ως περιττής πολυτέλειας. Κι όλα αυτά σε αντιδιαστολή με την απελευθέρωση της ψυχής από τη φυλακή της ύλης, την επίγνωση πως "όλα ένα είναι", την αποδοχή του διαφορετικού, την αλληλεγγύη, τη διεύρυνση της συνείδησης με την επίγνωση ότι η τέχνη μετατρέπει τη θνητή εμπειρία του σώματος σε αθάνατο τραγούδι».

Παίζουν οι Στεφανία Γουλιώτη (Τρισεύγενη), Νίκος Κουρής (Πέτρος Φλώρης), Γιώργος Γάλλος, Φαίδων Καστρής, Αργύρης Πανταζάρας, Αγορίτσα Οικονόμου, Δημήτρης Παπανικολάου, Χρήστος Στέργιογλου, Μαριάννα Δημητρίου, Ευγενία Αποστόλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Τζίνα Θλιβέρη.

ΤΟ ΔΝΤ ΤΟΥ 1900

«Ο ΕΛΕΓΧΟΣ του Διεθνούς Ταμείου» του Γ. Η. Ησαΐα παίζεται στο Θέατρο Τέχνης στη Σκηνή Φρυνίχου, σε δραματουργική επεξεργασία Λέανδρου Πολενάκη, σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη-Δημήτρη Δεγαΐτη, μουσική Μαρίνας Χρονοπούλου, σκηνικά-κοστούμια Κατερίνας Σωτηρίου.

Και, όπως προδίδει ο τίτλος του έργου, ο έλεγχος της ελληνικής οικονομίας από τους Ευρωπαίους είναι μια παλιά ιστορία. Μετά την ταπεινωτική ήττα του 1897 και τη χρεοκοπία της Ελλάδας, ο μεγαλοδανειστής του κυρ Αποστόλη Σακάτη φέρνει από το εξωτερικό τους ελεγκτές του Διεθνούς Ταμείου, για να ελέγξουν τα οικονομικά του και να εκπονήσουν μελέτες (εν είδει μνημονίου), ώστε να δανείσουν τον καταχρεωμένο νοικοκύρη, για να μπορέσει να αποπληρώσει τα δάνειά του. Ολα αυτά συμβαίνουν στην πικρή κωμωδία μετ' ασμάτων του 1900, σε μια παράσταση που αντλεί τα υλικά της από τα λαϊκά θεάματα των μπουλουκιών και την πρώιμη αθηναϊκή επιθεώρηση.

Παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν οι Κώστας Βελέντζας, Δημήτρης Δεγαΐτης, Βασίλης Λέμπερος, Αναστασία Γεωργοπούλου, Αλέξανδρος Πέρρος, Βένια Σταματιάδη, Νίκος-Ορέστης Χανιωτάκης, Αμαλία Καβάλη, Γεράσιμος Σκαφίδας, Μαρία Τζάνη, Γιάννης Μίνως.

ΘΙΑΣΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΕΝΟΝΤΩΝ

« ΑΥΓΑ μύγας... σε ιστό αράχνης»... ανεβαίνουν αύριο στο θέατρο «Ακης Δαβής» σε κείμενο Ιουλίας Ριζοπούλου-Ζωρζίνας Τζουμάκα και σκηνοθεσία Ιουλίας Ριζοπούλου. Μια αλλοπρόσαλλη μουσική κωμωδία της θεατρικής ομάδας Nonsense, που αφηγείται την περιπετειώδη δοκιμασία μιας παράστασης.

Λίγες ώρες πριν από την πρεμιέρα του έργου «Οι καλόπιστοι θεατρίνοι» του Μαριβό, ο θίασος, που έχει φτάσει στα όρια της χρεοκοπίας, βρίσκεται ξαφνικά χωρίς τους βασικούς πρωταγωνιστές του. Η παράσταση όμως δεν μπορεί να αναβληθεί. Πρέπει επειγόντως να βρεθούν αντικαταστάτες. Ετσι, καλοπροαίρετοι περαστικοί και απρόσμενοι επισκέπτες καλούνται να απαρτίσουν έναν αναπάντεχο θίασο. Ανάμεσά τους ο πληθωρικός θεατρώνης και η ταλαντούχος βοηθός του, το ερωτοχτυπημένο ζευγάρι των φερέλπιδων πλην αδέξιων ηθοποιών, η ταξιθέτρια, ο ξεπεσμένος θεατρίνος και η κακομαθημένη ενζενί.

Παίζουν οι Ελισσαίος Βλάχος, Γιάννης Δρακόπουλος, Σταυρούλα Θωμοπούλου, Αντώνης Ιορδάνου, Ιουλία Ριζοπούλου, Μαρία Ροβάκη, Αλκμήνη Σταθάτου, Κώστας Τζαφέρης.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη μέχρι τις 24 Μαΐου.

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ

ΕΝΑ από λιγότερο γνωστά έργα του Τενεσί Ουίλιαμς μόλις έκανε πρεμιέρα στο θέατρο «Απόλλων» της Πάτρας. «Η κραυγή» ανέβηκε σε σκηνοθεσία Ελλης Παπακωνσταντίνου, σκηνογραφία Κένι Μακ Λέλαν, μουσική Λάμπρου Πηγούνη, κίνηση Αμάλιας Μπένετ.

Ο Φελίς (Αιμίλιος Χειλάκης) και η Κλερ (Αθηνά Μαξίμου) είναι αδέλφια και ηθοποιοί. Λίγο πριν ανοίξει η αυλαία, σε κάποιο «θέατρο μιας άγνωστης επαρχίας» όπου παίζουν, ο θίασος τους εγκαταλείπει. Και τότε αποφασίζουν να παίξουν το «Εργο για Δύο», έργο αυτοσχεδιαστικό και πολύ προσωπικό. Καθώς ο Φελίς δεν ξέρει πώς τελειώνει και η Κλερ δεν θυμάται τις ατάκες της, αναγκάζονται να το συμπληρώσουν μπροστά στο κοινό...

Η «Κραυγή» πήρε πάνω από δέκα χρόνια στον Τενεσί Ουίλιαμς μέχρι να ολοκληρωθεί, αφού το καινούριο συγγραφικό ύφος στο οποίο πειραματιζόταν τον απασχόλησε περισσότερο από κάθε άλλο έργο του. Η πλοκή είναι σύνθετη και εξελίσσεται ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα. Οι ηθοποιοί μπαινοβγαίνουν στους ρόλους, αυτοσχεδιάζοντας μέρη του έργου που δεν θυμούνται ή δεν έχουν ακόμα γράψει κι έτσι, εσκεμμένα, χάνονται τα όρια ανάμεσα στον ρόλο και τον ηθοποιό, την τέχνη και τη βιογραφία, την πραγματικότητα και την παραίσθηση.

Πρόκειται για ένα έργο γεμάτο ανατροπές, χιούμορ και σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικό, αφού, ξανά (όπως και στον «Γυάλινο κόσμο»), στο πρόσωπο της Κλερ αναγνωρίζουμε την αδελφή του συγγραφέα Ρόουζ και στο πρόσωπο του Φελίς τον ίδιον τον Ουίλιαμς. Η «Κραυγή», αν και διαφορετικής γραφής, εμπεριέχει θέματα που «τυραννούν» τον συγγραφέα σε όλα τα έργα του: εγκλεισμός, ψυχικό νόσημα, καταπίεση και μια συντηρητική κοινωνία που καταπιέζει ασφυκτικά, στραγγαλίζοντας κάθε υποψία διαφορετικότητας.

ΟΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΛΩΡΑΣ

«Η ΚΥΡΙΑ ΛΩΡΑ», παράσταση βασισμένη στο «Ναι» της Μαργαρίτας Καραπάνου, παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στον χώρο πολιτισμού «Ελculture» (Μιλτιάδου 18, Μοναστηράκι).

Η κυρία Λώρα, μια μανιοκαταθλιπτική συγγραφέας, ζει με τον σκύλο της σε νεοκλασικό κτίριο απ' το οποίο δεν μπορεί να βγει... Σ' έναν χώρο που μοιάζει με γραφείο, υποδέχεται κάθε βράδυ τους επισκέπτες- θεατές για να τους αφηγηθεί την ιστορία της. Με χιούμορ και ανθρωπιά η κυρία Λώρα τους φιλοξενεί στην πολυτάραχη ζωή και τις δαιδαλώδεις διαδρομές του μυαλού της, έχοντας πάντα συμπαραστάτη και σύντροφο τη Λούκα.

Με αφορμή το σχεδόν αυτοβιογραφικό κείμενο της Μαργαρίτας Καραπάνου, η Ιωάννα Κανελλοπούλου και η Αγγελική Καρυστινού (διασκευή-σκηνοθεσία) έστησαν μια παράσταση στα όρια της performance, που κινείται ανάμεσα στην αφήγηση, τη διάδραση και τη βιωματική εμπειρία. Στην παράσταση ακούγονται αποσπάσματα από το «Ναι» και πρωτότυπα κείμενα της Αγγελικής Καρυστινού καθώς και οι φωνές των Αλέξανδρου Βούλγαρη, Στράτου Σωπύλη. Παίζουν οι Ι. Κανελλοπούλου (Λώρα), Α. Καρυστινού (Λούκα).

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕΡΕΣ στα Λιανοχορταρούδια το νερό της λίμνης λιγοστεύει επικίνδυνα. Πρώτος το καταλαβαίνει ο Βάτραχος και φωνάζει τα ζώα για να τους το ανακοινώσει. Προσπαθούν μάταια να συμπληρώσουν το νερό της λίμνης, που ολοένα αδειάζει. Τότε παρουσιάζεται ο Γάτος και υπόσχεται να τους βοηθήσει. Τα ζώα, μη έχοντας άλλη λύση, τον εμπιστεύονται. Τα πράγματα όμως πηγαίνουν απ' το κακό στο χειρότερο.

Η διαδραστική παράσταση με τίτλο «Η λίμνη το 'σκασε» από το Κουκλοθέατρο Καραμπόλα παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 2.15 μ.μ. στον «Φούρνο». Εχει για πρωταγωνιστές χειροποίητες κούκλες που, συνοδευόμενες από ήχους παραδοσιακών κρουστών και τραγουδιών, ζωντανεύουν παραμύθια για παιδιά από τεσσάρων χρόνων και πάνω.

Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από τραγούδια και παιχνίδια των παιδιών που φιλοξενούνται στον Ξενώνα των Γιατρών του Κόσμου. Το κείμενο είναι της Φαίης Ρεϊζίδου. Κουκλοπαίζουν οι Φαίη Ρεϊζίδου, Αγγελική Βλασσοπούλου, Χριστίνα Στουραΐτη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Ατζέντα