Έντυπη Έκδοση

ΛΟΥΚΑΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης, Πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ

«Οφέλη και κίνδυνοι»

«Ολοι μιλάνε για την ανθρώπινη τραγωδία, που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία.

Ανησυχία υπάρχει όμως και για τις επιπτώσεις στην ιαπωνική οικονομία, καθώς το κόστος της καταστροφής είναι πολύ μεγάλο. Θα υπάρξει βεβαίως και μια έμμεση αρνητική επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία, λόγω του μεγέθους της. Περισσότερο ξεκάθαρη φαίνεται η επίπτωση στον χώρο της ενέργειας. Τόσο η καταστροφή στην Ιαπωνία όσο και τα γεγονότα στον αραβικό κόσμο οδηγούν σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον.

Σίγουρα αρκετές χώρες θα μειώσουν ή και θα ακυρώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, που θεωρούνταν μέχρι πρόσφατα ένας φθηνός, καθαρός και ασφαλής τρόπος παραγωγής ενέργειας. Πλέον το "ασφαλής" έφυγε. Αν μειωθεί το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας, προφανώς θα αυξηθεί η ζήτηση για άλλες πηγές ενέργειας, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Ταυτόχρονα, η αγορά του πετρελαίου επηρεάζεται σήμερα αρνητικά από τις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο. Κατά συνέπεια, αναμένεται άνοδος των διεθνών τιμών, νέα που δεν είναι καλά ούτε για την Ευρώπη ούτε για την Ελλάδα. Προφανώς τα πράγματα θα χειροτερεύσουν πολύ περισσότερο, σε περίπτωση μιας πυρηνικής καταστροφής, που όλοι απεύχονται.

Ενα άλλο ζήτημα είναι ο αραβικός κόσμος. Η Ελλάδα είναι πιο κοντά στο επίκεντρο των εξελίξεων, που είναι ακόμη απρόβλεπτες και δεν αποκλείεται να επεκταθούν και σε άλλα κράτη, ακόμη και στην Σαουδική Αραβία. Η γειτνίαση μπορεί να ενισχύει την θέση της Ελλάδος, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί όμως και να την κάνει πιο ευάλωτη. Για παράδειγμα, στο ενδεχόμενο μιας μεγάλης αύξησης των μεταναστευτικών ροών.

Στις θετικές εξελίξεις, μπορεί να προσμετρηθεί η προσδοκώμενη αύξηση της τουριστικής ροής προς την Ελλάδα, που θα μεταφερθεί από το κράτη της νότιας λεκάνης της Μεσογείου. Ηταν πολύ εύστοχη κίνηση η μεταφορά υπηκόων της Κίνας από τη Λιβύη, που έχει ενισχύσει το ρόλο της Ελλάδος, καθώς έγινε γρήγορα και αποτελεσματικά. Είναι σίγουρα μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη η δημοκρατική επανάσταση, που συντελείται στον αραβικό κόσμο. Οι βραχυπρόθεσμες όμως οικονομικές επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων θα είναι μάλλον αρνητικές. Πάντως, η Ελλάδα έχει μια σημαντική θέση στα κανάλια μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις χώρες παραγωγής στις καταναλώτριες χώρες της δυτικής Ευρώπης. Και είναι μια θέση που πρέπει να την εκμεταλλευθεί όσο μπορεί καλύτερα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ιαπωνία
Κύριο θέμα
Πυρηνικός όλεθρος και Λιβύη κλονίζουν τη διεθνή οικονομία