Έντυπη Έκδοση

ΚΛΕΙΣΤΗ ΞΑΝΑ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ - ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Θάνατος μέσα στα σκουπίδια

Κλειστός και πάλι μέχρι νεωτέρας ο ΧΥΤΑ Φυλής μετά τα τραγικά γεγονότα του περασμένου Σαββάτου όταν ένας ακόμη Τσιγγάνος ρακοσυλλέκτης έχασε τη ζωή του κάτω από τις ερπύστριες μηχανήματος προώθησης σκουπιδιών και ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια και καταστροφές.

Το πρόβλημα με τους Ρομά που εισβάλλουν στη χωματερή και ψάχνουν χρήσιμα υλικά μέσα στα σκουπίδια απασχολεί τους εργαζομένους εδώ και χρόνια. Στις αρχές Φεβρουαρίου, την ημέρα που μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν μέσα στην πόλη της Κερατέας, δύο αντίπαλες ομάδες ρακοσυλλεκτών ήρθαν αντιμέτωπες κάνοντας χρήση και όπλων.

Αποτέλεσμα ήταν να κλείσει και πάλι η χωματερή καθώς ο εργολάβος που είχε αναλάβει τότε την προώθηση (ΗΛΕΚΤΩΡ) δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει αφού δεν είχε αστυνομική προστασία. Ο εργολάβος αντικαταστάθηκε αλλά, όπως καταγγέλλει ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων Γ. Χάρδας, η διοίκηση Χιωτάκη δεν εξασφάλισε μέτρα προστασίας - ούτε καν την ανύψωση του μαντρότοιχου που ζητούν επιμόνως. «Η κατάσταση που έζησαν 300 εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι το Σάββατο δεν μπορεί να επαναληφθεί. Ετρεχαν να σωθούν από τη μανία της εκδίκησης και πολλοί ξέφυγαν από τα βουνά. Εξι μεγάλα μηχανήματα παραδόθηκαν στις φλόγες, γκρεμίστηκαν κάποια λυόμενα του εργολάβου, οι φωτιές έκαιγαν επί ώρες. Δεν είναι δυνατόν να δουλεύουμε κάτω από τέτοιες συνθήκες», λέει ο κ. Χάρδας.

Από τη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ δηλώθηκε ότι ο ΧΥΤΑ θα παραμείνει κλειστός «μέχρι εξασφάλισης ομαλών συνθηκών εργασίας στους εργαζομένους», ότι «επιλήφθηκε η Αστυνομία» και ότι «καλείται η πολιτεία διά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να εξασφαλίσει τις αναγκαίες συνθήκες ασφάλειας».

Πάντως, από πλευράς ΕΛ.ΑΣ. διευκρινίζεται ότι υπάρχει και τηρείται πρόγραμμα επιτήρησης του ΧΥΤΑ με τακτικές περιπολίες. «Θα αρνηθούμε να δουλέψουμε εάν δεν παρθούν μέτρα ακόμη και για την απομάκρυνση του καταυλισμού των Τσιγγάνων», λέει ο Γ. Χάρδας.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαχείριση απορριμμάτων
Αστυνομικό ρεπορτάζ