Ηλεκτρονική Έκδοση

Σταθερά μπροστά το ΠΑΣΟΚ

Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να εξαργυρώσει δημοσκοπικά τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού για συναίνεση. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης που φιλοξενούνται στις κυριακάτικες εφημερίδες δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί το προβάδισμά στην πρόθεση ψήφου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Focus για την εφημερίδα "Real News", η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας διαμορφώνεται στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες, με την αξιωματικη αντιπολίτευση να συγκεντρώνει το 30,2% των προτιμήσεων και το κυβερνόν κόμμα το 27,2%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,8%, ο ΛΑΟΣ με 3,6% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,8%.

Παράλληλα, θετική ήταν η υποδοχή των κινήσεων συμφιλίωσης Γ. Παπανδρέου - Κώστα Σημίτη, με το 46,7% των ερωτηθέντων να θεωρούν ότι θα ωφελήσει το ΠΑΣΟΚ και το 25,7% ότι θα το βλάψει. Η κίνηση φαίνεται ότι ισχυροποιεί το ΠΑΣΟΚ στο "μεσαίο χώρο", καθώς συμφωνούν με αυτήν ένα σημαντικό κόμμάτι των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς, αλλά και των αναποφάσιστων. Αντιθέτως, περισσότεροι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι το "φλερτ" της Νέας Δημοκρατίας με τον Γιώργο Καρατζαφέρη θα τη βλάψει (38,2%) από εκείνους που εκτιμούν ότι θα τη βοηθήσει (36,5%). Μόνο ο "σκληρός πυρήνας" των ψηφοφόρων της ΝΔ τάσσεται υπέρ της θεωρίας ότι Καραμανλής και ΚΑρατζαφέρης είναι ένοικοι της "'ίδιας πολυκατοικίας".

Εν τω μεταξύ, το μηνίαιο βαρόμετρο της Public Issue, για λογαριασμό της "Καθημερινής", δίνει προβάδισμα πέντε μονάδων στο ΠΑΣΟΚ, στο δείκτη "εκτίμησης εκλογικής επιρροής" (με αναγωγή των αναποφάσιστων). Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 40%, η ΝΔ 35%, το ΚΚΕ 8,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,5%, το ΛΑΟΣ 5% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3%. Η ψαλίδα ανοίγει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση, με τα ποσοστά και των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων να ενισχύονται (του ΠΑΣΟΚ κατά 1,5% και της ΝΔ κατά 1%).

Ο Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί να θεωρείται "καταλληλότερος πρωθυπουργός", διευρύνοντας μάλιστα τη διαφορά του από το Γιώργο Παπανδρέου από τις τέσσερις μονάδες, στις οκτώ (συγκεντρώνει το 40% έναντι 32% του πολιτικού του αντιπάλου). Συντριπτική είναι η υπεροχή του ΠΑΣΟΚ στην παράσταση νίκης, καθώς το 59% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αντί 20% που πιστεύει ότι θα τις κερδίσει η Νέα Δημοκρατία.

Τέλος, δημοσκόπηση της Rass για τις ευρωεκλογές, την οποία δημοσιεύει το "Παρόν", δίνει προβάδισμα 2,5 μονάδων στο ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το το 32,1% των προτιμήσεων, η ΝΔ το 29,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 7,9%,το ΚΚΕ το 7,1%, ο ΛΑΟΣ το 5,1% και Οικολόγοι Πράσινοι το 3,2%.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσκοπήσεις & έρευνες γνώμης