Έντυπη Έκδοση

ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Αποχή εργοληπτών από 28 Μαρτίου έως 12 Απριλίου

Ματαιώσεις διαγωνισμών έργων του Δημοσίου, των δήμων και των περιφερειών θα προκαλέσει η αποχή που ξεκινούν από τη Δευτέρα 28 Μαρτίου οι πέντε εργοληπτικοί φορείς (ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΣΑΤΕ, ΣΤΕΑΤ και ΠΕΣΕΔΕ), οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το σύνολο του κατασκευαστικού δυναμικού της χώρας.

Η αποχή θα διαρκέσει ώς την Τρίτη 12 Απριλίου, οπότε θα συνεδριάσει και πάλι το συντονιστικό για να καθορίσει την επ' αόριστον συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Οι εργολάβοι, που βιώνουν τη μεγαλύτερη ύφεση της τελευταίας 30ετίας, τόσο στα δημόσια έργα όσο και στην οικοδομή, διαμαρτύρονται για την άτυπη στάση πληρωμών που έχει ουσιαστικά κηρύξει το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να μην έχουν εξοφληθεί έτοιμα έργα συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά, το Δημόσιο απαιτεί την καταβολή του ΦΠΑ για μη εξοφληθέντα τιμολόγια και δεν έχει θεσμοθετήσει ώς τώρα τον συμψηφισμό των οφειλών των εργολάβων με χρέη που πρέπει να τους αποδώσουν υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το μεγάλο «αγκάθι» είναι το συνεχές ψαλίδισμα του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων και οι καθυστερήσεις στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Η χαριστική βολή στον κατασκευαστικό τομέα, που απασχολεί άμεσα ή έμμεσα πάνω από 250.000 άτομα και παράγει πάνω από το 20% του ΑΕΠ, ήρθε με την κατάργηση περιφερειακών προγραμμάτων («Θησέας», «Πίνδος», «Αλ. Μπαλτατζής» κ.ά.).

Οι πέντε εργοληπτικές οργανώσεις καλούν τους υπεύθυνους του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα να μη χρησιμοποιήσουν την αποχή ως άλλοθι για να προχωρήσουν σε απευθείας αναθέσεις έργων και δηλώνουν ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αντιδράσουν με κάθε νόμιμο τρόπο. Για την επιτυχία της κινητοποίησης θα επιδιώξουν τη συμπαράσταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου και της ΕΜΔΥΔΑΣ, του φορέα των μηχανικών του Δημοσίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα