Έντυπη Έκδοση

Με διαδικασίες εξπρές το πόρισμα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας

Ενα ακόμη πόρισμα, από ένα ακόμη Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας, μέσα από διαδικασίες εξπρές ετοιμάστηκε και παρουσιάστηκε χθες στον πρωθυπουργό, με σκοπό «να βοηθήσει στην επεξεργασία του νόμου» για τα ΑΕΙ ο οποίος, πάντως, έχει πάρει τον δρόμο του και βρίσκεται λίγο προ της κατάθεσής του στη Βουλή.

Αν και πρόκειται ουσιαστικά για πρακτικά των συνεδριάσεων -μέσα σε μόλις δύο μήνες και με αρκετές απουσίες- και χωρίς καμία απολύτως επεξεργασία των προτάσεων των μελών, οι... περιλήψεις που δόθηκαν στον κ. Παπανδρέου αποτύπωσαν τα αναμενόμενα:

* Διαφωνίες για το προωθούμενο μοντέλο διοίκησης των ανώτατων Ιδρυμάτων που δίνει κυρίαρχες αρμοδιότητες στο «Συμβούλιο» εξωπανεπιστημιακών με υποδείξεις για ενισχυμένο ρόλο των ακαδημαϊκών οργάνων και «ειδικό» ρόλο των φοιτητών (μόνο για φοιτητικά θέματα και υπό όρους που θα προβλέπονται από τους εσωτερικούς κανονισμούς).

* Ευρύτατη συναίνεση στις προτάσεις για α) εισαγωγή σε σχολές και όχι τμήματα, β) συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων, γ) περιορισμό των ακαδημαϊκών βαθμίδων, δ) εκσυγχρονισμό μεθόδων διδασκαλίας (ηλεκτρονικό σύγγραμμα, τέλος στις διαλέξεις μεγάλων ακροατηρίων, ε) αναδιάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών.

* Υποδείξεις για αυστηροποίηση διαδικασιών φοίτησης με μείωση εξεταστικών περιόδων, υποχρεωτική παρακολούθηση, προαπαιτούμενα, περιορισμό αριθμού των μεταφερόμενων μαθημάτων.

«Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για πόρισμα αλλά για ένα δικό μου κείμενο, στο οποίο προσπαθώ να συνθέσω όσα συζητήθηκαν στις συνεδριάσεις του ΕΣΥΠ για τα θέματα της ανώτατης εκπαίδευσης», δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του οργάνου, Αλ. Λυκουριώτης, αφαιρώντας αυτομάτως τον επίσημο χαρακτήρα που δόθηκε εσπευσμένως στη χθεσινή συνάντηση αλλά και στο ίδιο το έργο του ΕΣΥΠ. Εξάλλου, ειδικά αυτό το Συμβούλιο είχε την πιο σύντομη θητεία. Ξεκίνησε στις 19 Ιανουαρίου και μέσα σε εννέα συνεδριάσεις εξάντλησε τον προβληματισμό του περί τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας. Υπενθυμίζεται ότι και αυτό το Συμβούλιο αποδοκιμάστηκε από κόμματα και φορείς. Απείχαν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΟΙΕΛΕ, ΓΣΕ κ.ά. ενώ η ΠΟΣΔΕΠ και η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ συμμετείχαν έχοντας, ωστόσο, απορρίψει το μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ το οποίο και αποτελεί casus belli για την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Η κ. Διαμαντοπούλου, πάντως, διαβεβαίωσε πως το πόρισμα (;) «θα βοηθήσει στην επεξεργασία του νόμου» ο οποίος, ωστόσο, «είναι σε προπαρασκευαστική διαδικασία».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Παιδείας
Εκπαίδευση