Έντυπη Έκδοση

Τέχνη παλιά το ψεύδος

Οι βόμβες εξοντώνουν κόσμο. Τα ψεύδη (του πολέμου) υποτάσσουν συνειδήσεις. Κι έτσι, οι βόμβες βαφτίζονται ανθρωπιστικές κι ο πόλεμος ειρηνοφόρος...

Τέχνη παλιά το ψεύδος, στενός συγγενής τής συκοφαντίας που στρώνει τον δρόμο στο ψέμα και στον πόλεμο. Ετσι «οι Ρωμαίοι παρουσίαζαν τους υπό κατάκτησιν λαούς ως ανθρωποφάγους. Οι σταυροφορίες προβλήθηκαν ως αναγκαίες για να πάψουν οι Σαρακηνοί, πλάσματα διαβολικά, να διαφεντεύουν τον Τάφο του Ιησού. Ο Αγιος Αυγουστίνος, ο πρώτος ιδεολόγος του "δίκαιου πολέμου", υποστήριζε ήδη από τον 4ο αιώνα πως από πουθενά δεν πρέπει να προκύπτει ότι ο πόλεμος γίνεται για εκδίκηση, επιθυμία για κυριαρχία και άλλα ταπεινά ένστικτα»... Η ανθρωπότης προόδευσε, οι πόλεμοι εκσυγχρονίστηκαν και η προπαγάνδα έκανε άλματα... Ολοι οι εμπλεκόμενοι επενδύουν στο ψεύδος και στις κατασκευές. Αλλά κατισχύουν, στον πόλεμο της προπαγάνδας, οι δυνατοί του χρήματος που ελέγχουν τα παγκόσμια Μέσα. Μια τρομακτική «μηχανή» στο πλευρό τους, ανώτερη και από τα εξελιγμένα όπλα τους, επεμβαίνει χειρουργικά και πλασάρει την αλήθεια κατά το δοκούν. Είχε δίκιο εκείνος ο Αμερικανός βουλευτής που έλεγε τον καιρό του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ότι «η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα του πολέμου»... Το θέμα είναι να γίνει η «δουλειά». Οταν έρθει η ώρα του «ταμείου» λίγοι θα θυμούνται ότι η αλήθεια είχε κρεουργηθεί στα χειρουργεία των ισχυρών... Και ποιος να θυμάται τώρα ότι η περίφημη «σφαγή του Ρατσάκ» ουδέποτε υπήρξε... Ποιος να θυμάται ότι η «αγριότητα» των Ιρακινών με τις θερμοκοιτίδες στο Κουβέιτ ουδέποτε υπήρξε... Και τι σημασία έχει που μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία η «Γουώλ Στρητ Τζέρναλ» παραδέχθηκε «πως κακώς έγραφε περί εθνοκάθαρσης»... Και ποιος θα θυμάται σε λίγο ότι οι Δυτικοί επενέβησαν στη Λιβύη για να δημιουργήσουν Ζώνη Εναέριου Αποκλεισμού και όχι να ξεπαστρέψουν τη χώρα και να μοιραστούν τα λάφυρα...

Διπρόσωποι και ανήθικοι

«Αν κάποιος δημοσκόπος χτυπούσε την πόρτα μου και με ρωτούσε "είστε υπέρ ή κατά της επέμβασης" και ήμουν υποχρεωμένος να διαλέξω ανάμεσα στο "ναι" και το "όχι", δίχως αποχρώσεις και επιφυλάξεις θα απαντούσα "κατά". Πρώτα απ' όλα, εξαιτίας της φυσικής καχυποψίας που προκαλεί κάθε εκδήλωση ανθρωπιστικής αλληλεγγύης διά στρατιωτικών μέσων. Ο Καμί έχει γράψει πως "κάθε φορά που ένας καταπιεσμένος παίρνει τα όπλα για να εναντιωθεί στην αδικία, κάνει ο ίδιος ένα βήμα προς το στρατόπεδο της αδικίας". Πολύ περισσότερο όταν εκείνος που παίρνει τα όπλα κατά της αδικίας δεν είναι ένας καταπιεσμένος άνθρωπος, αλλά ένας κυνικός και συμφεροντολόγος τεχνικός της εξουσίας. Επειτα, επειδή βρίσκω τουλάχιστον αντιαισθητικό να παίρνουν πόζα ιεραποστόλου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο Κάμερον ή, πολύ πολύ περισσότερο, ο Σαρκοζί ο οποίος, όταν οι νέοι της Τυνησίας ξεσηκώνονταν κατά της κλεπτοκρατικής δικτατορίας, υποστήριζε, σχεδόν μέχρι τέλους, τον δικτάτορα και οι υπουργοί του περνούσαν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους στην Τυνησία, εξόδοις του δικτάτορα...».

(Παύλος Τσίμας - «Νέα»)

ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ

* ΕΞΟΔΟΣ... «Ανθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους ή είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται, εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα και αναζητούν διέξοδο στη γη. Την ώρα που η ανεργία χτυπάει "κόκκινο", η απασχόληση σε γεωργία και κτηνοτροφία παρουσιάζει αύξηση»...

Ο Γιάννης Φώσκολος στο «Εθνος»:

* «Τα τελευταία δύο χρόνια η οικογένεια του 44χρονου Σάββα Λαμπριανίδη έχει εγκαταλείψει τη συμπρωτεύουσα για να εγκατασταθεί μόνιμα στο χωριό Αναγέννηση στις Σέρρες.

"Γεννήθηκα στο χωριό και μόλις παντρεύτηκα έφυγα για τη Θεσσαλονίκη, σε ηλικία 22 χρόνων. Εκεί δούλεψα σε δύο βιοτεχνίες - κλωστήρια. Οταν έσπασε η δουλειά, το 2000, έφτιαξα ένα συνεργείο καθαρισμού. Δούλεψα υπερβολικά, αλλά δεν έβγαινε μεροκάματο"».

- «Με τρία παιδιά στον προθάλαμο της ανεργίας αποφάσισε να γυρίσει στο χωριό και στα χωράφια του. Επισκεύασε το πατρικό του σπίτι και ξεκίνησε με 17,5 ιδιόκτητα στρέμματα. Τώρα νοικιάζει 700. Καλλιεργεί ρύζι, καλαμπόκι και τεύτλο».

* «Ο Δημήτρης Ζωγόπουλος πρόλαβε να εγκαταλείψει την Αθήνα και την καριέρα στις πολυεθνικές προτού η κρίση επιβληθεί στην πρωτεύουσα. Ξεκίνησε από την Κυπαρισσία της Μεσσηνίας. Κι εκεί έχει καταλήξει. Στο ενδιάμεσο σπούδασε στη Γεωπονική Αθηνών και συνέχισε με οικονομικά και ΜΒΑ στο Κλίβελαντ των ΗΠΑ. Στην Αθήνα επέστρεψε το 2004, για να δουλέψει σε μεγάλη χημική βιομηχανία με φυτοφάρμακα, ως υπεύθυνος του μάρκετινγκ. Εμεινε εκεί περίπου τρία χρόνια. Λίγο πριν η κρίση κάνει την εμφάνισή της αποφάσισε να γυρίσει στην οικογενειακή επιχείρηση της Κυπαρισσίας και να την εξελίξει».

* «Ο 34χρονος Δημήτρης επέκτεινε την οικογενειακή επιχείρηση κατασκευάζοντας μια υπερσύγχρονη μονάδα θερμοκηπίων, περίπου 45 στρέμματα, όπου όλα ελέγχονται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές. "Η δουλειά πάει πολύ καλά και νιώθω πως κάνω κάτι πολύ δημιουργικό"».

* «Η 30χρονη Εύη εδώ και μερικούς μήνες "κυνηγά" σαλιγκάρια. Κάθε πρωί σηκώνεται νωρίς και πηγαίνει στο χωράφι της, έξω από την πόλη της Αρτας. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει καθημερινά να φροντίσει εκεί.

"Φυσικά και έχει δυσκολίες. Μέχρι πρόσφατα δεν είχα καμία σχέση με αγροτικές δουλειές". Στα 19 της χρόνια έφυγε από την πατρίδα της, την Αρτα, για τη μεγάλη πόλη. Στην Αθήνα σπούδασε μάρκετινγκ και 3D animation. Εκανε διάφορες δουλειές, κυρίως ως γραμματειακή υποστήριξη σε λογιστικά γραφεία. "Εψαχνα κάτι πιο σχετικό με τις σπουδές μου, αλλά οι διαφημιστικές εταιρείες πόσες είναι πια;"»

ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Σα διακονιάρης στη στράτα

«Εκατόν ενενήντα χρόνια από την εθνεγερσία, πού βρίσκεται η Ελλάδα; Μεγάλη και ανεπτυγμένη είναι, τόσο που δεν θα μπορούσαν να τη φανταστούν οι παππούδες μας ή οι πατεράδες μας. Αλλά χρεοκοπημένη, ασπόνδυλη, χωρίς πνοή. Και με Ελληνες αμήχανους, σαστισμένους, διχασμένους, φοβισμένους και εξαγριωμένους μαζί. Σαν να 'χει χαθεί το μακρυγιαννικό "εμείς", το εξόχως πολιτικό και δυναμικό, και να 'χουν απομείνει μύρια "εγώ" τρομαγμένα, μόνα κι αδύναμα. Σαν να 'χει χαθεί οριστικά ο αντάρτης, ο κλέφτης, ο ελεύθερος καρμπονάρος, ο μαχητής της δημοκρατίας, και να 'χει επιπλεύσει μοναχά ο ραγιάς, ο προσκυνημένος, ο συμβιβασμένος και άπληστος, ο πλεονέκτης.

Ωστε αν επιζεί ένα διάζευγμα με νόημα για τους Ελληνες, με όλα τα βάρη του αναχρονισμού, από τον καιρό της Επανάστασης ώς σήμερα, αυτό δεν είναι το "φουστανέλα ή φράκο", αλλά το "αγωνιστής ή ραγιάς". Δεν έχει νόημα ο επιπόλαιος, ανιστόρητος χωρισμός σε δυτικόφρονες και ανατολικόφρονες, διότι είμαστε πολλών φωνών τραγούδια και διαρκώς περισσότερων. Αντιθέτως, στην ιστορική καμπή που βρισκόμαστε επείγει να αναστοχαστούμε τους εαυτούς μας ως μαχητές: Μπορούμε να αγωνιστούμε πάλι για ελευθερία και προκοπή; Η ελευθερία δεν κερδίζεται άπαξ· είναι διαρκώς ζητούμενη και πάντα ακριβή.

Δύο αιώνες μετά την εθνεγερσία, η ελευθερία της ίδιας πατρίδας απειλείται και πάλι, με άλλους τρόπους, υπό άλλους όρους, σε άλλο κόσμο. Οι υπερήφανοι πολεμιστές, οι ευημερούντες της ειρήνης, οι προκομμένοι των γραμμάτων και του εμπορίου, απειλούνται από την υποδούλωση της ανέχειας, να ξεπέσουν στον ραγιά που περιγράφει ο Οδ. Ανδρούτσος: "το ταχιά βρίσκεται φτωχός, σα διακονιάρης στη στράτα". Ομως τώρα ο εχθρός δεν είναι ένας Τούρκος, ένας Αγαρηνός· οι εχθροί είναι πολλοί και βρίσκονται μέσα μας: απληστία, αφροσύνη, αχαλίνωτος ατομισμός, εμφύλιος. Αυτά μας απειλούν.

Με τα λόγια του Κοραή: "Προδότης της πατρίδος λογίζεται, όχι μόνον όστις παραδίδει εις τας χείρας των τυράννων τους αδελφούς του [...] αλλά και όστις δεν φεύγει τας πλεονεξίας, εκ των οποίων γεννάται η τυραννία"».

Του ΝΙΚΟΥ Γ. ΞΥΔΑΚΗ Από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Από τη Ρωσία με αγάπη - Ελπίδες φέτος για τον τουρισμό.

ΑΔ. ΤΥΠΟΣ

Τι θα αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής;

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Περίεργες δουλειές από τον Παπακωνσταντίνου.

ΕΘΝΟΣ

Ρύθμιση για δάνεια δημοσίων υπαλλήλων.

ΕΛ. ΩΡΑ

Παίγνια τρόμου από τους Illuminati.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Εγκατέλειψαν ακόμη και οι ξένοι σύμβουλοί του.

ΕΛ. ΤΥΠΟΣ

Εκοψε τα φθηνά δάνεια των δημοσίων υπαλλήλων.

ESPRESSO

Ποιοι έβαλαν στο μάτι τον σταρ της ΑΕΚ.

ΕΣΤΙΑ

Η εθνική εορτή προ 100 ετών.

Η ΑΥΓΗ

Σύνοδος - λαιμητόμος για εργαζομένους και Ευρώπη.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ

Πλασματικά χρόνια για γονείς.

Η ΝΙΚΗ

El Dorado για ισχυρούς.

Ο ΛΟΓΟΣ

Κράτος εν κράτει οι τράπεζες στην Ελλάδα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Αντιλαϊκός τυφώνας από τη λυκοσυμμαχία της Ε.Ε.

ΤΑ ΝΕΑ

Φοροαπαλλαγές με εισοδηματικά κριτήρια - ευρώ 60.000 το ανώτατο όριο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ο τύπος των ήλων