Έντυπη Έκδοση

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ

Πέρασαν όλα όσα ήθελε η Μέρκελ

Οι υπόλοιποι ισχυροί της Ε.Ε. άφησαν ελεύθερο το πεδίο στην καγκελάριο, καθώς είχαν να ασχοληθούν περισσότερο με τη Λιβύη ή με τα χρέη τους

Η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών μπορεί κάλλιστα να περάσει στην ιστορία ως «σύνοδος-Μέρκελ». Η γερμανίδα καγκελάριος ήταν η μόνη που έζησε έντονα τις διήμερες εργασίες των «27» και δικαιολογημένα ένιωσε ότι δικαιώθηκαν οι προσπάθειές της να βάλει την ευρωζώνη σε γερμανικό βηματισμό.

Ο Ν. Σαρκοζί είχε το μυαλό του στη Λιβύη, απόδειξη ότι αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεών του στην υποστήριξη των θέσεων της κυβέρνησής του στις επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος Καντάφι. Ο Ισπανός Χ. Θαπατέρο ήθελε να αποφύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι τη σύγκριση της Πορτογαλίας με τη χώρα του και εφήρμοσε το «η σιωπή είναι χρυσός». Σχεδόν αδιάφορος ήταν ο Βρετανός Ντ. Κάμερον, σκεφτόμενος και αυτός τις επιχειρήσεις στη Λιβύη, ενώ ο Πορτογάλος Ζ. Σόκρατες προσπαθούσε να φανεί αισιόδοξος για την αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα του. Ο Ιρλανδός Ε. Κένι σκεφτόταν αυτά που θα ζητήσει μετά τη σύνοδο και ο Γ. Παπανδρέου είχε επικεντρώσει την προσοχή του στο πώς θα αξιοποιηθεί στην ελληνική κοινή γνώμη το τηλεφώνημα του Μπ. Ομπάμα... Αλλωστε, τα μέτρα για την Ελλάδα είχαν αποφασιστεί από τις 11 Μαρτίου.

Η Αγκελα Μέρκελ είχε ποντάρει πολύ στο «πακέτο» των μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ενόψει των κρίσιμων εκλογών στη χώρα της. Επρεπε να δοθεί μια απάντηση στη γερμανική «Bild», η οποία ακόμη και χθες έγραφε ότι «ο γερμανός φορολογούμενος πρέπει να γίνει εγγυητής εκείνων που μέχρι τώρα ακολουθούσαν ανέμελες πολιτικές». Ετσι, μετά το πέρας των εργασιών, δήλωσε: «Η υιοθέτηση του "πακέτου" θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Το αν είναι αρκετό για την οριστική επίλυση του προβλήματος (της κρίσης δημοσίου χρέους) θα φανεί στο μέλλον». Και πρόσθεσε: «Το ευρώ πέρασε μια ακόμη δοκιμασία, μεγαλώσαμε λίγο όλοι μαζί στην Ευρώπη». Για την καγκελάριο, «ο τρόπος σκέψης άλλαξε επίσης σε πολλές χώρες. Βλέπουμε σήμερα ότι για όλα δεν έφταιγαν οι κερδοσκόποι, αλλά και τα δικά μας προβλήματα έπαιξαν ρόλο στις δυσκολίες που γνώρισε η Ε.Ε.».

Δικαιολογημένα ικανοποιημένο από τα αποτελέσματα της συνόδου ήταν και το δίδυμο Ζ. Μπαρόζο - Χ. Β. Ρομπάι. Ο πρώτος επειδή βρήκε την ευκαιρία να υψώσει το ανάστημά του και ο Βέλγος διότι έπαιξε ακόμη μία φορά το ρόλο του «αποτελεσματικού μεσολαβητή» μεταξύ της Μέρκελ και των άλλων...

«Προσθέσαμε έναν οικονομικό πυλώνα στο νομισματικό», είπε ο Ζ. Μπαρόζο, ο οποίος δεν συνηθίζει να κάνει αυτοκριτική. Αν έκανε, θα έπρεπε να απαντήσει για ποιο λόγο δύο χώρες της ευρωζώνης (Ελλάδα, Ιρλανδία) βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, ενώ ετοιμάζεται να τις συναντήσει η Πορτογαλία και ενδεχομένως η Ισπανία. Επιπλέον, το «πακέτο» μέτρων που υιοθετήθηκε στη σύνοδο είναι κομμένο και ραμένο για τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ολλανδία και τις σκαδιναβικές χώρες. Για τις άλλες χώρες , όμως, ενδέχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα προβλήματά τους.

Ποια είναι τα βασικά σημεία του «πακέτου»:

*Στήριξη του προσωρινού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας: Η πραγματική ικανότητα δανειοδότησης του ταμείου που θα λειτουργήσει έως το 2013, αυξήθηκε από 250 δισ. ευρώ σε 440 δισ. ευρώ. Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα αγοράς εθνικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά.

*Σύσταση μόνιμου μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Τίθεται σε ισχύ από τα μέσα του 2013. Η πραγματική δυνατότητα δανειοδότησης ορίστηκε στο ποσό των 500 δισ. ευρώ, αλλά θα μπορεί να αντλεί από τις αγορές μέχρι και 700 δισ. ευρώ. Οπως και το προσωρινό ταμείο θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα από την πρωτογενή αγορά. Τα καταβεβλημένα κεφάλαια από τα κράτη-μέλη θα ανέλθουν σε 80 δισ. ευρώ το 2016, εκ των οποίων τα 22 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη Γερμανία. Τα 40 δισ. ευρώ πρέπει να είναι διαθέσιμα από το 2013.

*Υιοθέτηση ενός συμφώνου για το ευρώ, το οποίο επιβάλλει συγκράτηση των μισθών, μεταρρυθμίσεις για πιο ευέλικτες αγορές εργασίας, αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, μέτρα και νομική δέσμευση για τη μείωση του ελλείμματος και χρέους καθώς και ενιαία φορολογική βάση στη φορολογία των επιχειρήσεων.

*Αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας με νέους κανόνες αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Οι κυρώσεις γίνονται αυστηρότερες για τις χώρες που συνεχίζουν να έχουν υπερβολικό έλλειμμα ή χρέος.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
Γερμανία
Για το ίδιο θέμα
Τι δώσαμε, τι πήραμε