Έντυπη Έκδοση

Μήνυμα απ' τη Γάζα

Ο άνεμος της ελευθερίας που σαρώνει τον αραβικό κόσμο ήταν φυσικό να ωθήσει τους Παλαιστίνιους να διεκδικήσουν την αποκατάσταση της εθνικής ενότητάς τους ως προϋπόθεση για την επίτευξη του υπέρτατου στόχου για ανεξάρτητο κράτος.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στη Δυτική Οχθη του Ιορδάνη και στη Λωρίδα της Γάζας κατέβηκαν στους δρόμους, ζητώντας από την Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και την Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, να ξεπεράσουν επιτέλους την παραλυτική διαμάχη τους.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, σε μια ρητορική αποστροφή του, κάλεσε τον παλαιστίνιο πρόεδρο σε συνομιλίες για συμφιλίωση και ο Μαχμούντ Αμπάς αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Φαίνεται όμως ότι η πρόταση αυτή δεν είχε την έγκριση της σκληρής πτέρυγας της Χαμάς, κάτι που προκάλεσε έντονες εσωτερικές τριβές στην οργάνωση των ισλαμιστών. Τελικά, κρίθηκε ότι μια μικρή και ελεγχόμενη αύξηση της έντασης με το Ισραήλ θα μπορούσε να λειτουργήσει απαγορευτικά για την πραγματοποίηση της επίσκεψης του Αμπάς στη Γάζα και να αποδεσμευτεί η Χαμάς από την υποχρέωση...

Ομως κάποιοι, περισσότερο ακραίοι, άρπαξαν την ευκαιρία για να εκτοξεύσουν στο Ισραήλ δεκάδες βλήματα όλμων, αλλά και ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς, που έφτασαν μέχρι στα νότια του Τελ Αβίβ. Κάποιοι άλλοι θέλησαν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να αποσπάσουν την προσοχή από όσα γίνονται στο εσωτερικό της χώρας τους και φρόντισαν να τοποθετηθεί βόμβα στην Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν τριάντα.

Η ισραηλινή ηγεσία εγκλωβισμένη, όπως πάντα, στην αδιέξοδη μανιχαϊκή λογική της, αντέδρασε με σκληρά στρατιωτικά αντίποινα, σκοτώνοντας πέντε μέλη ακραίας οργάνωσης, αλλά και τέσσερις μικρούς Παλαιστίνιους που έπαιζαν σε μια αυλή.

Η Χαμάς έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν επιθυμεί κλιμάκωση και ο Χανίγια μεταβίβασε την άποψη αυτή και στον ηγέτη της «Ισλαμικής Τζιχάντ» στη Δαμασκό...

Αντίθετα, η έξαρση της βίας ενέπνευσε τα ισραηλινά γεράκια, όπως τον αντιπρόεδρο Σιλβάν Σαλόμ που ζήτησε «τον αποκεφαλισμό της Χαμάς» ή τον ανεκδιήγητο υπουργό Εξωτερικών Λίμπερμαν που ζήτησε «να βομβαρδιστεί η Συρία και το Ιράν». Σύσσωμη η ισραηλινή ακροδεξιά -εντός και εκτός κυβέρνησης- ζητά νέα σαρωτική εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, όπως το 2009.

Ομως οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές τώρα. Δεν υπάρχει πλέον καμία αραβική χώρα που να ανεχθεί παγερά αδιάφορη μία ακόμη σφαγή Παλαιστινίων, ενώ Ευρώπη και ΗΠΑ θα κληθούν να εξηγήσουν γιατί ανέχονται στη Γάζα αυτά που έσπευσαν να προλάβουν στη Λιβύη!...

Αραγε, τι πρέπει να συμβεί ακόμη στον αραβικό κόσμο για να καταλάβουν οι Ισραηλινοί ότι δεν ζουν σε άλλη γη και ότι η ύπαρξη και η ευημερία τους εξαρτάται άμεσα από την ειρηνική συνύπαρξή τους με τους Παλαιστίνιους;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παλαιστίνη
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος