Ηλεκτρονική Έκδοση

Διεθνής σύνοδος για τη Λιβύη - Όλες οι εξελίξεις στο enet

Τελευταία ενημέρωση:

«O Kαντάφι πρέπει να φύγει» συμφώνησαν οι περισσότεροι από 40 υπουργοί Εξωτερικών, μεταξύ των οποίων η Χίλαρι Κλίντον των ΗΠΑ, οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στη σημερινή σύνοδο της «ομάδας επαφής» για τη Λιβύη, που διεξάχθηκε στο Λονδίνο, με την απουσία Κίνας και Ρωσίας. Σε κάθε περίπτωση, δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο παροχής οπλισμού στους επαναστάτες της Λιβύης, θέση που ακούστηκε πρώτη φορά από την Γαλλία, καθώς η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως οι συνομιλίες περιλάμβαναν την παροχή χρημάτων. Σήμερα το πρωί, ο Καντάφι έστειλε ένα μήνυμα στην «ομάδα επαφής», να μπει ένα τέλος στη «βάρβαρη επίθεση», παρομοιάζοντάς την με τις στρατιωτικές επιδρομές του Χίτλερ στην Ευρώπη. Χθες ο Μπάρακ Ομπάμα υπεραμύνθηκε των χτυπημάτων της συμμαχίας, λέγοντας πως δεν υπήρχε άλλο περιθώριο για την αποφυγή «βιαιοτήτων τρομακτικής έκτασης».

Μπιν Τζαουάντ Μπιν Τζαουάντ "Καταφέραμε καίριο πλήγμα στο σύστημα της αεράμυνας του Καντάφι κι έτσι δημιουργήθηκαν οι συνθήκες που επιτρέπουν την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα. Καταστρέψαμε άρματα μάχης και στρατιωτικά μέσα, που είχαν καταλάβει πόλεις αλλά και εγκαταστάσεις, ενώ διακόψαμε την επικοινωνία με τις περισσότερες από τις πηγές ανεφοδιασμού των δυνάμεων του καθεστώτος" τόνισε ο Ομπάμα και συνέχισε λέγοντας ότι "Μπορώ πλέον σήμερα να ανακοινώσω ότι σταματήσαμε την ολέθρια προέλαση των δυνάμεων του Καντάφι". Ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τον υποστηρικτικό ρόλο προς τις συμμαχικές δυνάμεις, με συλλογή και παροχή πληροφοριών, ανεφοδιασμό υλικών, επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, αλλά και την παρεμπόδιση των επικοινωνιών των κυβερνητικών δυνάμεων.

Χθες σε επικοινωνία που είχε ο Ομπάμα με τον Γάλλο ομόλογό του Ν. Σαρκοζί, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντ. Κάμερον και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκ. Μέρκελ, συμφώνησαν ότι ο Καντάφι έχει χάσει τη νομιμότητά του και πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία, καθώς και ότι οι Λίβυοι θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αποφασίσουν μόνοι τους για το πολιτικό μέλλον της χώρας τους.

Αύριο τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη αναλαμβάνει το ΝΑΤΟ, το οποίο δηλώνει ότι ο στόχος είναι η εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων, ενώ αξιωματούχοι της συμμαχίας αρνούνται πως οι βομβαρδισμοί είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να προσφέρουν κάλυψη στην προέλαση των ανταρτών.

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη:

(Όλες οι ώρες είναι ώρες Ελλάδας)

21:58 H συμμαχία εκτόξευσε 22 πυραύλους τόμαχοκ στο τελευταίο 24ωρο απέναντι στις δυνάμεις του Καντάφι αναφέρει το Πεντάγωνο. 

21:32 Το ΝΑΤΟ βρίσκεται στη Λιβύη για να προστατεύσει και όχι για να εξοπλίσει τον πληθυσμό, αναφέρει ο γ.γ. του οργανισμού, Αντερς Φο Ράσμουσε, με ομιλία του στη σύνοδο του Λονδίνου με θέμα την "μετά Καντάφι" εποχή στη Λιβύη.  Απαντώντας σε ερώτηση τόνισε ότι "η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εξουσιοδοτεί για την επέμβαση στη Λιβύη είναι πολύ σαφής: Απαιτεί την επιβολή εμπάργκο όπλων. Εμείς λοιπόν είμαστε εκεί για να προστατεύσουμε τον πληθυσμό και όχι για να τον εξοπλίσουμε".

20:21 Περίπου δώδεκα χιλιάδες ακτιβιστές που ανήκουν στη λιβυκή αντιπολίτευση "εξαφανίστηκαν" από τις φυλακές και τα στρατιωτικά στρατόπεδα της Τρίπολης, κατάγγειλε από το Λονδίνο ο συντονιστής του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου Γκούμα ελ Γκαμάτι στη διάρκεια της συνόδου για το μετά Καντάφι μέλλον της Λιβύης.

20:05 Εννέα ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην Τρίπολη, εκ των οποίων οι δύο στον τομέα όπου βρίσκεται η κατοικία του Καντάφι και οι άλλες επτά στην περιοχή Ταζούρα, προάστιο στο ανατολικό τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας, σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους και αυτόπτες μάρτυρες.

20:03 Η διεθνής διάσκεψη του Λονδίνου αποφάσισε να σχηματίσει επίσημα μια πολιτική "ομάδα επαφής" για τη Λιβύη, της οποίας η επόμενη σύνοδος θα γίνει στο Κατάρ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

20:01 Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο του Λονδίνου με θέμα «Το μέλλον της Λιβύης μετά την αποχώρηση του Μουάμαρ Καντάφι» συμφώνησαν ότι θα συνεχιστεί η στρατιωτική αποστολή τους μέχρι ότου ο Λίβυος ηγέτης συμμορφωθεί με όλα όσα περιέχονται στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των Λίβυων πολιτών, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

19:17 Το ΝΑΤΟ δεν έχει εκπρόσωπο στη Λιβύη για να εγγυηθεί επαφή με τις δυνάμεις των εξεγερμένων , δήλωσε ο ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη και διοικητής της αμερικανικής διοίκησης στην Ευρώπη, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης.

18:46 Μεταξύ των δυνάμεων των εξεγερμένων που μάχονται ενάντια στο καθεστώς του Καντάφι έχουν φανεί "ίχνη" παρουσίας της Αλ Κάιντα ή της Χεζμπολάχ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει λεπτομερής εικόνα της αναδυόμενης λιβυκής αντιπολίτευσης, δήλωσε μιλώντας στην αμερικανική Γερουσία ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ανώτατος διοικητής των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη και διοικητής της αμερικανικής διοίκησης στην Ευρώπη.

18:20 Ο Μουαμάρ Καντάφι είναι πιθανό να εγκαταλείψει την εξουσία αν η διεθνής συμμαχία ξεκινήσει μία μεγάλης κλίμακας στρατιωτική πίεση εναντίον του, δήλωσε ανώτατος Αμερικανός και ΝΑΤΟϊκός στρατιωτικός διοικητής. "Εάν θέσουμε σε ισχύ όλα τα μέσα που διαθέτουμε τότε θα έχουμε περισσότερες αιτιολογημένες πιθανότητες για την αποχώρηση του Καντάφι, γιατί ολόκληρη η διεθνής κοινότητα έχει ταχθεί εναντίον του", δήλωσε μιλώντας στην αμερικανική Γερουσία ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη και διοικητής της αμερικανικής διοίκησης στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ των δυνάμεων των εξεγερμένων που μάχονται ενάντια στο καθεστώς του Καντάφι, έχουν φανεί "ίχνη" παρουσίας της Αλ Κάιντα ή της Χεζμπολάχ, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει λεπτομερής εικόνα.

18:05 Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας Φιντέλ Κάστρο καταδίκασε τον "φασιστικό πόλεμο" που διεξάγει το ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης. "Αν ο Καντάφι τιμήσει τις παραδόσεις του λαού του και αποφασίσει να αγωνιστεί, όπως το υποσχέθηκε, μέχρι την τελευταία του πνοή στο πλευρό των Λίβυων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τους χειρότερους βομβαρδισμούς που υπέστη ποτέ η χώρα, θα βυθίσει στη λάσπη της ατίμωσης το ΝΑΤΟ και τα εγκληματικά του σχέδια", δήλωσε ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης στον κουβανικό Τύπο.

17:45 Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει λάβει πληροφορίες όσον αφορά στα "πλοία των απελπισμένων" στη Μεσόγειο, τα οποία μεταφέρουν άτομα που έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

"Σήμερα το πρωί πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί έκαναν λόγο για ένα μεγάλο αριθμό πλοιαρίων στη Μεσόγειο που μεταφέρουν απελπισμένους Λίβυους πολίτες. Η Ύπατη Αρμοστεία συζητά ένα επείγον σχέδιο με τις ιταλικές αρχές καθώς και τις αρχές της Μάλτας και τον Ερυθρό Σταυρό διότι φαίνεται πως θα υπάρξουν και άλλες αφίξεις στα εδάφη τους προσφύγων από τη Λιβύη" δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες , Μελίσα Φλέμινγκ.

17:40 Ο Γάλλος Αντουάν Σιβάν διορίστηκε πρεσβευτής της Γαλλίας στη Βεγγάζη και βρίσκεται ήδη εκεί. Ο 53χρονος διπλωμάτης που μιλά καλά αραβικά, είχε αναλάβει πολλές θέσεις σε χώρες της Μέσης Ανατολής ενώ στη Γαλλία ήταν υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα της περιοχής αυτής. Η ανάληψη των καθηκόντων του πρεσβευτή ενδέχεται να επιβεβαιωθεί επισήμως σήμερα στο Λονδίνο στη διάρκεια της διάσκεψης για τη Λιβύη.

17:25 "Ο Καντάφι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Αν δεν του προσφερθεί μία έξοδος, θα μάχεται μέχρι τον τελευταίο άντρα και μέχρι την τελευταία σφαίρα, δεν υπάρχει αμφιβολία", εκτιμάει ο Φαουάζ Τζέρτζις, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής στο London School of Economics. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν δοθεί στον Καντάφι η επιλογή της εξορίας, οι κίνδυνοι να βυθιστεί η χώρα σε μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο μειώνονται, αφού "ακόμη κι αν οι εξεγερμένοι θριαμβεύσουν σε δύο ή τρεις εβδομάδες, η κατάσταση θα παραμείνει τεταμένη και μάλιστα θα γίνει πολύ πιο χαοτική και επικίνδυνη".

Πολίτες εγκαταλείπουν τη γραμμή του πυρός στο Μπιν Τζαουάντ Πολίτες εγκαταλείπουν τη γραμμή του πυρός στο Μπιν Τζαουάντ 17:00 Ο ανταποκριτής του BBC στη Λιβύη μεταδίδει ότι "εκατοντάδες οχήματα που μεταφέρουν εξεγερμένους" φεύγουν από τα ανατολικά του Μπιν Τζαουάντ με κατεύθυνση το Ρας Λάνουφ.

16:45 Συνεχίζονται οι μάχες για τον έλεγχο της Μισράτα, την τρίτη πόλη της Λιβύης, 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Ένας εξεγερμένος δήλωσε ότι δύο άρματα του λιβυκού στρατού καταστράφηκαν στις νότιες συνοικίες της πόλης και ότι πολλοί μισθοφόροι κι ένας αξιωματικός αιχμαλωτίστηκαν από τους αντικαθεστωτικούς. Σύμφωνα με έναν άλλο εξεγερμένο, από τις νέες επιθέσεις των κανταφικών δυνάμεων σκοτώθηκαν οχτώ άμαχοι.

16:35 Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον καταδίκασε τις "φονικές επιθέσεις" των δυνάμεων του Καντάφι, βεβαιώνοντας ότι "καλύτερες μέρες" θα έρθουν για τους Λίβυους.

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε ότι οι επιδρομές θα συνεχίζονται όσο δεν ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του ψηφίσματος 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλ. να σταματήσει ο Καντάφι ν' ασκεί βία κατά αμάχων και ν' αποσύρει τις δυνάμεις του από τις κατεχόμενες πόλεις.

16:25 Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει το σύνολο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη την Πέμπτη, στις 09:00 ώρα Ελλάδας, μία ημέρα αργότερα απ' ό,τι προβλεπόταν, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ετοιμασίες, σύμφωνα με διπλωματική πηγή της συμμαχίας. "Προς το παρόν, οι επιχειρήσεις συντονίζονται από τους Αμερικανούς", δήλωσε η ίδια πηγή.

15:10 Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν την προμήθεια όπλων στους εξεγερμένους, σύμφωνα με δήλωση της Σούζαν Ράις, πρεσβευτή της Αμερικής στον ΟΗΕ, στο τηλεοπτικό κανάλι ABC. Σε ερώτηση για την πιθανότητα να παράσχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στρατιωτική βοήθεια στους εξεγερμένους, η Ράις απάντησε: "Δεν πήραμε αυτή την απόφαση. Ωστόσο δεν το αποκλείουμε".

14:40 Από τις 18 Μαρτίου μέχρι σήμερα, 142 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις μάχες στη Μισράτα, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων που επικαλείται ιατρική πηγή.

"Πλέον δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τους τραυματίες. Όμως έχουμε ξεπεράσει τον αριθμό των 1.400", εκ των οποίων περισσότεροι από 90 είναι σοβαρά, δήλωσε γιατρός του νοσοκομείου της πόλης, προσθέτοντας ότι ένα τουρκικό πλοίο αναμένεται να φτάσει εντός της ημέρας για τη μεταφορά περίπου 50 τραυματιών.

Βελγικό F-16 στον Άραξο Βελγικό F-16 στον Άραξο 14:25 Η Σουηδία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να συνδράμει τις επιχειρήσεις στη Λιβύη με οχτώ μαχητικά αεροσκάφη Gripen, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 Hercules και ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ δήλωσε στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι η αποστολή αυτή δεν θα πραγματοποιήσει βομβαρδισμούς, θα συμμετέχει μόνο στην επιβολή της ζώνης εναέριου αποκλεισμού, την οποία αποφάσισε ο ΟΗΕ.

14:10 Ο ανταποκριτής του BBC επιβεβαιώνει ότι η γραμμή του μετώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Μπιν Τζαουάντ, που δεν ελέγχεται από καμία πλευρά. Οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται στη δυτική πλευρά και οι εξεγερμένοι στην ανατολική, βάλλοντας οι μεν κατά των δε, με ρουκέτες.

Οι δυνάμεις του Καντάφι προελαύνουν προς τη Μισράτα, σύμφωνα με τους εξεγερμένους, οι οποίοι ανησυχούν για επικείμενη "σφαγή".

13:55 Οι εξεγερμένοι θέλουν ο συνταγματάρχης Καντάφι να δικαστεί, όχι να εξοριστεί. "Πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του κατά του λιβυκού λαού. Δεν το διαπραγματευόμαστε", δήλωσε η Σαμσιντίν Αντμπουλμουλά, εκπρόσωπος του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο δεσμεύεται να οργανώσει ελεύθερες εκλογές, έπειτα από την αποχώρηση του Καντάφι.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κινήματος των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη διευκρίνισαν επίσης σε ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τη σύνοδο της "ομάδας επαφής" για τη Λιβύη στο Λονδίνο, ότι οι ίδιοι φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα "σύγχρονο, ελεύθερο και ενωμένο κράτος".

13:50 Η Ρωσία αμφισβήτησε χθες τη νομιμότητα της ξένης επέμβασης στη Λιβύη. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ εκτίμησε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της συμμαχίας παρεμβαίνουν προς όφελος των εξεγερμένων στο πλαίσιο ενός εμφυλίου πολέμου, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, "δεν συνάδει με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

13:40 Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να στείλουν έναν εκπρόσωπό τους, τον Κρις Στίβενς, στη Βεγγάζη, προκειμένου "να έρθουν σε καλύτερη επαφή" με το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο των ανικαθεστωτικών, όπως μεταδίδει το Associated Press.

13:30 Οι αντικαθεστωτικοί οπισθοχώρησαν στο δυτικό μέτωπο και βρίσκονται σε απόσταστη περίπου 100 χλμ. από τη Σίρτι, σύμφωνα με δημοσιογράφο του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων. Έπειτα από την προέλαση των τελευταίων ημερών, είναι η πρώτη φορά που οι εξεγερμένοι εξαναγκάζονται σε υποχώρηση.

Οι δυνάμεις του Καντάφι επιτέθηκαν στους μαχητές των εξεγερμένων με καταιγισμό πυρών πολυβόλων και ρουκετών, προκαλώντας την οπισθοχώρησή τους προς την πόλη Μπιν Τζαουάντ, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters. Οβίδες έπεσαν κοντά στο δρόμο καθώς υποχωρούσαν.

13:10 Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα κατευθύνεται προς την Ιταλία, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του Αλ Τζαζίρα που εδρεύει στην Τυνησία, Ναζανίν Μοσιρί. Ωστόσο, πηγή που πρόσκειται σε Τυνήσιο υπουργό δήλωσε ότι ο Κούσα βρίσκεται ακόμη σε τυνησιακό έδαφος, από χθες το βράδυ, όταν μετέβη στη γειτονική χώρα για "ιδιωτική επίσκεψη".

13:00 Η εξορία, παραμένει νομικά μια πιθανότητα για τον Μουαμάρ Καντάφι, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη κατηγορηθεί ούτε καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Τρινιδάδ Χιμένεθ, σε συνέντευξή του στην El Pais.

12:50 Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, περίπου 1.000 πρόσφυγες από την Τυνησία και τη Λιβύη έφτασαν στη Σικελία και τη Λαμπεντούζα. Οι μετανάστες στη Λαμπεντούζα φτάνουν πλέον τους 6.200.

12:40 Οι δυνάμεις των ΗΠΑ επιτέθηκαν κατά τριών λιβυκών πλοίων, ανάμεσά τους κι ένα πλοιάριο της ακτοφυλακής. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματικούς στόχος ήταν να σταματήσουν να πυροβουλούν κατά εμπορικών πλοίων στο λιμάνι της Μισράτα.

11:58 Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ. δήλωσε ότι ο Καντάφι θα πρέπει ν΄αντιμετωπίσει τη διεθνή δικαιοσύνη. "Θέλουμε να φύγει, να εγκαταλείψει την εξουσία. Ομως, δεν μπορούμε να ορίσουμε το πού θα πάει. Φυσικά, πιστεύω ότι πρέπει να προσαχθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (της Χάγης), αλλά το πού θα πάει, εάν φύγει, εξαρτάται από τον ίδιο", τόνισε ο Χέιγκ στο ραδιοφωνικό δίκτυο BBC 4.

11:35 Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι και οπλισμένοι κάτοικοι της Σίρτης άνοιξαν πυρ τη νύχτα σε οδική αρτηρία ανατολικά της πόλης, απωθώντας τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών προς την πόλη Μπιν Τζαουάντ. Στέλεχος των αντικαθεστωτικών δήλωσε ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι έκαναν χρήση ρουκετών, αντιαρματικών πυραύλων και μεσαίων όπλων πυροβολικού για να απωθήσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τους εξεγερμένους, ορισμένοι κάτοικοι οικισμών κοντά στην πόλη Ναουφαλίγια, 120 χλμ. ανατολικά της Σίρτης, έβαλλαν από τα σπίτια τους εναντίον των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι, που βρίσκονται πλέον στη Ναουφαλίγια.

09:55 Ο Μουαμάρ Καντάφι ζητά με επιστολή στις διεθνείς δυνάμεις που συνεδριάζουν σήμερα στη Βρετανία τον τερματισμό των "βάρβαρων επιθέσων" στη Λιβύη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

"Σταματείστε τη βάρβαρη και άδικη επίθεσή σας εναντίον της Λιβύης... Αφήστε τη Λιβύη στους Λίβυους. Διεξάγετε μία επιχείρηση εξόντωσης ενός λαού που ζει σε ασφάλεια και καταστροφής μίας χώρας σε ανάπτυξη", αναφέρεται στο μήνυμα του συνταγματάρχη Καντάφι" αναφέρει ο Καντάφι στον μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Jana.

09:00 Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, τόνισε την πρόθεση της τουρκικής διπλωματίας να αναλάβει άμεσα διαμεσολαβητικό-διαπραγματευτικό ρόλο, μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη, προκειμένου να τερματιστούν οι πολεμικές συγκρούσεις.

"Θα κάνουμε όλα τα αναγκαία βήματα, μέσω στο πλαίσιο της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της Αραβικής Διάσκεψης, αλλά και της Αφρικανικής Ένωσης, ενώ δε μπορούμε να αγνοήσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού της Λιβύης, ενώ οι αλλαγές δεν πρέπει να καθυστερήσουν", δήλωσε  ο Τούρκος πρωθυπουργός.

04:10 Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε την Τρίτη στιγμιότυπα, που τα ανήγγειλε ως υλικό ζωντανής κάλυψης, που παρουσίαζαν το γιο του Μουαμάρ Καντάφι, Χαμίς, να συναντά οπαδούς του πατέρα του στον περίβολο της σκηνής του στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Ο παρουσιαστής του κρατικού καναλιού, είπε ότι οι εικόνες που παρουσίαζαν έναν άντρα εκπληκτικής ομοιότητας με τον Χαμίς Καντάφι, διαψεύδουν τις αναφορές αραβικών τηλεοπτικών δικτύων αλλά και ιστοσελίδων, ότι σκοτώθηκε από έναν δυσαρεστημένο πιλότο της πολεμικής αεροπορίας που έριξε το αεροσκάφος του επάνω στο συγκρότημα των εγκαταστάσεων του Καντάφι στην Τρίπολη. Οι αρχές της Λιβύης ισχυρίζονται ότι παρόμοιες πληροφορίες αποτελούν μέρος της κατευθυνόμενης εκστρατείας παραπληροφόρησης, από τους εχθρούς της χώρας.

Ο Χαμίς είναι διοικητής της 32ης ταξιαρχίας, που από πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές θεωρείται ότι αποτελεί το επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

00:10 Οι δυνάμεις της δυτικής συμμαχίας, βομβάρδισαν το απόγευμα της Δευτέρας την περιοχή των Δυτικών Ορέων, δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν το Αλ Αραμπίγια και το Αλ Τζαζίρα, χωρίς όμως να παραθέσουν περισσότερες πληροφορίες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Λιβύη
Για το ίδιο θέμα
Αυτομόλησε στην Βρετανία ο υπουργός εξωτερικών του Καντάφι - Όλες οι εξελίξεις στο enet