Έντυπη Έκδοση

* ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

5η παράταση στο διαγωνισμό για τον εμπορευματικό σταθμό του Θριάσιου

Σε νέα παράταση -την πέμπτη κατά σειρά- της καταληκτικής ημερομηνίας του διαγωνισμού για την κατασκευή εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο υποχρεώθηκε η ΓΑΙΑΟΣΕ.

Χθες έληξε η προηγούμενη προθεσμία, αλλά απ' ό,τι φαίνεται το ενδιαφέρον δεν ήταν το αναμενόμενο, ιδιαίτερα από πλευράς Cosco. Υπάρχει δε η περίπτωση ο διαγωνισμός να κηρυχθεί τελικά άγονος, όπως είχε συμβεί επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.

Αυτή τη φορά μάλιστα η παράταση θα έχει τρίμηνη διάρκεια και θα λήξει στις 27 Ιουνίου, με τη ΓΑΙΑΟΣΕ να επικαλείται «τις σημαντικές εξελίξεις στη δομή του Ομίλου ΟΣΕ», ενώ στη σχετική ανακοίνωση η εταιρεία επισημαίνει ότι όλα γίνονται «με γνώμονα την επιτυχία του διαγωνισμού και την εξασφάλιση του βέλτιστου δυνατού οφέλους για το Ελληνικό Δημόσιο».

Η σύνδεση και επισήμως πλέον της δημιουργίας του εμπορευματικού κέντρου με τις εξελίξεις στον ΟΣΕ, προδιαγράφει νέες καθυστερήσεις, αφού σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης περιλαμβάνεται και η πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Οσον αφορά τους «μνηστήρες», το ενδιαφέρον της Cosco είναι δεδομένο αλλά με προϋποθέσεις και διεκδικήσεις που δεν φαίνεται να γίνονται αποδεκτές από το ελληνικό κράτος. Η κινεζική εταιρεία διεκδικεί τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου, να επιτρέπεται ταυτόχρονα η μεταποιητική δραστηριότητα και να μη συμμετέχει με ποσοστό άνω του 5% η ΓΑΙΑΟΣΕ. Στο παιχνίδι όμως μπαίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η γερμανική MWM, η οποία ενδιαφέρεται κυρίως για το κομμάτι των εμπορευματικών μεταφορών. Πηγές του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δε, αναφέρουν ότι υπάρχει και έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για το έργο μέσω κοινοπραξιών, κάτι που όμως δεν επαληθεύεται με τις συνεχείς παρατάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο θα υλοποιηθεί μέσω σύμβασης παραχώρησης, ενώ ο ανάδοχος θα έχει την εκμετάλλευσή του για 40 χρόνια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Ανάπτυξης
Εμπόριο