Έντυπη Έκδοση

Απεργία πείνας από δύο μακροχρόνια ανέργους

Ζητούν το αυτονόητο για να μπορέσουν να ζήσουν. Μια δουλειά. Απελπίστηκαν και ξεκίνησαν απεργία πείνας στην κεντρική πλατεία της Καβάλας.

 Είναι ο 60χρονος Λάζαρος Παπαδόπουλος (δύο χρόνια άνεργος, που δεν έχει τα ένσημα για σύνταξη) και η 40χρονη σύντροφός του Φρειδερίκη Τόκα (τέσσερα χρόνια άνεργη). Η μακροχρόνια ανεργία τούς οδήγησε στην ανέχεια. Χρωστούσαν 7 ενοίκια και ο ιδιοκτήτης τούς έκανε έξωση.

Από τότε πήραν μόνο... υποσχέσεις και την... κατανόηση των τοπικών παραγόντων και βουλευτών του νομού. Ετσι οδηγήθηκαν -άστεγοι- στο έσχατο μέσο πίεσης, τη διαμαρτυρία και την κατασκήνωση στην πλατεία Ελευθερίας με δανεική σκηνή. Η δημοτική αστυνομία πριν από λίγες ημέρες ξέστησε για πρώτη φορά τη σκηνή.

Στις 21 Μαρτίου, η Φρειδερίκη Τόκα βρισκόταν στο νοσοκομείο για εξετάσεις και, κατόπιν εντολής εισαγγελέα, η σκηνή κατασχέθηκε. Ο Λ. Παπαδόπουλος συνελήφθη και η δημοτική αστυνομία ξέστησε τη δεύτερη σκηνή. Παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο κατηγορούμενοι για καταπάτηση κοινόχρηστου χώρου. Παρενέβη το ΠΑΜΕ που τους προσέφερε νομική και ηθική στήριξη και τελικά η δίκη αναβλήθηκε, λόγω της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων, για τις 17 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο απεργοί πείνας συνεχίζουν την κινητοποίησή τους, χωρίς σκηνή σε κεντρικά σημεία της πόλης, σκεπασμένοι με κουβέρτες, και δηλώνουν πως δεν πρόκειται να κάνουν πίσω.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΑΜΕ, στο Νομό Καβάλας η επίσημη ανεργία έχει εκτιναχτεί στο 20% και αντιστοιχεί σε 16.000 άτομα, βάσει των τελευταίων στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. «Στον πιο εμπορικό δρόμο της Καβάλας έκλεισαν 35-40 μαγαζιά, ενώ και οι εργαζόμενοι του νομού αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αφού οι επιχειρήσεις έχουν εφαρμόσει μειώσεις μισθών, ελαστικές μορφές εργασίας κ.λπ.», ανέφερε ο Αν. Καραμπατσάκης, μέλος του ΠΑΜΕ Καβάλας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας