Έντυπη Έκδοση

Tepco: η εταιρεία με τα ύποπτα λάθη

Σαν να μην έφταναν οι πραγματικές δυσκολίες στην προσπάθεια αντιμετώπισης της σοβαρής πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα, η διαχειρίστρια εταιρεία με διφορούμενες εκτιμήσεις, βιαστικές ανακοινώσεις, αναθεωρήσεις και κύματα απολογιών συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος σύγχυσης και αβεβαιότητας.

Η ανησυχία κορυφώθηκε την Κυριακή, όταν ανακοινώθηκε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο νερό σε έναν από τους αντιδραστήρες ήταν 10 εκατομμύρια φορές πάνω από τα όρια κατά την κανονική λειτουργία του. Οχτώ ώρες αργότερα, εκπρόσωπος της Tepco ζητούσε συγγνώμη δίνοντας εξηγήσεις για μη επαληθευμένη ανάγνωση των ενδείξεων στα όργανα ανάλυσης και παρερμηνεία των τιμών για λανθασμένα ραδιοϊσότοπα. Τελικά αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για 100 χιλιάδες φορές αυξημένα επίπεδα, κάτι που αποτελούσε σοβαρό πρόβλημα αλλά οπωσδήποτε άλλης κλίμακας.

«Τέτοιου είδους λάθος δεν μπορεί να συγχωρηθεί» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο. Ετσι από την αρχή της κρίσης:

* την πρώτη εβδομάδα, σύμφωνα με τις αναφορές της Tepco, τα επίπεδα ραδιενέργειας στον αέρα ήταν διπλάσια από τα όρια ασφαλείας. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι τα όρια ήταν 13 φορές αυξημένα.

* δεν υπήρξε καμία αναφορά για την κατάσταση των τριών τεχνικών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όταν ήρθαν σε επαφή με ραδιενεργό νερό, ούτε για τις παραλείψεις στη λήψη μέτρων ασφαλείας (προστατευτικές μπότες), ακόμη και όταν ασκήθηκαν πιέσεις.

* υπήρξε έλλειψη συντονισμού με την Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας. Κενά στην ενημέρωση εντός και εκτός Ιαπωνίας.

* υπάρχει ιστορικό επιβολής κυρώσεων για παραλείψεις και σκάνδαλα συγκάλυψης στο παρελθόν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιαπωνία
Πυρηνικά