Έντυπη Έκδοση

Γερμανία: αγωγή κατά της κυβέρνησης από 4 ομίλους παραγωγής πυρηνικής ενέργειας

Τέσσερις όμιλοι παραγωγής πυρηνικής ενέργειας προτίθενται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της γερμανικής κυβέρνησης για την απόφασή της να αναστείλει τη λειτουργία επτά εκ των 17 πυρηνικών εργοστασίων στη Γερμανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί σε ανώτατο επίπεδο, όμως οι γερμανικές εταιρείες Eon, RWE και EnBW και η σουηδική Vattenfall θεωρούν υποχρέωσή τους έναντι των μετόχων τους να κινηθούν δικαστικά.

Στον απόηχο του πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία, που πυροδότησε εκ νέου τη συζήτηση για τη συνέχιση της λειτουργίας αντιδραστήρων, η κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ αποφάσισε παύση της λειτουργίας επτά σταθμών επί τρίμηνο, ώστε να εξεταστεί η ασφάλειά τους. Οι εταιρείες θα ζητήσουν να εξεταστεί αν η απόφαση είναι σύννομη, όπως και ο λεγόμενος πυρηνικός φόρος ράβδων καυσίμου που επέβαλε η Μέρκελ. Επιφυλάσσονται δε του δικαιώματός τους για αξίωση αποζημίωσης στην περίπτωση που η κυβέρνηση του Βερολίνου αποφασίσει να κλείσει οριστικά κάποιους από τους σταθμούς. Αν και δημοσίως δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσει κάποιο από τα επτά εργοστάσια καθώς είναι ασφαλή, κατ' ιδίαν παραδέχονται ότι η κυβέρνηση ίσως επιχειρήσει να κλείσει τουλάχιστον δύο από τα επτά.

Η ΕΕΑΕ για το καίσιο

Καμία επίπτωση στην υγεία ή στο περιβάλλον δεν έχουν τα ίχνη καισίου που ανιχνεύθηκαν στην ατμόσφαιρα (σε συγκεντρώσεις 100 μBq/m3), αναφέρει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι δεδομένης της φύσης του ατυχήματος στην Ιαπωνία το εν λόγω εύρημα ήταν αναμενόμενο και δεν απαιτείται η λήψη μέτρων προστασίας. Σημειώνεται ότι όσοι επιστρέφουν από την Ιαπωνία και πληρώματα πλοίων που έχουν πλεύσει σε περιοχές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας μετά την 11η Μαρτίου, μπορούν να ενημερωθούν από την ΕΕΑΕ (210-6506803, 210-6506714) και να υποβληθούν εάν το επιθυμούν σε ραδιολογικό έλεγχο. Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση - τα αποτελέσματα των μετρήσεων στην ιστοσελίδα www.eeae.gr.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πυρηνικά
Γερμανία