Έντυπη Έκδοση

Η ΜΕΡΚΕΛ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΣΤΗ ΒΑΔΗ-ΒΙΡΤΕΜΒΕΡΓΗ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΙΝΦΡΙΝΤ ΚΡΕΤΣΜΑΝ

«Θα πάρει καιρό να το ξεπεράσω»

Ανακατεύεται η τράπουλα του γερμανικού πολιτικού συστήματος μετά την ιστορική νίκη του κόμματος των Πρασίνων στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Βάδη-Βιρτεμβέργη, με την ήττα των Χριστιανοδημοκρατών, την πτώση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και την κατάρρευση των Φιλελευθέρων.

Σε δεινή θέση η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός της στη Βάδη-Βιρτεμβέργη, έπειτα από έξι σχεδόν δεκαετίες, λέγοντας ότι «πρόκειται για μια οδυνηρή ήττα που θα πάρει καιρό να ξεπεραστεί. Μια ήττα-τομή στην ιστορία των Χριστιανοδημοκρατών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ζάιφερτ τόνισε ότι δεν υφίσταται λόγος ανασχηματισμού, όμως ένας κύκλος σκληρής κριτικής και αμφισβήτησης ξεκίνησε για τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Την ίδια στιγμή που ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Χέρμαν Γκρε, δήλωνε «στηρίζουμε ομόθυμα την Αγκελα Μέρκελ», το μέλος του προεδρείου Γιόζεφ Σαρμάν σημείωνε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μαζική απώλεια εμπιστοσύνης στο κόμμα μας. Εδώ και καιρό η πολιτική Μέρκελ κινείται με βάση τον πραγματισμό. Οι πολίτες δεν ξέρουν πια τι εκπροσωπούμε. Πρώτα δώσαμε παράταση στα πυρηνικά εργοστάσια και στη συνέχεια την πήραμε πίσω. Δικαίως οι πολίτες λένε: Μα τι κάνουν αυτοί;». Παρά το βαρύ χτύπημα που δέχθηκε προχθές η καγκελάριος, την παρούσα στιγμή δεν υπάρχει στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα η προσωπικότητα εκείνη που θα μπορούσε ευθέως να την αμφισβητήσει. Ωστόσο, γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι στο μέλλον όλο και περισσότερο η κ. Μέρκελ θα χάνει τη δύναμή της.

Ζητούν πρόωρες

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Σταϊνμάγερ, ζήτησε από την καγκελάριο να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Και η θέση όμως των Σοσιαλδημοκρατών δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θέση ισχύος. Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις φέρνουν σημαντικές αλλαγές και στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Πολύ πριν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μεγάλη άνοδο του κόμματος των Πρασίνων, που σε πολλές περιπτώσεις πλησίαζε τα ποσοστά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Τώρα στη Βάδη-Βιρτεμβέργη οι Πράσινοι ορίζουν τον πρωθυπουργό και οι Σοσιαλδημοκράτες ακολουθούν ως μικροί εταίροι. Η τάση αυτή υποσκέλισης των Σοσιαλδημοκρατών από τους Πράσινους ίσως γίνει πιο ξεκάθαρη μέσα στους επόμενους μήνες, για παράδειγμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου στο κρατίδιο του Βερολίνου, όπου η υποψήφια των Πρασίνων, Ρενάτε Κούνας, έχει μεγάλες πιθανότητες να υπερισχύσει του Σοσιαλδημοκράτη δημάρχου-κυβερνήτη Κλάους Βόιβερατ.

Σε δύσκολη θέση και το κόμμα των Φιλελευθέρων, εταίροι της καγκελαρίου στην κυβέρνηση συνασπισμού, που στη Βάδη-Βιρτεμβέργη με το ζόρι κατάφεραν να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο, ενώ στην περίπτωση της Ρηνανίας-Παλατινάτου έμειναν απ' έξω. Ο πρόεδρός τους και υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ζήτησε τη μεταρρύθμιση του κόμματός του, πολλοί πολιτικοί αναλυτές όμως προβλέπουν ότι ο Βεστερβέλε δεν θα είναι για πολύ καιρό ακόμη ηγέτης των Φιλελευθέρων και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία