Έντυπη Έκδοση

«Κοσμοσυρροή» στο Λονδίνο για το ποιος θα έχει «το πάνω χέρι» της επέμβασης στη Λιβύη

Στο Λονδίνο συρρέουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών περισσότερων των 35 χωρών για να παραστούν στη διάσκεψη της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη με το βλέμμα στη μετα-Καντάφι εποχή, καθώς το ΝΑΤΟ παίρνει τη σκυτάλη του συνόλου των διεθνών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα.

Πέραν των επιχειρήσεων για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το λιβυκό έδαφος και την επιβολή του εμπάργκο όπλων, το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει πλέον και τη διοίκηση των επιχειρήσεων (αεροπορικών πληγμάτων) για την προστασία του άμαχου πληθυσμού από τις δυνάμεις του Καντάφι, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η μετάβαση του ελέγχου από τη διεθνή συμμαχία στο ΝΑΤΟ θα είναι σταδιακή κι αναμένεται να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκές πηγές, εντός δύο-τριών ημερών. Ο διοικητής των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων στη Λιβύη, Καναδός στρατηγός Σαρλ Μπουσάρ, απέρριψε τις επικρίσεις περί παρέμβασης υπέρ των Λίβυων αντικαθεστωτικών τονίζοντας ότι η ΝΑΤΟϊκή αποστολή είναι σχεδιασμένη για την προστασία των αμάχων και μόνο. Τις επικρίσεις αυτές επανέφερε χθες η Μόσχα, με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει ότι η διεθνής αεροπορική εκστρατεία υπερβαίνει την εντολή του ΟΗΕ και ισοδυναμεί με διεθνή παρέμβαση στον εμφύλιο της Λιβύης.

Πυρετός διπλωματικών διαβουλεύσεων βρίσκεται εν τω μεταξύ σε εξέλιξη, καθώς η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, που συναντάται σήμερα στη βρετανική πρωτεύουσα, φιλοδοξεί ν' αναλάβει τον ρόλο του «πολιτικού καθοδηγητή» τόσο όσον αφορά το μέλλον της διεθνούς επέμβασης όσο και την προετοιμασία της επόμενης μέρας. Σε κοινή δήλωσή τους ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί και ο Βρετανός ΥΠΕΞ Κάμερον τονίζουν ότι ο «Καντάφι πρέπει να φύγει αμέσως» και καλούν τους οπαδούς του «να τον εγκαταλείψουν προτού να είναι πολύ αργά». Το Παρίσι έχει επισημάνει ότι η λύση στο πρόβλημα της Λιβύης δεν μπορεί να είναι μόνο στρατιωτική αλλά και «πολιτική και διπλωματική». Η Ιταλία παρουσιάζει επίσης μια πρόταση για την πολιτική επίλυση της κρίσης, που προβλέπει κατάπαυση του πυρός, δημιουργία ανθρωπιστική διαδρόμου, εξορία του Καντάφι και διάλογο μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των φυλών. Στη μετα-Καντάφι εποχή επικεντρώνονται και οι ΗΠΑ, ο πρόεδρος των οποίων είχε χθες τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας εν όψει της διάσκεψης του Λονδίνου. Αυτό στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι ότι η λύση προϋποθέτει την αποχώρηση του Καντάφι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Λιβύη
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
ΝΑΤΟ