Έντυπη Έκδοση

ΣΥΡΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΣΑΝΤ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΠΙΛΕΚΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Στρατός στη Λατάκια

Στρατό έστειλε στη Λατάκια στον Βορρά ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ μία μέρα μετά τις πολύνεκρες ταραχές στην πόλη και, ενώ εκκρεμεί η υπόσχεσή του να άρει την από το 1963 υφιστάμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, δυνάμεις ασφαλείας, έβαλλαν ξανά με πραγματικά πυρά εναντίον διαδηλωτών στην Ντέραα, στη νότια Συρία.

Μέσα σε αυτό το τοπίο αλληλοδιαδεχόμενων πολιτικών υποσχέσεων και καθεστωτικής βίας στη Συρία, φρόντισε να διαγράψει τις πινελιές του και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη γραμμή των επιδιώξεων της δικής του χώρας να διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής: Σε χθεσινές του δηλώσεις λίγο πριν αναχωρήσει για το Ιράκ, είπε ότι ελπίζει ο πρόεδρος της Συρίας να ανταποκριθεί στα λαϊκά αιτήματα, όπως υποσχέθηκε. «Δεν λάβαμε αρνητική απάντηση όταν καλέσαμε τον κ. Ασαντ να ακούσει τη φωνή του λαού», επισήμανε ο Ερντογάν, που επιβεβαίωσε δύο τηλεφωνικές του συνομιλίες με τον Σύρο πρόεδρο το τελευταίο τριήμερο. «Είναι αδύνατο για μας να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στα γεγονότα αυτά, έχουμε σύνορα μήκους 800 χλμ. με τη Συρία», είπε επίσης.

«Θα αποκαλυφθούν οι αλήτες»

Στη Δαμασκό, η κυβερνητική εφημερίδα «Al Watan» έγραφε ότι «οι αλήτες δεν είναι Σύροι και η εθνικότητά τους θα αποκαλυφθεί σύντομα» για τους ελεύθερους σκοπευτές που (μαζί με τις δυνάμεις καταστολής) αιματοκύλησαν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας το Σαββατοκύριακο στη Λατάκια: Η πόλη-στρατηγικό λιμάνι στα βορειοδυτικά της Συρίας, με περίπου 650.000 μικτό πληθυσμό σουνιτών, αλαουιτών και χριστιανών, κυριολεκτικά στρατοκρατείται .

Στην Ντέραα, την πόλη στον συριακό Νότο όπου επικεντρώθηκε το ξέσπασμα της λαϊκής δυσαρέσκειας από τις 18 του μηνός, πάνω από 4.000 κάτοικοί της που επέμεναν ότι είναι άοπλοι, διαδήλωναν μέσα και γύρω στο τέμενος αλ Ομάρι. Για άλλη μια φορά, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν εναντίον τους πυρ, στην ίδια πρακτική που εδώ και 10 μέρες έχει κοστίσει τις ζωές συνολικά 61 ανθρώπων στην Ντέραα.

Παράλληλα, οι αρχές απελευθέρωσαν τους δύο δημοσιογράφους του Reuters τους οποίους κρατούσαν από το Σάββατο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος