Έντυπη Έκδοση

Η ευτυχία «παίρνει την ανιούσα» στα 45 και κορυφώνεται στα 80!

ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ με το παραδοσιακό «τα νεανικά τα χρόνια δεν τ' αλλάζω με τίποτε» έρχονται Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές, υποστηρίζοντας ότι η ευτυχία κορυφώνεται στα 80. Δεν είναι η πρώτη φορά που ειδικοί των κοινωνικών επιστημών ζωγραφίζουν ρόδινα την τρίτη ηλικία ή κατά άλλους «μας χρυσώνουν το χάπι».

Αυτή τη φορά ο Λιούις Γούλπερτ, επίτιμος καθηγητής του University College του Λονδίνου, συνοψίζει τα ευρήματα της ομάδας του στο βιβλίο του «You 're looking very well», εξηγώντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι «σχετικά ευτυχισμένοι» κατά τη διάρκεια της εφηβείας και στη δεκαετία των 20. «Το συναίσθημα φθίνει σχεδόν μέχρι και τα 45, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να ισορροπήσουν προσωπική ζωή, καριέρα και οικογένεια», λέει ο Γούλπερτ. Το πόρισμά του στηρίζει και η Αμερικανική Ακαδημία Επιστημών, που «μελετώντας» 341.000 ανθρώπους καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ικανοποίηση για τη ζωή «παίρνει την ανιούσα» μετά τα 45 και κορυφώνεται στα 85! Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην έρευνα, ηλικίας άνω των 80, δήλωσαν πολύ ευτυχισμένοι, ενώ το ίδιο δήλωσαν μόνο 15% - 33% των 18χρονων Αμερικανών.

Βρετανοί και Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι η ευτυχία έρχεται με τα χρόνια και ότι η μετάβαση από τη μέση στην τρίτη ηλικία δεν φέρνει μόνο προβλήματα. «Γινόμαστε επιλεκτικοί με το χρόνο και τους ανθρώπους, διακόπτουμε ό,τι δεν μας κάνει χαρούμενους και είμαστε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας καθώς ωριμάζουμε», λένε χαρακτηριστικά. Βέβαια, σημειώνουν ότι για την κορύφωση της ευτυχίας γύρω στα 80 απαιτούνται και τρεις βασικές παράμετροι (για να μην ξεχνιόμαστε): καλή υγεία, σταθερό εισόδημα, καλές οικογενειακές σχέσεις. Επιστημονικά μιλώντας πάντα, ποιες οι πιθανότητες για 3 στα 3 στα 80;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή