Ηλεκτρονική Έκδοση

Υποβάθμισε Ελλάδα και Πορτογαλία η S&P

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες προχώρησε η Standard & Poor's. Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε και την οικονομία της Πορτογαλίας.

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας υποβαθμίστηκε σε "ΒΒ-" από "ΒΒ+" και της Πορτογαλίας σε "ΒΒΒ-" από "ΒΒΒ".

Σύμφωνα με το σκεπτικό της S&P οι αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφης της Ε.Ε. μπορούν να ερμηνευθούν ότι οι Βρυξέλλες θέτουν ως πιθανή προϋπόθεση για τη λήψη δανείων από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης την αναδιάρθρωση χρέους.

Ο οίκος διατηρεί την ελληνική οικονομία υπό παρακολούθηση και δεν αποκλείει μελλοντικά και νέα υποβάθμιση.

Σύνοδος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ευρωβουλευτών

Γ. Παπανδρέου: Η υποβάθμιση δεν αντανακλά τις προσπάθειές μας

«Χρειαζόμαστε νέο μοντέλο στην Ευρώπη»

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τη Standard & Poor's δεν αντανακλά τις προσπάθειες της χώρας, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται νέο μοντέλο διακυβέρνησης και ενδυνάμωση των θεσμικών της οργάνων.

Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ότι οι οίκοι αξιολόγησης λειτουργούν πλέον υπό καθεστώς απόλυτου πανικού. Υπενθύμισε στους ακροατές του πως οι οίκοι αξιολογούσαν με "ΑΑΑ" τοξικά ομόλογα και οργανισμούς που κατέρρευσαν προκαλώντας τη διεθνή κρίση.

Έθεσε εκ νέου ζήτημα εποπτείας τους από την Ε.Ε. λέγοντας ότι υπό το σημερινό καθεστώς οι οίκοι δεν λογοδοτούν σε κανέναν. Πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις των Βρυξελλών για την κρίση χρέους, που θα έχουν διαμορφωθεί έως τον Ιούνιο, θα πρέπει να είναι τέτοιες που θα ηρεμήσουν τις αγορές. Η Ευρώπη δεν πρέπει να δείξει ότι κάνει λίγα -και αυτά καθυστερημένα, επεσήμανε.

Εκτίμησε ότι οι αγορές δεν ανταποκρίνονται στις αποφάσεις της Ε.Ε. και πανικοβάλλονται επειδή το ευρώ δεν έχει πλαισιωθεί από αναπτυξιακά μέτρα. Χρειαζόμαστε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, διακυβέρνησης και ένα νέο μοντέλο συνεργασίας, σημείωσε. Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο δημοκρατική, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης, μετά το 2013.

Εκ μέρους των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε πως αισθάνεται αλληλέγγυος με την Ελλάδα και την κυβέρνηση που ανέλαβε "ηράκλειο έργο". Σχολιάζοντας τη δράση των οίκων αξιολόγησης είπε πως δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι που δημιούργησαν την κρίση να είναι αυτοί που κρίνουν και παίρνουν αποφάσεις.

Άφησε αιχμές για την Άνγκελα Μέρκελ, την οποία αποκάλεσε "καγκελάριο των τεσσάρων μηνών". Όπως διευκρίνισε, κάθε τέσσερις μήνες αλλάζει θέσεις. Δήλωσε ότι η  γερμανική και η γαλλική κυβέρνηση έχουν χάσει τη νομιμοποίησή τους, εξαιτίας των πρόσφατων εκλογικών ηττών τους.

Υπ. Οικονομικών: Λανθασμένη αξιολόγηση από την S&P

H Standard and Poor’s αξιολογεί αποσπασματικά και επιλεκτικά τις αποφάσεις που έχει πάρει μέχρι σήμερα η Ε.Ε. Και κατά συνέπεια έχει κάνει λάθος εκτίμηση στην υποβάθμιση της Ελλάδας αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας από BB+ σε BB- από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s βασίζεται σε μια λανθασμένη αξιολόγηση των πρόσφατων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Δεν αντανακλά την προσπάθεια αλλά και την επιτυχία μέχρι σήμερα στην υλοποίηση του Ελληνικού προγράμματος οικονομικής πολιτικής ούτε τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας. Ο οίκος S&P’s αποδίδει την υποβάθμιση αυτή στις ανακοινώσεις της Συνόδου της 25ης Μαρτίου για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ): (α) την πιθανή επιβολή αναδιάρθρωσης του χρέους ως προαπαιτούμενο για δανεισμό από τον ΕΜΣ και (β) την θεσμοθέτηση της προτεραιότητας της αποπληρωμής των δανειακών κεφαλαίων προς τον ΕΜΣ έναντι των υπολοίπων πιστωτών.

Το σκεπτικό για την υποβάθμιση της Ελλάδας είναι ότι η χώρα δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τα μέσα του 2013 μέσω δανεισμού στις ιδιωτικές αγορές κεφαλαίων, όταν το σημερινό πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης ολοκληρώνεται, και θα χρειαστεί η Ελλάδα να δανειστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αυτή είναι μια λανθασμένη εκτίμηση για μια σειρά από λόγους. Πρώτον, με βάση το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα επανέλθει στις ιδιωτικές αγορές από το 2012. Άλλωστε, οι πρόσφατες αξιολογήσεις από την Τρόικα επιβεβαιώνουν ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται όπως έχει σχεδιαστεί και φέρνει αποτελέσματα. Δεύτερον, η S&P’s αγνοεί περιέργως τις υπόλοιπες κρίσιμες αποφάσεις που επιβεβαιώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, οι οποίες μειώνουν περαιτέρω την πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να έχει πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Συγκεκριμένα, τα μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν να διπλασιάσουν την περίοδο αποπληρωμής του δανείου έως 7 έτη και να περικόψουν το επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης, μειώνοντας τις αποπληρωμές της Ελλάδας.

Επιπλέον, η S&P’s αγνοεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον όποιο κίνδυνο δημοσιονομικών αποκλίσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας συνολικής και φιλόδοξης μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2012-2015, η οποία θα φέρει το έλλειμμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει επίσης δεσμευτεί να ολοκληρώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου με στόχο την εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, με τα έσοδα να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της. Συνοπτικά, η υποβάθμιση από την S&P’s βασίζεται σε μια μονομερή εκτίμηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των δημοσιονομικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, χωρίς να δίνει την δέουσα βαρύτητα στις δράσεις που παίρνει η Ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτούς τους κινδύνους και τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

11 σχόλια

11 Ο/Η Πλούσιος Συνταξιούχος. έγραψε: (πριν 9 έτη)
Όλοι κάνουν λάθος.
Οι οίκοι, λάθος, οι οικονομολόγοι, στο BBC, λάθος, οι οικονομολόγοι, στην Γερμανία, λάθος, οι δηλώσεις τραπεζιτη στην wall street journal, λάθος, ο Αλέκος, λάθος, οι οικονομολόγοι στην Ελλάδα, λάθος και ασφαλώς και εμείς, οι πολίτες, λάθος.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 11

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πορτογαλία
Οίκοι αξιολόγησης
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Η S&P «έριξε» το χρηματιστήριο κάτω από τις 1.600 μονάδες
Γ. Παπανδρέου: Η υποβάθμιση δεν αντανακλά τις προσπάθειές μας
Αρνείται το μηχανισμό η Πορτογαλία
Αλ. Τσίπρας: Η χώρα οδηγείται “μαθηματικά” σε αναδιάρθρωση χρέους
ΔΝΤ: Οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις αύξησαν την αβεβαιότητα στην Ευρώπη