Έντυπη Έκδοση

«Θηλιά» στην ελληνική οικονομία βάζει η αύξηση του ευρωεπιτοκίου

Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΑ ΔΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ

ΝΑΡΚΗ επιτοκίων στην ελληνική οικονομία βάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προχωρώντας πιθανότατα σε αύξηση του κόστους δανεισμού την ερχόμενη εβδομάδα.

Το «κλήμα που ήταν ήδη στραβό» θα χειροτερέψει καθώς η ΕΚΤ αλλάζει σελίδα στην πολιτική της. Παρά τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ευρωζώνη με την κρίση του χρέους, η ΕΚΤ ετοιμάζεται την Πέμπτη να αυξήσει το επιτόκιό της κατά 0,25%, στο 1,25%. Ομως σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η κίνηση αυτή θα είναι η πρώτη μίας σειράς που θα ακολουθήσουν μέχρι το τέλος του έτους, εκτοξεύοντας το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 1,75% με 2%.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης και ο επικεφαλής τους Ζαν Κλ. Τρισέ έχουν «τρομάξει» από την άνοδο του πληθωρισμού και απ' ό,τι φαίνεται δεν συμμερίζονται τη «συνταγή εξόδου από την κρίση» που εφαρμόζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία εμμένει στα μηδενικά επιτόκια. Στην Ε.Ε όλα δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα σπρώξει την αγορά σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων, τα οποία με τη σειρά τους θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ.

Ομως μία τέτοια εξέλιξη «ναρκοθετεί» όλα τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, καθηλώνοντας τις προπτικές ανάκαμψης. Το ακριβό ευρώ θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών - κυρίως του τουρισμμού - και θα εξανεμίσει τα όποια ωφέλη έχει φέρει η περίφημη «εσωτερική υποτίμηση», δηλαδή η μείωση των μισθών που έχει επιβληθεί στη χώρα μας διά του μνημονίου.

Η «ζημιά» από τα υψηλά επιτόκια δεν περιορίζεται μόνο στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας. Η αύξηση του κόστους δανεισμού θα πλήξει τα ελληνικά νοικοκυριά που χρωστούν στις τράπεζες περίπου 250 δισ. ευρώ και κυρίως το Δημόσιο, το οποίο οφείλει 340 δισ. ευρώ. Σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους γίνεται ακριβότερη, με αποτέλεσμα το ήδη διογκωμένο κονδύλι των τόκων στον προϋπολογισμό να ξεπεράσει φέτος τα 12 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση αν η Ε.Ε. δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το «τέρας του δημόσιου χρέους», το εγχείρημα πλέον θα μοιάζει με την καταδίκη του Σίσυφου σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

Ισχυρότερες πιέσεις

Ετσι η Ελλάδα που βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα, είναι αναμενόμενο ότι θα δεχθεί ακόμη ισχυρότερες πιέσεις. Ηδη μετά τις άτολμες αποφάσεις της συνόδου κορυφής τα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν για μία ακόμη φορά πάνω από τον αττικό ουρανό. Οι επενδυτές αλλά ακόμη και ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) Κλάους Ρέντλιγκ, δεν έχουν πειστεί ότι η χώρα μας θα καταφέρει να αποπληρώσει τα δάνειά της στο ακέραιο. Η αβεβαιότητα αυτή αντανακλάται ακόμη μία φορά στην απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, που οδεύει προς το 13%, αλλά και του περιθωρίου (δηλαδή της διαφοράς που τη χωρίζει από το γερμανικό ομόλογο), το οποίο έχει διευρυνθεί στο 9,5%.

Το μνημόνιο που, 0προσπαθεί να εφαρμόσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωσταντίνου, δεν διαθέτει «έξοδο κινδύνου». Με άλλα λόγια, η χώρα είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει το ίδιο πρόγραμμα, παρ' όλο που οι νομισματικές συνθήκες με πρωτοβουλία της ΕΚΤ θα μεταβληθούν επί τα χείρω. Στο νέο αυτό επιτοκιακό περιβάλλον η ελληνική οικονομία πρέπει να καταβάλλει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, τόσο για να πετύχει τους φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)