Έντυπη Έκδοση

Βουτιά στη... δεξαμενή των 37 δισ. ευρώ

ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

ΜΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ακινήτων, τραπεζικών καταθέσεων, έργων τέχνης ακόμη και μισθών και συντάξεων απειλούν πλέον ανοικτά τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σε μια προσπάθεια να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο υπουργείων έχουν κάνει φύλλο και φτερό τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ένα προεδρικό διάταγμα του 1974 που δίνει στο Δημόσιο τη δυνατότητα να κατάσχει από ακίνητα, μισθούς και έπιπλα, μέχρι τραπεζικές καταθέσεις αλλά και... καρπούς από οπωροφόρα δέντρα. Σε αντίθεση με το τι ισχύει για τις τράπεζες, το Δημόσιο μπορεί να βγάλει στο σφυρί ακόμη και την πρώτη κατοικία ενώ οφείλει να αφήσει στην κατοχή τού οφειλέτη μόνο τα ρούχα του και τα είδη ατομικής υγιεινής.

Νέο φορολογικό

Μετά και την ψήφιση του φορολογικού νόμου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση αναμένεται να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για συλλογή εσόδων από τη «δεξαμενή» των ληξιπρόθεσμων στην οποία λιμνάζουν περί τα 37 δισ. ευρώ. Αλλωστε, αυτό αποτελεί μία από τις βασικές υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στην τρόικα. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών:

1 Εχει εξαγγείλει ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και όσων χρωστούν στην εφορία περισσότερα από 150.000 ευρώ.

2 Εχει ανακοινώσει ότι θα ειδοποιήσει όλους τους οφειλέτες του Δημοσίου και μέσω των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που θα αποσταλούν μετά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Η διαδικασία παίρνει χαρακτήρα «τελευταίας ειδοποίησης» πριν απ' την ενεργοποίηση των διατάξεων του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (κατασχέσεις κ.λπ.).

3 Εχει «στοχοποιήσει» νέες ομάδες οφειλετών, όπως είναι οι προμηθευτές των σούπερμαρκετ, οι τραγουδιστές και οι συμβολαιογράφοι. Ηδη, έχουν προχωρήσει διαδικασίες κατασχέσεων για οφειλέτες με ακίνητα σε Μύκονο και Σαντορίνη ή άλλες ακριβές περιοχές της χώρας όπως επίσης για τους οφειλέτες με συνολική ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ.

4 Εχει προχωρήσει τις διαδικασίες για το ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των οφειλετών. Σε ειδικό λογισμικό θα εντάσσονται από το ύψος των οφειλών μέχρι και οι ενέργειες που έχουν γίνει για την είσπραξή τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Για το ίδιο θέμα
Το δρακόντειο ΠΔ του 1974 για οφειλές προς το Δημόσιο