Έντυπη Έκδοση

ΜΠΑΡΜΠΑ-ΣΤΑΘΗΣ

Η βιολογική στροφή στην αγορά τροφίμων

Με νέους κωδικούς βιολογικών προϊόντων η Μπάρμπα Στάθης περνά στην πέμπτη δεκαετία επιχειρηματικής παρουσίας στην εγχώρια αγορά.

Αμιγώς ελληνική επιχείρηση «γεννήθηκε» το 1969 με τη δημιουργία της πρώτης γραμμής παραγωγής καταψυγμένων λαχανικών στη χώρα και είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην εγχώρια αγορά.

Ιδρύθηκε από την οικογένεια Μιχαηλίδη, όταν η τελευταία έχοντας ήδη από το 1886 ιστορία στο εμπόριο καπνού στην κεντρική Μακεδονία, αποφάσισε να επεκταθεί στα καταψυγμένα οπωροκηπευτικά. Συνέβαλε έτσι ουσιαστικά, με τη λειτουργία του Μπάρμπα Στάθη, στη δημιουργία του κλάδου αυτού στην ελληνική αγορά. Η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών (το 1991), η εξαγορά της από την ΔΕΛΤΑ (1994) και η απορρόφηση της Froza Α.Ε. ήταν οι κυριότεροι σταθμοί στην πορεία της.

Από το 2006, ο Μπάρμπα Στάθης ανήκει στον κλάδο καταψυγμένων τροφίμων της νεοσυσταθείσας Vivartia, που με την απορρόφηση των ΔΕΛΤΑ, Chipita, Goodys, Flocafe αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο όμιλο με προϊόντα που καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες και συνήθειες χιλιάδων καταναλωτών σε περίπου τριάντα χώρες.

Η λιανική αγορά καταψυγμένων λαχανικών στην Ελλάδα υπολογίζεται πως φτάνει τους είκοσι χιλιάδες τόνους ετησίως, ενώ η αξία της αγγίζει πλέον τα ογδόντα εκατομμύρια ευρώ. Η κατανάλωση καταψυγμένων λαχανικών παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια σταθερά ανοδική πορεία. Πέρα από την ευκολία στη χρήση του προϊόντος, στην άνοδο της αγοράς συμβάλλει και η καταναλωτική πεποίθηση πως τα καταψυγμένα λαχανικά αποτελούν τροφή υψηλής διατροφικής αξίας με διαθεσιμότητα όλο το χρόνο.

Η εταιρεία είναι η πιο γνωστή εμπορική επωνυμία στην ελληνική αγορά με συνολική αυθόρμητη γνώση της μάρκας κατά 99% (πηγή: MRB). Η επωνυμία είναι ταυτισμένη με την κατηγορία των καταψυγμένων λαχανικών, ώστε να χρησιμοποιείται ως βασική (ταυτόσημη) περιγραφή.

Η σειρά Βιολογικές Καλλιέργειες είναι από τις τελευταίες που έχει λανσάρει η εταιρεία στην αγορά εδώ και 2-3 χρόνια. Σταδιακά οι κωδικοί εμπλουτίστηκαν με αρακά βιολογικής καλλιέργειας, σπανάκι σε φύλλα, φασολάκια, μπρόκολο, ανάμεικτα λαχανικά. Καλλιεργούνται στη γη της Μακεδονίας ακολουθώντας τον παραδοσιακό τρόπο βιολογικής γεωργίας. Το φυτό δηλαδή τρέφεται αποκλειστικά από τα φυσικά θρεπτικά στοιχεία του εδάφους και καταψύχεται μόλις λίγες ώρες μετά τη συγκομιδή του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Κλάδος τροφίμων και ποτών