Έντυπη Έκδοση

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Μια τρύπα στο νερό

Οταν ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αποφάσιζε να αυξήσει τη φορολογία στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων, ο ίδιος προφανώς δεν γνώριζε τις επιπτώσεις:

*Σε καθεστώς ύφεσης, οι εταιρείες δεν διανέμουν μερίσματα και

*Οι μεγάλες και κερδοφόρες επιχειρήσεις, που μπορούν να δώσουν, θα βρουν άλλους τρόπους να αναμείξουν τους μετόχους τους, όπως είναι η επιστροφή κεφαλαίου (αφορολόγητη). Ομως, εφημερίδες -όπως η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»- είχαν αναφέρει τις επιπτώσεις. Για τις ίδιες επιπτώσεις είχαν προειδοποιήσει και μεγάλοι επιχειρηματίες. Αλλά ο υπουργός και οι συνεργάτες του, τις αγνόησαν...

Τώρα, ένα χρόνο μετά, όλα αυτά επιβεβαιώνονται. Οι μικρομεσαίες εταιρείες βουλιάζουν στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας και του μνημονίου, ενώ οι μεγάλες με διεθνείς δραστηριότητες και άλλες κερδοφόρες προτιμούν να δώσουν μικρό ή καθόλου μέρισμα και να επιστρέψουν κεφάλαια στους μετόχους, πράξη η οποία δεν φορολογείται (Coca Cola, Motoroil, ΕΧΑΕ, Frigoglass, Flexopack, Στέλιος Κανάκης κ.λπ.). Σύμφωνα με την Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, τα μερίσματα των εταιρειών κινούνται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, με μια συνολική μερισματική εκροή να διαμορφώνεται μέχρι στιγμής κάτω από τα 1,4 δισ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Υπουργείο Οικονομικών
Εφορία και φορολογική πολιτική