Έντυπη Έκδοση

Ισπανική λύση στο Ελληνικό

Η διαδικασία που επιλέγει να ακολουθήσει η κυβέρνηση δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τον ρόλο και την αμοιβή συμβούλων, με ενδεικτικότερη την περίπτωση του «φακέλου αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού».

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι προσλήφθηκαν οι Citi Group, Πειραιώς, ως ειδικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος η Λάμδα Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι και η δικηγορική εταιρεία Ζεμπέρης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου και Συνεργάτες.

Ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου ανατέθηκε στην Barcelona Strategical Urban Systems (BcnSus) του καταλανού αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο. Ο καταλανός αρχιτέκτονας αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, οι δε συμβουλές του είχε υποστηριχθεί πως παρέχονται αμισθί. Σημειωτέον πως, λόγω αυτής της άμισθης συνδρομής, η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό, ενώ είχε αποκλείσει από τη διαδικασία ξένους και έλληνες αρχιτέκτονες.

Η BcnSus έχει εκπονήσει σχέδια για τις πόλεις του Κίτο (Ισημερινού), Βάρνας (Βουλγαρία) και για το Βελιγράδι στη Σερβία. Η καταλανική εταιρεία φέρεται να έχει πλέον ενεργό ρόλο στο «σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού», κάτι που όπως σημειώνουν παράγοντες του κλάδου ξεφεύγει από το πλαίσιο μιας φιλικής σχέσης. Σε σχετικά ερωτήματα της «Οικονομίας» για τον ακριβή ρόλο και την τυχόν αμοιβή της BcnSus ή του Χοσέ Αθεμπίγιο απάντηση δεν είχε δοθεί μέχρι και αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αποκρατικοποιήσεις
Κυβέρνηση