Έντυπη Έκδοση

Οι αγορές θα ψηφίσουν στην Πορτογαλία

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν για τις 5 Ιουνίου στη σκιά της υποβάθμισης της οικονομίας της χώρας αλλά και της εκτίναξης των επιτοκίων δανεισμού σε επίπεδα ρεκόρ.

Τελικά, όμως, δύο άλλες ημερομηνίες ίσως αποδειχθούν σημαντικότερες από αυτή κατά την οποία θα εκφραστεί η βούληση των πορτογάλων πολιτών. Είναι η 15 Απριλίου και η 15 Ιουνίου. Τότε λήγουν ομόλογα συνολικής αξίας 9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Bloomberg. Αν δεν βρεθούν τα λεφτά, Ελλάδα και Ιρλανδία θα αποκτήσουν παρέα καθώς εκτιμάται ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι περίπου 3 δισ. ευρώ. Εως τα τέλη Μαρτίου, άλλωστε, η Πορτογαλία είχε αντλήσει από τις αγορές μόνο το 36% των δανειακών αναγκών της και θα χρειαστεί ακόμη 20 δισ. ευρώ.

Την προηγούμενη εβδομάδα τα χτυπήματα για τη χώρα ήταν απανωτά. Η Standard & Poor's δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα υποβάθμισε τη χώρα σε ΒΒΒ-, εκτιμώντας ότι η αίτηση για διάσωση από την Ε.Ε. είναι αναπόφευκτη. Παράλληλα, οι τιμές των ομολόγων της χώρας έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 8% φέτος.

Στην δευτερογενή αγορά η διαφορά που χωρίζει το πορτογαλικό από το γερμανικό δεκαετές (spread) έφτασε τις 508 μονάδες βάσεις (ή 5,08%). Η χώρα της Ιβηρικής, δηλαδή, καλείται να πληρώσει συνολικά τόκο 8,43%, τον υψηλότερο από τη μέρα που η χώρα μπήκε στην ευρωζώνη.

Τα τρία μεγάλα κόμματα της χώρας δηλώνουν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφευχθεί η προσφυγή στο μηχανισμό και ότι θα τηρήσουν τη δέσμευση για μείωση του ελλείμματος φέτος στο 4,6% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι αυτό θα είναι δύσκολο, δεδομένου ότι το 2010 το έλλειμμα έκλεισε στο 8,6% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης για 7,3% εξαιτίας της απαίτησης της Eurostat να προστεθούν σε αυτό ποσά που σχετίζονται με δαπάνες στήριξης των τραπεζών.

Την Παρασκευή, πάντως, η Πορτογαλία κατάφερε να αντλήσει 1,6 δισ. ευρώ με έκδοση ετήσιων ομολόγων. Τα πλήρωσε ακριβά (5,8% έναντι 3,2% της προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης), αλλά εκτιμάται ως θετικό το γεγονός πως συγκεντρώθηκαν προσφορές κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Η μέρα ωστόσο ολοκληρώθηκε με μία ακόμη ψυχρολουσία. Ο οίκος Fitch υποβάθμισε και αυτός τα ομόλογα της χώρας στην κατηγορία ΒΒΒ - ένα βήμα δηλαδή πριν τα ονομάσει «σκουπίδια»...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Ευρωζώνη
Πορτογαλία