Έντυπη Έκδοση

Λύθηκαν οι γλώσσες για το μνημόνιο

Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδης και Α. Λοβέρδος προσπαθούν να απαντήσουν σε αντιπολίτευση και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

«Δεν βγαίνει το μνημόνιο» έλεγαν από την αρχή και η Νέα Δημοκρατία και η αριστερά. Η κυβέρνηση απαντούσε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «εσείς οδηγήσατε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και δεν δικαιούστε να ομιλείτε», ενώ εγκαλούσε τα κόμματα της αριστεράς για «έλλειμμα ρεαλισμού».

Τις επιφυλάξεις τους για το μνημόνιο εκμυστηρεύονταν σε συνομιλητές τους και ορισμένοι υπουργοί. Οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν αισθάνονταν άνετα με το μνημόνιο, ωστόσο το θεωρούσαν «αναγκαίο κακό». Το τελευταίο διάστημα, όμως, οι γλώσσες λύθηκαν. Ο Π. Οικονόμου είπε πως «πρέπει να το καταγγείλουμε», ενώ ο Μίμης Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «είναι λάθος σχέδιο θεραπείας». Τρεις υπουργοί, με δηλώσεις τους στην «Κ.Ε.», απαντούν:

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι «όσοι ισχυρίζονται ότι δεν βγαίνει το μνημόνιο, απλώς ισχυρίζονται ότι η χώρα είναι ανάξια και ανίκανη να ξεπεράσει τα προβλήματά της και ότι το μόνο που θα της άξιζε είναι η χρεοκοπία». Τονίζει πως «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή τάχθηκε ενάντια σ' αυτή τη μίζερη αντίληψη, η οποία στο μόνο που θα μπορούσε να οδηγήσει είναι σε μια μακροχρόνια περιπέτεια τους Ελληνες». Ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι αισιόδοξος: «Η πράξη μάς δικαιώνει: επιτύχαμε και θα συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας, διαπραγματευτήκαμε και κατάφεραμε καλύτερους όρους. Επιτέλους μπορούμε ξανά να σχεδιάζουμε το μέλλον της χώρας, τη στρατηγική μας -αναπτυξιακή και δημοσιονομική- μέχρι το 2015. Το μνημόνιο θα βγει, όπως και η χώρα από τη σημερινή κρίση».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, «η συζήτηση που εγκλωβίζεται στο αν βγαίνει ή όχι το μνημόνιο αδικεί τη συνολική κοινωνική και πολιτική προσπάθεια. Ο μηχανισμός στήριξης εξυπηρετεί τη δυνατότητα αποπληρωμής του δανεισμού, δεν είναι ούτε ευαγγέλιο ούτε θέσφατο. Το σχέδιό μας, που βασίζεται αφ' ενός σε διαρθρωτικές αλλαγές και αφ' ετέρου σ' ένα γενναίο πακέτο αναθέρμανσης της οικονομίας, είναι ο ασφαλής οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, υπάρχει ο μονόδρομος της παραγωγής, της εξωστρέφειας, των νέων θέσεων εργασίας για να υπερβούμε το μνημόνιο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος σημειώνει ότι «το μνημόνιο εμπεριέχει ένα σύνολο διαρθρωτικών αλλαγών και μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Την τριπλέτα των στόχων της χώρας συνθέτει η αναπτυξιακή μας πολιτική. Η έξοδος της χώρας από την κρίση προϋποθέτει ισόρροπη πρόοδο και στους τρεις τομείς. Αυτή η ισόρροπη επιδίωξη όταν δεν εξελίσσεται ομαλά είναι πολιτικός τυχοδιωκτισμός και πρόσχημα να τα φορτώσουμε στο μνημόνιο ή στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως εμείς κρατάμε την τύχη μας στα χέρια μας κι όχι άλλοι».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Μνημόνιο