Έντυπη Έκδοση

ΓΙΑ SIEMENS-ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ-ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ

Ανοιγμα λογαριασμών περιμένει η Βουλή

Γερμανικά υποβρύχια, Siemens, πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Τρία σκάνδαλα με πρωταγωνιστές πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. συνθέτουν το νέο σκηνικό, μετά και την αναμενόμενη μέσα στην εβδομάδα δικογραφία με τα νέα στοιχεία για ζημία του ελληνικού Δημοσίου από την αγορά των υποβρυχίων με απευθείας ανάθεση.

Η σύσταση εξεταστικών ή προκαταρκτικών επιτροπών θεωρείται δεδομένη, μετά και τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού, την Παρασκευή, από το βήμα της Βουλής ότι «θα υπάρξει φως για οποιοδήποτε θέμα». Δεδομένο, επίσης, θεωρείται και ότι, αυτή τη φορά, της κοινοβουλευτικής έρευνας θα προηγηθεί η γνωμάτευση από την επιτροπή των δικαστικών, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του Χ. Καστανίδη, για τα αδικήματα που έχουν παραγραφεί.

Αυτό σημαίνει ότι στις περιπτώσεις που δεν αποκαλυφθούν συγκεκριμένοι λογαριασμοί και δεν διαπιστωθεί ροή μαύρου χρήματος σε λογαριασμό εμπλεκόμενων πρώην υπουργών, η παραγραφή είναι σίγουρη. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής το αμέσως επόμενο διάστημα και αμέσως μετά θα προωθηθεί και η αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, ώστε να εναρμονιστεί με τη σχετική νομοθετική διάταξη. Κατόπιν αυτού, θα συγκεντρωθούν οι απαραίτητες υπογραφές βουλευτών για τη σύσταση εξεταστικών ή προκαταρκτικών επιτροπών. Δοθέντος ότι απομένουν μόνο δυο εβδομάδες ώς τις πασχαλινές διακοπές της Βουλής, δεν αποκλείεται η Βουλή να συνέλθει και τις πρώτες τρεις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις και στη συνέχεια να επιληφθεί η επιτροπή των δικαστικών, ώστε να κερδηθεί χρόνος και μετά το Πάσχα να συσταθούν οι εξεταστικές ή προκαταρκτικές επιτροπές.

Ειδικότερα, στα σκάνδαλα:

α) Siemens: Με τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή «Πόθεν Εσχες» της Βουλής, σε προκαταρκτική οδηγούνται, πέραν του Τ. Μαντέλη, οι τρεις υπουργοί της Ν.Δ. (Χρ. Μαρκογιαννάκης, Π. Παυλόπουλος, Β. Πολύδωρας) μετά το 2007, που παραπέμπονται (μεταξύ των 15 συνολικά πρώην υπουργών ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) με βάση το Πόρισμα της Εξεταστικής και των οποίων τα αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί.

β) Πυροσβεστικά ελικόπτερα: Η εισαγγελική έρευνα αναφέρει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκη.

γ) Υποβρύχια: Εκτός του Α.Τσοχατζόπουλου, στη δικογραφία περιλαμβάνονται και τα ονόματα των πρώην υπουργών Γ. Παπαντωνίου (ΠΑΣΟΚ) και Σπ. Σπηλιωτόπουλου, Β. Μεϊμαράκη (Ν.Δ.). Για τους τρεις πρώτους, αν δεν δοθούν στοιχεία λογαριασμών, τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένει από τη Δικαιοσύνη άνοιγμα λογαριασμών. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται και η δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή την Παρασκευή, «περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να κάνει σωστά τη δουλειά της για πολιτικά και μη πρόσωπα», που ήρθε προς ενίσχυση της επιστολής που έστειλε, πριν από μερικές μέρες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία εγκαλεί τη Δικαιοσύνη ότι καθυστερεί τη διερεύνηση κρίσιμων υποθέσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή