Έντυπη Έκδοση

Ενα βήμα μπρος από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η αριστερά της εποχής μας χρειάζεται να ανακαλύψει έναν νέο σύγχρονο μπολσεβικισμό, ένα νέο σύγχρονο επαναστατικό συλλογικό υποκείμενο βασισμένο σε οργανωτικές, πολιτικές, αξιακές και ιδεολογικές βάσεις, ικανές να το καταστήσουν συλλογικό διανοούμενο και πρακτικό εργαλείο ανατρεπτικών προοπτικών».

Η πλειονότητα των περίπου 200 συνέδρων που παραβρέθηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη του Αριστερού Ρεύματος την προηγούμενη εβδομάδα δεν πίστευαν στ' αφτιά τους όταν άκουσαν τον Π. Λαφαζάνη να περιγράφει με τα παραπάνω λόγια την αναγκαιότητα επαναθεμελίωσης της αριστεράς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο εσωτερικό του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, προχώρησε και στην περιγραφή ενός νέου μεγάλου θεωρητικού έργου τομής και πνοής αντίστοιχο με το «Κεφάλαιο» του Κ. Μαρξ. « Το οποίο θα αποτιμά σε βάθος τα αίτια της αδυναμίας να ανοίξουν μέχρι σήμερα σοσιαλιστικοί ορίζοντες στην ανθρωπότητα και θα επιχειρήσει όχι μόνο μια νέα κριτική ανάλυση του σύγχρονου καπιταλισμού, αλλά και να απαντήσει θετικά στο περιεχόμενο του σοσιαλισμού της εποχής μας και στη στρατηγική μετάβασης». Ο έλκων την πολιτική καταγωγή από το ΚΚΕ που υποστηρίζει με πάθος την ανάγκη να ανακοπούν οι εμφυλιοπολεμικές διεργασίες στο χώρο της αριστεράς, ώστε να «ανοίξουν νέοι ενωτικοί δρόμοι δράσης όλων ανεξαιρέτως των αριστερών δυνάμεων από το ΣΥΡΙΖΑ και τη μη κοινοβουλευτική αριστερά έως το ΚΚΕ», φύλαγε μία ακόμα έκπληξη για τους συντρόφους του. « Η αριστερά χρειάζεται μια νέα, βαθύτερη και ουσιαστικότερη ταξικότητα, αλλά και μια σύγχρονη ανάλυση των κοινωνικών τάξεων που θα της επιτρέψει να σπάσει την εξατομίκευση των εργαζομένων και να ξαναενοποιήσει πολιτικά και ιδεολογικά τη σύγχρονη εργατική τάξη».

Στενοί του συνεργάτες σε συζητήσεις έλεγαν ότι ναι μεν είχαν αναγνώσει βασικά μέρη της ομιλίας του, αλλά «αυτά τα κρίσιμα σημεία και εμείς πρώτη φορά τα ακούγαμε». Ενώ αρκετά στελέχη του Αριστερού Ρεύματος προέβαιναν σε διευκρινίσεις, ότι δηλαδή «επιδίωξε να περιγράψει τη δημιουργία μιας ανατρεπτικής αριστεράς με σύγχρονους όρους» και αναφερόμενοι στο νέο «Κεφάλαιο», επισήμαιναν πως «είναι ανάγκη να επανεφεύρουμε τη μαρξιστική θεωρία για την οικονομία και την πολιτική».

Για τα στελέχη της πλειοψηφίας του ΣΥΝ η εκτίμηση είναι ότι ο Π. Λαφαζάνης επιχειρεί να εγγράψει υποθήκη για το μέλλον, επιχειρώντας να υπερβεί τα όρια του Αριστερού Ρεύματος και να καλύψει το κενό που άφησε ο Α. Αλαβάνος. Μάλιστα, όσοι διατείνονται ότι γνωρίζουν καλά το παρελθόν, δεν παύουν να επισημαίνουν ότι « η κόντρα του Πάνου με τον Αλέκο δεν έχει τελειώσει» και πως «ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εμφανιστεί ως ο υπέρμαχος της ενότητας» υπερακοντίζοντας τον Α. Τσίπρα. Το σχόλιο πάντως συνεργάτη του προέδρου φαίνεται ότι εκφράζει και αρκετά στελέχη του Ρεύματος. Αρκεσαν μάλιστα δύο λέξεις: «νοσταλγική ρητορεία»...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ