Έντυπη Έκδοση

Ερωτήσεις

Οι εργασίες για την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στη σεισμογενή περιοχή του Ακούγιου εγκαινιάζονται τον Μάιο.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, κόμπαζε: «Ο τρόπος με τον οποίο θα χτιστεί ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου θα είναι παράδειγμα προς όλο τον κόσμο». Στο πλευρό του είχε τον ρώσο πρόεδρο Μεντβέντεφ.

Τη στιγμή που οι ηγέτες πολλών άλλων χωρών επανεξετάζουν τα πυρηνικά τους σχέδια και επανελέγχουν τα επίπεδα ασφαλείας των σταθμών τους, ο Ερντογάν καυχάται: «Η επένδυσή μας θ' αντέξει και σε σεισμό 9,5 Ρίχτερ». Τι γίνεται όμως στη γειτονική μας Τουρκία; Ποιες είναι οι επιστημονικές προσεγγίσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα και τι σχεδιάζουν οι εκπρόσωποι του αντιπυρηνικού κινήματος;

Ζητήσαμε από δύο Τούρκους να απαντήσουν σε εφτά κοινές ερωτήσεις: Ο πρώτος είναι ο καθηγητής Tanay Sidki Uyar του Τομέα Ενέργειας του Πανεπιστημίου Μαρμαρά Κωνσταντινούπολης, αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας, στέλεχος του Κόμματος της Ελευθερίας και Αλληλεγγύης και εθνικός συντονιστής δικτύου 150 μη κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με το περιβάλλον.

Ο δεύτερος είναι ο Alidost Numan, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Πράσινου Κόμματος Τουρκίας και ένας από τους πιο μαχόμενους ακτιβιστές της Greenpeace στην Τουρκία.

1 Ο πρωθυπουργός σας, Ταγίπ Ερντογάν, δεν έδειξε να προβληματίζεται με το πυρηνικό ατύχημα της Ιαπωνίας και είναι έτοιμος να αρχίσει τις εργασίες τον Μάιο στο Ακούγιου. Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει άποψη;

2Τι γνώμη έχουν οι συμπολίτες σας; Θα υπάρξουν αντιδράσεις για να ανατραπεί η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού;

3 Η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της αυτές τις αντιδράσεις;

4Οι οικολογικές οργανώσεις ετοιμάζονται να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Ερντογάν;

5Γιατί επιμένει η κυβέρνησή σας να κατασκευαστεί ο σταθμός στο Ακούγιου, σε μια τόσο σεισμογενή περιοχή; Γιατί δεν επιλέγουν κάποια άλλη περιοχή;

6 Τι κερδίζει σε πολιτικό και ενεργειακό επίπεδο η Τουρκία από τη συμφωνία κατασκευής των πυρηνικών σταθμών με τη Ρωσία; (Τη συμφωνία που έκλεισε πέρυσι τον Μάιο, ύψους 20 δισ. δολ., για το Ακούγιου).

7Τι θα χάσει η Τουρκία;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Για το ίδιο θέμα
«Οφείλουμε να αποτελειώσουμε τώρα την πυρηνική βιομηχανία»