Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Οι αρχαίοι κάτοικοι της Καλιφόρνιας

Οι πρώτοι Αμερικανοί ήταν εξοικειωμένοι με τη θάλασσα. Πρόσφατα, ανακαλύφθηκαν εποικισμοί στα Νησιά Τσάνελ, μερικά χιλιόμετρα έξω από τη νότια Καλιφόρνια, γεμάτοι κόκαλα και κελύφη από ψάρια, θαλασσοπούλια και οστρακοειδή, μαζί με δουλεμένα εργαλεία και μαχαίρια.

Οι τρεις νησιωτικοί εποικισμοί, που είναι μεταξύ 11.000 και 12.000 ετών, δείχνουν πως κάποιοι πρώτοι Αμερικανοί ήταν καλά προσαρμοσμένοι στη νησιωτική ζωή και μάλλον δεν προέρχονταν από την ενδοχώρα της Βόρειας Αμερικής.

Οι συγκεκριμένες ανακαλύψεις, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Science», ενισχύουν τη θεωρία πως πρώιμοι πληθυσμοί διέσχισαν τον Βερίγγειο Πορθό, από τη σημερινή Ρωσία στην Αλάσκα και εποίκισαν την Αμερική ακολουθώντας την ακτογραμμή κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού, μέχρι το άκρο της Νότιας Αμερικής.

Τα ευρήματα πάνω στην ακτογραμμή συμπεριλαμβάνουν έναν εποικισμό 14.000 ετών στη νότια Χιλή και συνεπικουρούν τη θεωρία της παράκτιας μετανάστευσης των πληθυσμών. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ωστόσο, έχει εξαφανίσει τα περισσότερα στοιχεία αυτής της μετακίνησης.

Ο Τεντ Γκέμπελ, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, θεωρεί πως τα εργαλεία που βρέθηκαν στην περιοχή θυμίζουν εκείνα που έχουν βρεθεί στην Καμτσάτκα της Ρωσίας και στη Βραζιλία. «Μπορεί να είναι αποδείξεις μιας μετανάστευσης κατά μήκος του Ειρηνικού, όμως χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για να ολοκληρώσουμε το παζλ». © 2011 Nature News

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρωπολογία & παλαιοντολογία