Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

Με άζωτο ξορκίζουν τις εκρήξεις

Οι τεχνικοί κατάφεραν βέβαια να σταματήσουν τη διαρροή στη θάλασσα του μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα αλλά προτού συνειδητοποιήσουν την πρώτη τους «νίκη», άρχισαν να επιδίδονται στη διοχέτευση χιλιάδων κυβικών μέτρων αζώτου στον αντιδραστήρα-1 προκειμένου να αποτρέψουν πιθανές εκρήξεις από τη μεγάλη συγκέντρωση υδρογόνου. Ταυτόχρονα εξακολουθεί να κρίνεται αναγκαία η ρίψη χιλιάδων τόνων ραδιενεργού νερού στον ωκεανό, την ώρα που οι συνέπειες της καταστροφής στη Φουκουσίμα τοποθετούνται μεταξύ εκείνων του δυστυχήματος του Τσερνομπίλ και του δυστυχήματος στο Θρι Μάιλς Αϊλαντ.

Με όπλο το αδρανές αέριο άζωτο, οι τεχνικοί της TEPCO προσπαθούν να αποτρέψουν τις εκρήξεις που μπορεί να προκληθούν από τη μεγάλη συγκέντρωση υδρογόνου στον αντιδραστήρα (φωτ. Reuters, Ass. Press) Με όπλο το αδρανές αέριο άζωτο, οι τεχνικοί της TEPCO προσπαθούν να αποτρέψουν τις εκρήξεις που μπορεί να προκληθούν από τη μεγάλη συγκέντρωση υδρογόνου στον αντιδραστήρα (φωτ. Reuters, Ass. Press) Η διαχειρίστρια εταιρεία, TEPCO, ανακοίνωσε χθες ότι η διαρροή στη θάλασσα έχει πλέον σταματήσει, όμως η σταθεροποίηση της γενικότερης κατάστασης στην πυρηνική μονάδα δεν έχει επιτευχθεί ακόμα. Οι τεχνικοί αγωνίζονταν επί μέρες να σταματήσουν τη διαρροή. Αφού απέτυχαν οι προσπάθειες με τη χρήση τσιμέντου και στη συνέχεια με πολυμερή χημικά, τελικά το ρήγμα σφραγίστηκε με υλαοϊνομερές υλικό και άλλους στεγανωτικούς παράγοντες.

Το Τόκιο αναγνώρισε επίσης ότι θα μπορούσε να έχει δώσει περισσότερες πληροφορίες στις γειτονικές χώρες για τη μόλυνση του Ειρηνικού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων, κορυφώνεται η ανησυχία σε Νότια Κορέα και Κίνα για υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας που ανιχνεύονται στη θάλασσα. Ούτως ή άλλως συνεχίζονται οι προσπάθειες να αποσυμφορηθεί ο σταθμός από τους 11.500 τόνους ραδιενεργού νερού που χρησιμοποιήθηκε ανεπιτυχώς για την ψύξη των αντιδραστήρων.

Αζωτο για τις εκρήξεις

Την ίδια ώρα άρχισε η διοχέτευση αζώτου στον αντιδραστήρα-1 προκειμένου να αποτραπούν εκρήξεις ανάλογες μ' εκείνες που σημειώθηκαν στους αντιδραστήρες 1 και 3, αμέσως μετά τον σεισμό και το τσουνάμι, με αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας να απελευθερωθούν στον αέρα.

Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει πολλές μέρες. Το άζωτο είναι ένα αδρανές αέριο και χρησιμοποιείται συχνά σε ζώνες αποθήκευσης ευαίσθητων υλικών για να μειώσει τα επίπεδα οξυγόνου.

Η Επιστημονική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τις Συνέπειες της Ατομικής Ακτινοβολίας (UNSCEAR) εκτιμά ότι δεν αναμένονται σοβαρές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων από την καταστροφή στη Φουκουσίμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχει στη διάθεσή της.

Ειδικοί της εδρεύουσας στη Βιέννη επιτροπής, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να κάνουν ολοκληρωμένη αξιολόγηση, τοποθετούν τις συνέπειες της κρίσης στη Φουκουσίμα, όσον αφορά το περιβάλλον και όχι την υγεία των κατοίκων της περιοχής, μεταξύ εκείνων του δυστυχήματος στο Τσερνομπίλ και του δυστυχήματος στο Θρι Μάιλς Αϊλαντ.

Σχεδιάζει πάντως να μελετήσει λεπτομερώς την κατάσταση στη Φουκουσίμα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η Ινδία απαγόρευσε πλήρως για ένα τρίμηνο, σε μια πρώτη φάση, τις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία ενώ Κίνα, Ταϊβάν, Σιγκαπούρη, Ρωσία και ΗΠΑ περιόρισαν τις απαγορεύσεις σε προϊόντα που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές της. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, που εφαρμόζει ελέγχους από τις 24 Μαρτίου στην είσοδο προϊόντων από τις περιοχές αυτές, εναρμόνισε τα επιτρεπτά όρια ραδιενέργειας μ' αυτά που έχει ορίσει η Ιαπωνία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Ιαπωνία
Πυρηνικά