Έντυπη Έκδοση

8 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Αγωγές για τις κατολισθήσεις στα Τέμπη

Περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ διεκδικούν με αγωγές τους κατά της κατασκευάστριας εταιρείας οκτώ επιχειρηματίες της περιοχής των Τεμπών, τα καταστήματα των οποίων υπέστησαν οικονομική ζημιά από τον αποκλεισμό της κοιλάδας, λόγω της βραχόπτωσης τον Δεκέμβριο του 2009.

Οι επαγγελματίες, κυρίως ιδιοκτήτες καταστημάτων λαϊκής τέχνης και εξυπηρέτησης διερχόμενων οδηγών και επιβατών, στρέφονται κατά της παραχωρησιούχου εταιρείας, για το γεγονός ότι τα Τέμπη έμειναν κλειστά περίπου 6 μήνες, λόγω της βραχόπτωσης, με αποτέλεσμα τα καταστήματά τους να μη λειτουργούν, ενώ βεβαίως τα έξοδα «έτρεχαν» (ενοίκια, μισθοί εργαζομένων, πάγια έξοδα).

Οι ενάγοντες αναφέρουν ότι για την κατάπτωση των βράχων, που είχε μάλιστα ως αποτέλεσμα το θάνατο του Ιταλού αρχιμηχανικού, σημαντικές ευθύνες φέρει η εταιρεία.

Στις αγωγές, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «η παραχωρησιούχος εταιρεία υποτίμησε και υποβάθμισε τον κίνδυνο από τις βραχοπτώσεις», αλλά και ότι υπάρχει «παράλειψη επιλογής της κατάλληλης μεθόδου διάνοιξης των σηράγγων και προσαρμογής της χρήσης των εκρηκτικών κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί ή να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος κατάπτωσης των βράχων...».

Ακόμη αναφέρουν ότι «στο πλαίσιο των εργασιών της εταιρείας έγινε χρήση μεγάλων ποσοτήτων εκρηκτικών στην προσπάθεια διάνοιξης το ταχύτερο δυνατό των σηράγγων...». Τέλος, επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια των 50 ετών λειτουργίας της εθνικής οδού στο σημείο της κοιλάδας των Τεμπών ήταν μικρής κλίμακας και χωρίς ουσιαστικές συνέπειες (διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων για κάποιες μόνο ώρες).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Οδικό δίκτυο και ασφάλεια
Επιχειρήσεις