Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 7 Απριλίου 2011
Δήμος και ΕΛ.ΑΣ. γκρέμισαν σπίτια μεταναστών
Η αγροτική και βιομηχανική παραγωγή οδήγησαν στη Θήβα τους μετανάστες. Ο παλιός προσφυγικός οικισμός Μικρασιατών νοικιάστηκε τα τελευταία χρόνια σε Πακιστανούς και Αφγανούς. Αλλοι έχουν άδεια παραμονής, άλλοι αιτούνται άσυλο και ορισμένοι είναι χωρίς χαρτιά. Δούλευαν κυρίως σε εποχικές καλλιέργειες, αλλά τελευταία δεν έβρισκαν εύκολα μεροκάματο.
Δύο εβδομάδες πριν, εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής και άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. πήγαν με μπουλντόζες στη γειτονιά, σύμφωνα με την καταγγελία της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό». Υποστηρίζουν ότι χωρίς καμία προειδοποίηση γκρέμισαν τριάντα σπίτια. Τις επόμενες μέρες γκρεμίστηκαν άλλα έξι.
Οι ιδιοκτήτες συμφώνησαν στην κατεδάφιση και έτσι ξεσπιτώθηκαν 120 μετανάστες.
Η περιφερειακή σύμβουλος, Δ. Σπανούδη, διευκρινίζει ότι «πρόκειται για εγκατελειμμένα ετοιμόρροπα σπίτια, ορισμένα χωρίς ρεύμα και νερό. Ο οικισμός γκετοποιήθηκε και η γειτονιά υποβαθμίστηκε. Η κατεδάφιση αποφασίστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και η νέα προχώρησε σε "ξεκαθάρισμα" του οικισμού».