Έντυπη Έκδοση

ΚΕΡΑΤΕΑ: ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΓΩΣΕΙ

«Νέκρωσε η αγορά λόγω χωματερής»

Στην πιο δύσκολη οικονομική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών, η μικρή πόλη της Κερατέας έχει να αντιμετωπίσει ακόμα μία. Σε αυτή την πόλη, της οποίας η οικονομία βασιζόταν κυρίως στην οικοδομική δραστηριότητα, τις καλλιέργειες και τον τουρισμό, σήμερα τα πάντα μοιάζουν παγωμένα.

Δεν εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες, περίπου δέκα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν καταληφθεί από διάσπαρτες αστυνομικές δυνάμεις και οι περαστικοί τουρίστες, που άλλοτε στήριζαν την τοπική αγορά, είναι πλέον άφαντοι. «Νυν υπέρ πάντων ο αγών», λένε όμως οι ντόπιοι εργαζόμενοι καθώς, εάν γίνει η χωματερή, τότε όλα σίγουρα θα σβήσουν.

Επειτα από 117 μέρες περιχαράκωσης της πόλης, όλοι μετράνε οικονομικές απώλειες. Οπως αναρωτιέται ο Γιώργος Μπίνταρχας, πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας του νεοϊδρυθέντος Εμποροεπαγγελματοβιοτεχνικού Συλλόγου Κερατέας - Κουβαρά, «ποιος θα πάει να χτίσει και να επενδύσει σε έναν σκουπιδότοπο;». Ντόμινο και η κτηματομεσιτεία. «Πριν πουλούσαμε και αγοράζαμε οικόπεδα και ακίνητα. Από τις 11 Δεκεμβρίου και μετά τίποτα. Ούτε ένα συμβόλαιο. Ούτε μια οικοδομική άδεια. Αυτό σίγουρα οφείλεται στην κρίση, αλλά εδώ παράγινε». Αναφορικά με την αγροτική οικονομία και την κτηνοτροφία «οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν καταλάβει 10 χιλιάδες στρέμματα. Πώς θα πάει κάποιος να καλλιεργήσει ή να βοσκήσει τα ζώα του; Ομως ο κάθε βιοτέχνης και επαγγελματίας κατανοεί το πρόβλημα. Ξέρει τι θα συμβεί εάν τελικά γίνει η χωματερή. Μπορεί στην Ελλάδα η οικονομική κρίση να είναι προσωρινή, εδώ πέρα όμως, με τη χωματερή, θα είναι μόνιμη».

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο και πολιτικό μηχανικό, Σταύρο Ρόζη, «τα τέλη στο υποθηκοφυλακείο από αγορές και μεταβιβάσεις έχουν μειωθεί κατά 200% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Με μειωμένες τις εισροές φόρων από αγορές, η ύφεση βαθαίνει στην τοπική κοινωνία και εμφανίζεται εντονότερη σε σχέση με το μέσο όρο της χώρας. Τα στοιχεία γίνονται πραγματικά δραματικά αν λάβουμε υπόψη ότι το 40-50% του έμψυχου δυναμικού της Κερατέας ασχολείται με την οικοδομική δραστηριότητα».

Οσο για τα καφενεία της περιοχής, οι ιδιοκτήτες βλέπουν τους πελάτες στα οδοφράγματα, αφού εκεί έχουν μεταφερθεί ο καφές, η πρέφα και το τάβλι. Εστιάτορες, κρεοπώλες και αρτοποιοί μιλάνε για την αρχική πτώση που είχαν στον τζίρο τους με το ξέσπασμα της κρίσης και τη νέα πτώση από τις 11/12, που ήρθαν τα ΜΑΤ και τα εργολαβικά μηχανήματα. «Ολοι όμως δείχνουν κατανόηση και στηρίζουν τη στάση του Δήμου Λαυρεωτικής και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ», προσθέτει ο Γιώργος Μπίνταρχας. Με τη σειρά του ο αναπληρωτής αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, Νικόλας Στάμου, λέει πως «παρά τη μεγάλη πτώση του τζίρου σε πολλές επιχειρήσεις, εμείς θα αντέξουμε, έστω και αν πεθάνουμε».

«Ηταν στραβό το κλήμα»

Ο Σταμάτης Τούντας, ιδιοκτήτης μαγαζιού με οικοδομικά υλικά, παρατηρεί πως «ήταν στραβό το κλήμα, αλλά με την εισβολή των ΜΑΤ και τον κίνδυνο του ΧΥΤΑ στράβωσε ακόμη παραπάνω. Οι δουλειές μου μειώθηκαν σε ποσοστό πάνω από 60%. Δεν πάγωσε μόνο η οικοδομική δραστηριότητα. Ολα τα συναφή επαγγέλματα που απασχολεί η οικοδομή, όπως χτίστες, σοβατζήδες, μπετατζήδες, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, σιδεράδες, αλουμινάδες κ.λπ. Οταν όλοι αυτοί δεν έχουν δουλειά, δεν θα πάνε να ψωνίσουν».

Στο ίδιο μήκος και ο εργολάβος Παναγιώτης Δημητρίου. «Μέχρι πριν από έξι μήνες υπήρχε κάποια κίνηση. Τώρα δεν βγαίνει ούτε μία άδεια. Η Κερατέα στηρίζεται από τον κατασκευαστικό κλάδο. Τώρα ούτε μερεμέτι δεν κάνουμε. Μόνο μια δουλειά έχω και αυτή εκτός Κερατέας. Και εκεί όμως όταν είμαι, ο νους μου βρίσκεται εδώ. Ο αγώνας μας είναι αγώνας ζωής». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Διαχείριση απορριμμάτων
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας