Έντυπη Έκδοση

Επίτροπος Περιβάλλοντος: Εσχατη λύση οι ΧΥΤΑ

Στρώνοντας το... χαλί, για το τι πρόκειται να «σούρει» σήμερα, στην Αθήνα, στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, για την πολιτική που ακολουθούν στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.

Ποτότσνικ χαρακτήρισε έσχατη λύση το χτίσιμο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ σ' όλη την Ελλάδα, απαντώντας, προχθές, αργά το βράδυ, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

Δικαιώνοντας, με την απάντησή του, τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της Κερατέας και άλλων περιοχών της Ελλάδος, που αντιτίθενται στην κατασκευή ΧΥΤΑ στις περιοχές τους, ο επίτροπος, σημείωσε ότι «θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει και πέρα από αυτή την επιλογή διαχείρισης αποβλήτων, να ξεφύγει από τους ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ και να φτάσει σε πιο σύγχρονες μεθόδους που βασίζονται στην ανάκτηση και την ανακύκλωση».

Διευκρίνισε, ακόμη, ότι "η πρόληψη των απορριμμάτων είναι η πιο επιθυμητή λύση, μετά έρχεται η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση και άλλοι τρόποι ανάκτησης, με τελευταία και έσχατη λύση την Υγειονομική ταφή (ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ)».

Αρα, κατέληξε ο κ. Ποτότσνικ, η υγειονομική ταφή, που είναι η έσχατη λύση, θα πρέπει να θεωρείται από το κράτος μέλος η λιγότερο επιθυμητή λύση, συμπληρώνοντας ότι «η πιο φτηνή και πιο εύκολη μέθοδος είναι η διαλογή στην πηγή για να διαχωρίζονται τα υλικά και οι πρώτες ύλες από τα απορρίμματα».

Και για να μη μείνει καμία αμφιβολία για τις θέσεις που θα αναπτύξει, σήμερα, στους αρμόδιους υπουργούς, ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε. υπογράμμισε ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας είναι απαραίτητο να μειωθεί η υγειονομική ταφή και να αυξηθεί η ανακύκλωση με χωριστή αποκομιδή και διαλογή στην πηγή. Αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ευκαιρία, γιατί μπορεί να δημιουργήσει και θέσεις απασχόλησης σε όλη τη χώρα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Διαχείριση απορριμμάτων