Έντυπη Έκδοση

Μπλόκο από το Ελεγκτικό Συνέδριο στα 4 εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων

Τελικώς, ούτε ο Γιάννης Ραγκούσης μπορεί να... κάνει θαύματα. Πριν από τρεις μήνες, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε μέσα σε λίγες ώρες τις συμβάσεις για τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, αλλά τώρα, το ίδιο δικαστήριο απεφάνθη ότι η διαδικασία πάσχει ως προς τη νομιμότητά της.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο εκλήθη να αποφανθεί έπειτα από προσφυγή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΠΟΕ-ΟΤΑ), που κατατέθηκε στις 28/1/11 και υποστηρίχθηκε από τον πρόεδρό της Θέμη Μπαλασόπουλο. Τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, δύο στη Φυλή και από ένα σε Γραμματικό και Κερατέα είναι κρίσιμο κομμάτι του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Πρόκειται για τον σχεδιασμό που υφίσταται από τη δεκαετία του '90, έγινε νόμος το 2003 και προκαλεί σήμερα τεράστιες αντιδράσεις, όπως στην Κερατέα. Περιλαμβάνει τα τέσσερα εργοστάσια (συνολικού προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ), που θα δέχονται σύμμικτα απορρίμματα, θα τα επεξεργάζεται (το πιθανότερο με τη μέθοδο της βιοξήρανσης, που προωθεί ο όμιλος Μπόμπολα), θα βγάζει υλικό που θα καίγεται με επιδότηση σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, ενώ τα υπολείμματα και ό,τι δεν είναι δυνατόν να τύχει επεξεργασίας θα θάβονται στους χώρους υγειονομικής ταφής, όπως αυτός που προκαλεί τις αντιδράσεις στην Κερατέα.

Προκειμένου να προχωρήσει η δημοπράτηση των εργοστασίων, ο υπό κατάργηση Ενιαίος Σύνδεσμος ΕΣΔΚΝΑ έλαβε απόφαση, όχι από το Διοικητικό του Συμβούλιο, αλλά από την Εκτελεστική Επιτροπή, για να αναθέσει το έργο με σύμβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (πρώην Περιφέρεια). Η νομιμότητα της σύμβασης κρίθηκε θετικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο (5ο κλιμάκιο) εντός 24 ωρών και αυτό ανακοινώθηκε στις 12 Ιανουαρίου μετά «βαΐων και κλάδων» από τον υπουργό Εσωτερικών.

Ομως, το 6ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που συνεδρίασε στις 25 Φεβρουαρίου, είχε διαφορετική γνώμη. Ο αντεπίτροπος Επικρατείας, Ι. Κάρκαλης, εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η αίτηση και να ανακληθεί η απόφαση του 5ου κλιμακίου. Το 6ο Τμήμα επισημαίνει ότι, για να γίνει έλεγχος νομιμότητας, ο αρμόδιος φορέας υποχρεούται να υποβάλει πλήρη φάκελο. Εάν αυτό δεν συμβεί, οφείλει να λάβει αναβλητική απόφαση και να ζητήσει τη συμπλήρωση των στοιχείων. Δέχεται επίσης ότι η όλη μεθόδευση με την απόφαση, που δεν έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά η Εκτελεστική Επιτροπή, αφορούσε υπογραφή σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής (υπό τον Γ. Σγουρό) και όχι την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (υπό τον Η. Λιακόπουλο). Με δεδομένες τις ελλείψεις του φακέλου, το Ελεγκτικό Συνέδριο καλεί τον ΕΣΔΚΝΑ να υποβάλει εντός 15 ημερών όσα στοιχεία λείπουν, προκειμένου να ληφθεί απόφαση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαχείριση απορριμμάτων
Υπουργείο Εσωτερικών