Έντυπη Έκδοση

Αλλού οι φοιτητές, αλλού τα κονδύλια

Τον υποκειμενικό τρόπο κατανομής των κονδυλίων στα ΤΕΙ διαχρονικά, και ιδιαίτερα την τελευταία πενταετία, με αποτέλεσμα να οδηγούνται «αλλού οι σπουδαστές, αλλού τα χρήματα», καταγγέλλει ο πρέοδρος του ΤΕΙ Πειραιά, Λάζαρος Βρυζίδης.

Δύο είναι οι βασικές αιτίες του προναφερθέντος φαινομένου, σύμφωνα με τον κ. Βρυζίδη: α) Η μετεγγραφική πολιτική, που συσσωρεύει όλο το σπουδαστικό δυναμικό στα κεντρικά ΤΕΙ.

β) Η επιλογή της δεύτερης ευκαιρίας από τους επιτυχόντες σε επαρχιακά ΤΕΙ, οι οποίοι δεν φοιτούν, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των «ενεργών» σπουδαστών τους και με συνέπεια τα κονδύλια που παραχωρούνται σε αυτά τα ΤΕΙ να λιμνάζουν ως πλεόνασμα στα ταμεία τους.

«Γιατί το υπουργείο χρησιμοποιεί το δείκτη "εγγεγραμμένοι σπουδαστές σε ν+2 έτη", ο οποίος δεν αντιστοιχεί στους πραγματικά φοιτούντες σπουδαστές, και όχι αντικειμενικά κριτήρια (από το πρόγραμμα "Εύδοξος", αριθμό πτυχιούχων, "ενεργών" σπουδαστών κ.ά.)», ρωτά ο κ. Βρυζίδης, καταγγέλλοντας τη συστηματική υποχρηματοδότηση του ΤΕΙ Πειραιά σε αντίθεση με πολλά περιφερειακά Ιδρύματα.

«Αν και είχαμε τη μικρότερη (με εξαίρεση το Αθήνας) χρηματοδότηση για την πενταετία 2004-2008, θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε πλεονασματικά αν δεν γεμίζαμε με 5.095 μετεγγραφομένους φοιτητές», τονίζει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Υπουργείο Παιδείας