Έντυπη Έκδοση

Σε θετική τροχιά η αντιμετώπιση του καπνίσματος

ΜΕΓΑΛΑ κενά στην καταπολέμηση του καπνίσματος χωρίς ειδικές κατευθυντήριες οδηγίες, χωρίς επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους φοιτητές Ιατρικής και τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας περίθαλψης, χωρίς κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία των θεραπειών απεξάρτησης από τη νικοτίνη, χωρίς επαρκή αριθμό Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος, αλλά με φτηνά τσιγάρα (28% φτηνότερα από το μέσο όρο της Ευρώπης των «27»).

Τα παραπάνω συμπεράσματα αναδείχτηκαν μεταξύ άλλων για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής έκθεσης «European Quitting: Progress and Pathways» (EQUIPP), η οποία κατέγραψε την πρόοδο 20 ευρωπαϊκών χωρών για την καταπολέμηση του καπνίσματος.

Ομως και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έπειτα από περίπου τρεις δεκαετίες, η αντιμετώπιση του καπνίσματος κινείται σε θετική τροχιά, καθώς είχαμε μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος στο γενικό πληθυσμό κατά 2-3%, καθώς και αύξηση επισκέψεων σε Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος κατά 50%. Για το θέμα μίλησαν ο καθηγητής Π. Μπεχράκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Κ. Γουργουλιάνης, ο καθηγητής Γ. Κυριόπουλος, ο οικονομολόγος Κ. Αθανασάκης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με ΧΑΠ Π. Χρυσόπουλος.

Σημαντική είναι η καθυστέρηση στην υλοποίηση υπουργικής δέσμευσης σχετικά με την ένταξη της φαρμακευτικής αγωγής για τη διακοπή του καπνίσματος στα συνταγογραφούμενα και καλυπτόμενα από τα δημόσια ταμεία απαραίτητα φάρμακα. Είναι ανάγκη η εθνική προσπάθεια που γίνεται για τη μείωση του καπνίσματος να συμπεριλάβει παράλληλα τόσο την πρόληψη όσο και τη διακοπή. Το κόστος που απαιτείται για την ενίσχυση των παραπάνω δύο μηχανισμών, κατά τη γνώμη των ειδικών, υπερκαλύπτεται άμεσα από την εξοικονόμηση των εξόδων που συνεπάγεται η νοσηρότητα από το κάπνισμα, τόνισαν οι ομιλητές. Το θέμα της κάλυψης των φαρμάκων αυτών βρίσκεται προς το παρόν στη Διεύθυνση Υγιεινής του υπουργείου Υγείας απ'όπου αναμένεται απόφαση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας