Έντυπη Έκδοση

7η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Δελφικά Παραγγέλματα

Πολύτιμη κληρονομιά γνώσης και σοφίας για τις νέες γενιές

Τα Δελφικά Παραγγέλματα είναι οι εντολές που άφησαν στους Ελληνες οι σοφοί της Αρχαίας Ελλάδας. Περίοπτη θέση βέβαια κατείχε σε όλα αυτά το διάσημο σε όλο τον κόσμο Μαντείο των Δελφών, του οποίου τα ομώνυμα ηθικά παραγγέλματα είχαν καταγραφεί στους τοίχους του Προνάου του Ναού του Απόλλωνος, στο υπέρθυρο ή ακόμα και σε διάφορες στήλες που είχαν τοποθετηθεί περιμετρικά στις πλευρές του ναού. Τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα ή Πυθίας Γράμματα ήταν λιτά αποφθέγματα ελάχιστων λέξεων και ανήκαν στους 7 σοφούς της αρχαιότητας: «Ους τρέφεις αγάπα. Να αγαπάς αυτούς που τρέφεις».

Η 7η Απριλίου είναι η Ημέρα που έχει αφιερωθεί στην Υγεία. Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ας δούμε πόσο μπορούμε εμείς οι ίδιοι να φροντίσουμε την υγεία μας γενικά, αλλά και την υγεία της καρδιάς μας, μέσω της διατροφής.

Είναι γνωστό από παλιά ότι ο ρόλος της διατροφής στην υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Αυτό επιβεβαιώνεται και από μεγάλο αριθμό σχετικών ανασκοπήσεων και ερευνών. Ολες οι διατροφικές οδηγίες (διεθνείς, ευρωπαϊκές, τοπικές) συγκλίνουν στα ίδια γενικά συμπεράσματα όσον αφορά στο διαιτολόγιο που πρέπει να ακολουθούμε.

Ολοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι μια υγιεινή διατροφή, αλλά πολλοί από εμάς δεν ξέρουμε πόσο απολαυστική μπορεί να γίνει και πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει τόσο στη γενική υγεία μας όσο και στην υγεία της καρδιάς μας.

Η ανθυγιεινή διατροφή είναι απ' τις κυριότερες αιτίες εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου, ενώ υπολογίζεται ότι έως και 30% των θανάτων από στεφανιαία νόσο οφείλονται στην κακή διατροφή.

Είναι εντυπωσιακό ότι η θνησιμότητα από ισχαιμική καρδιοπάθεια στην Ελλάδα δεν έχει μειωθεί από τα επίπεδα του 1970. Αντιθέτως, έχει ελαφρώς αυξηθεί. Κι αυτό συμβαίνει σε αντιδιαστολή με βορειοευρωπαϊκές χώρες όπως η Ολλανδία, που ενώ ξεκίνησε από επίπεδα πολύ υψηλότερα των ελληνικών εμφανίζει πλέον μικρότερη θνησιμότητα οφειλόμενη σε καρδιοπάθεια απ' ό,τι εμείς.

Αυτό το δεδομένο αποδεικνύει τη σημασία ελέγχου των μεταβλητών παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως είναι η χοληστερόλη και η υπέρταση, που εντάσσονται στους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ερευνες έχουν δείξει ότι 1 στους 3 Ελληνες έχει υψηλή χοληστερίνη και μόνο 3 στους 10 το γνωρίζουν (Attica Study: BMC Public Health 2003, 3.32), και επειδή η χοληστερίνη δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα.

Η ενημέρωση, ο συχνός έλεγχος και η σωστή διατροφή είναι η καλύτερη αφετηρία για την πρόληψη!

Εκτός από τη μείωση της κατανάλωσης των κακών (ζωικών) λιπαρών, υπάρχουν πολλές ακόμη μικρές αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε στη διατροφή μας και που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την καρδιά μας υγιή. Τρώγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αλλά και όσπρια και σιτηρά, θα αυξήσουμε την πρόσληψη βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και φυτικών ινών, ενώ θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση αλατιού και αλκοόλ.

Παράλληλα, θα πρέπει θυμόμαστε ότι σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας τρόφιμα με φυτικές στερόλες, που εντάσσονται εύκολα στην καθημερινότητά μας και μας βοηθούν να μειώσουμε αποτελεσματικά τη χοληστερόλη. Επίσης, τρόφιμα με κάλιο μας βοηθούν να φροντίζουμε καθημερινά την αρτηριακή μας πίεση.

Επιλέγοντας μια πιο υγιεινή διατροφή, θα μπορέσουμε να:

* Διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος ώστε να μειώσουμε την πίεση που δέχεται η καρδιά μας.

**Φροντίσουμε την αρτηριακή μας πίεση και τέλος να μειώσουμε τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Τι σημαίνει υγιεινή διατροφή για την καρδιά;

Για μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά μας, πρέπει να στοχεύετε στα εξής:

* Απολαμβάνετε μια ποικιλία διαφορετικών φαγητών από κάθε ομάδα τροφών και τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά καθημερινά.

* Τρώτε τις σωστές ποσότητες λιπαρών τροφών και τροφών με ζάχαρη.

* Μειώστε δραστικά τα «κακά» κορεσμένα λιπαρά και αντικαταστήστε τα με «καλά» μονοακόρεστα και πολυακόρεαστα λιπαρά.

* Προσπαθείτε να τρώτε δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα, εκ των οποίων το ένα να είναι λιπαρό.

* Καταναλώνετε λιγότερο αλάτι.

* Δώστε έμφαση στα τρόφιμα που περιέχουν κάλιο (πράσινα λαχανικά, μπανάνες κ.ά.) και στα τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με κάλιο.

* Αντικαταστήστε γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε λιπαρά με τα αντίστοιχα τρόφιμα χαμηλών λιπαρών.

* Βασίστε τα γεύματά σας σε αμυλώδεις τροφές όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά ή το ρύζι. Επιλέγετε προϊόντα ολικής άλεσης όπου είναι δυνατό.

* Επιλέγετε τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες: μαργαρίνη, γάλα, γιαούρτι και ρόφημα γιαουρτιού.

* Καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο.

Ο παραπάνω σύντομος οδηγός για μια υγιεινή διατροφή σάς διευκολύνει να ακολουθήσετε ένα διαιτολόγιο γευστικό και εύκολο, που θα σας βοηθήσει να νιώθετε καλά και να κρατάτε την καρδιά σας γερή, μειώνοντας τα επίπεδα κακής χοληστερίνης, ελέγχοντας την αρτηριακή σας πίεση και διατηρώντας ένα φυσιολογικό βάρος.

Η υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να σας προστατέψει και από άλλες παθήσεις, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2.

Φροντίστε λοιπόν την υγεία σας, με μικρές αλλαγές στη διατροφή σας, που θα επιφέρουν όμως μεγάλη διαφορά και βελτίωση στην υγεία σας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Διατροφή και Διαιτολογία