Ηλεκτρονική Έκδοση

«Κρανίου τόπος» για τα επόμενα 20 χρόνια η Φουκουσίμα

Τελευταία ενημέρωση:

Συνεχίζεται το θρίλερ με τη ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα. Σύμβουλος της ιαπωνικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο δεν θα μπορεί να κατοικηθεί για τα επόμενα 10 με 20 χρόνια. Την ίδια στιγμή, υψηλά ποσοστά ραδιενεργών στοιχείων ανιχνεύθηκαν ξανά σε ψάρια και λαχανικά, ενώ η Tepco ανακοίνωσε ότι θέλει να θέσει ξανά σε λειτουργία έναν άλλο αντιδραστήρα, η λειτουργία του οποίου είχε σταματήσει έπειτα από σεισμό το 2007.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι η ιαπωνική κυβέρνηση ίσως να πρέπει να αναζητήσει άλλες μεθόδους να ελέγξει την πυρηνική διαρροή στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Ο ίδιος τόνισε ότι οι προσπάθειες να απομακρυνθεί το εμπλουτισμένο με πολύ υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας, νερό που προέρχεται από την ψύξη των αντιδραστήρων, δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ενώ παρεμποδίζουν και την εξέλιξη των εργασιών της επισκευής των ευρισκόμενων σε κρίσιμη κατάσταση ράβδων ψύξης στους πυρήνες τους.

Ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας πρότεινε να υιοθετηθεί μία εναλλακτική μέθοδος αντιμετώπισης της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας Σεργκέι Κιριγένκο, δήλωσε ότι οι ιαπωνικές αρχές υπερβάλλουν όσον αφορά το μέγεθος της πυρηνικής καταστροφής της χώρας ώστε να δοθεί μια διέξοδος στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ραδιενέργεια σε λαχανικά και ψάρια

Υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ανιχνεύθηκαν σε ποικιλίες λαχανικών που προέρχονται από καλλιέργειες σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στη βόρειο-ανατολική Ιαπωνία, αλλά και σε ιχθυοαλιεύματα από νερά κοντά στην τοποθεσία του πυρηνικού ατυχήματος.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας καταμετρήθηκαν επίπεδα ραδιενέργειας πολύ πάνω από τα αποδεκτά όρια σε ψάρια που αλιεύθηκαν στα νερά της επαρχίας που βρίσκεται η Φουκουσίμα, αλλά και σε 11 ποικιλίες λαχανικών από καλλιέργειες της ίδιας περιοχής. Ειδικότερα οι μετρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου κατέγραψαν 12.500 μπεκερέλ ανά κιλό, επίπεδο που είναι 25 φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Την Τετάρτη φορτία από μανιτάρια που καλλιεργήθηκαν στο ύπαιθρο, στην ανατολική περιοχή της επαρχίας Νταίιτσι, δεσμεύτηκαν διότι εντοπίστηκε ότι περιέχουν ποσοστά ραδιενεργών στοιχείων πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Συνεχίζεται ο "χορός" των Ρίχτερ

Και νέα σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (τοπική ώρα) στην βορειο-ανατολική Ιαπωνία. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο ο σεισμός σημειώθηκε στις 5:57 τοπική ώρα σε βάθος 11,2 χιλιομέτρων 190 χιλιόμετρα ανατολικά της Μοριόκα, στη νήσο Χόνσου. Από τον σεισμό δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές, ενώ δεν εξεδόθη προειδοποίηση για τσουνάμι. Τις τελευταίες ημέρες η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι ιδιαίτερα έντονη, προκαλώντας ανησυχία αλλά και προβλήματα στους Ιάπωνες.

Νέες έρευνες για τους αγνοούμενους

Νέες έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα ξεκίνησε σήμερα η ιαπωνική αστυνομία. Περίπου 300 αξιωματικοί από την αστυνομία της περιφέρειας Φουκουσίμα φορώντας ειδικές στολές ερευνούν μια περιοχή δέκα χιλιομέτρων γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο.

Η τελευταία αντίστοιχη επιχείρηση είχε πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου κι έκτοτε οι έρευνες σταμάτησαν, λόγω των υψηλών επιπέδων ραδιενέρεγειας που εμπόδιζαν την περισυλλογή των σορών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri, ο αριθμός των αγνοούμενων στην περιοχή που εκτείνεται σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα φτάνει τους 10.000.

Επικρίσεις προς τον Ναότο Καν και αιτήματα για την παραίτησή του

Ο ηγέτης του κύριου αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) Σαντακάζου Τανιγκάκι ζήτησε σήμερα από τον Ναότο Καν να παραιτηθεί, για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την καταστροφή από το σεισμό και το τσουνάμι, αλλά και την πυρηνική κρίση στο σταθμό της Φουκουσίμα.

"Έχει έρθει η ώρα για (τον πρωθυπουργό) να αποφασίσει αν θα μείνει ή θα φύγει. Η συνέχιση της ηγεσίας του θα είναι μια πολύ μεγάλη κακοτυχία για το λαό", μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο δηλώσεις του Τανιγκάκι.

Ο ηγέτης του LDP υπαινίχθηκε ότι το κόμμα του μπορεί να υποβάλει μια δεσμευτική πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης Καν στην Κάτω Βουλή και μια μη δεσμευτική πρόταση μομφής κατά του Καν στην Άνω Βουλή.

Αιτήματα για την αποχώρηση του Καν εκφράζονται και από το δικό του κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ). Ο πρόεδρος της Άνω Βουλής Τακέο Νισιόκα κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, λέγοντας ότι ο Καν δεν χειρίστηκε καλά τις συνέπειες της καταστροφής και τη συνεχιζόμενη κρίση στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, από τον οποίο διαρρέει ραδιενέργεια μετά τη βλάβη που υπέστη από το τσουνάμι και τον ισχυρότερο σεισμό που σημειώθηκε ποτέ στην Ιαπωνία.

Ο Ισίρο Οζάουα, πρώην ηγέτης του DPJ και μια από τις φυσιογνωμίες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην πολιτική σκηνή της Ιαπωνίας, επέκρινε τον πρωθυπουργό για έλλειψη αρχηγικής ικανότητας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, "μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω καταστροφές".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Ιαπωνία
Πυρηνικά
Για το ίδιο θέμα
Ιάπωνας υπουργός ήπιε νερό απ' τη Φουκουσίμα
Αυτοκτόνησε στην ηλικία των 102 ετών για να μην αφήσει το σπίτι του στη Φουκουσίμα