Έντυπη Έκδοση

Ποιοι οπλίζουν τα χέρια των «αγανακτισμένων» ρατσιστών

Θα καταγραφεί ως ένα ακόμη περιστατικό ρατσιστικής βίας, ωστόσο πίσω από την επίθεση ακροδεξιών στα γραφεία της κοινότητας των σομαλών προσφύγων το περασμένο Σάββατο κρύβεται κάτι πολύ σημαντικότερο: το επικίνδυνο ιδεολόγημα περί «σύγκρουσης των πολιτισμών» κατασκευάζεται από δημοσιογράφους, νομιμοποιείται κοινοβουλευτικά από προβεβλημένους πολιτικούς και υλοποιείται από «αγανακτισμένους γείτονες» προχωρημένης ηλικίας ανάκατους με οργισμένους χρυσαυγίτες.

Τα αρχικά της «Χρυσής Αυγής» μαρτυρούν την ταυτότητα των βανδάλων που επιτέθηκαν σε σομαλούς μετανάστες. Τα αρχικά της «Χρυσής Αυγής» μαρτυρούν την ταυτότητα των βανδάλων που επιτέθηκαν σε σομαλούς μετανάστες. Το σκηνικό του μίσους άρχισε να στήνεται τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Αδ. Γεωργιάδης και Αθ. Πλεύρης κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στην οποία αναφέρονταν σε «γκέτο σομαλών ισλαμιστών» στην οδό Φυλής. Ρωτούσαν τι σκοπεύει να κάνει «για την προστασία των Ελλήνων».

Ο στόχος ήταν το κτίριο όπου εδώ και δύο χρόνια στεγάζονται τα γραφεία της σομαλικής κοινότητας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια από τις πιο μικρές, ήσυχες αλλά και ταλαιπωρημένες μεταναστευτικές ομάδες. Περίπου 1.500 άνθρωποι, πάρα πολλοί άστεγοι, ενώ σύμφωνα με τον ΟΗΕ δεν θεωρούνται οικονομικοί μετανάστες αλλά πολιτικοί πρόσφυγες.

Στο παρελθόν η αστυνομία είχε κάνει εφόδους στο κτίριο της κοινότητας στο πλαίσιο επιχειρήσεων «σκούπα», χωρίς όμως να εντοπίσει κάτι παράνομο. Ωστόσο Αδ. Γεωργιάδης και Αθ. Πλεύρης είχαν ως «πηγή» ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερη Ωρα» με τίτλο «Σομαλοί πειρατές με... τζαμί στην οδό Φυλής» και υπέρτιτλο: «Χριστιανισμός vs Ισλαμισμού».

Ο συντάκτης, Δ. Παπαγεωργίου, δεν αναφέρει ούτε μία επώνυμη πηγή, ούτε προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τους Σομαλούς. Υποθέτει πως εκτέθηκε «σε κάποιον ενδεχόμενο κίνδυνο. Πρόκειται ίσως για τους πλέον φανατικούς ισλαμιστές σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η ιστορία όμως είναι ακόμη πιο γελοία, καθώς ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος είναι υπόδικος για επίθεση των «αυτόνομων εθνικιστών» στην Πανόρμου (τον Ιανουάριο του 2010). Κι όμως η ερώτηση των βουλευτών άναψε το φιτίλι.

Τις επόμενες μέρες οι Σομαλοί δέχτηκαν απειλές για καταστροφή του κτιρίου τους. Αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» του ΠΑΜΕ και της Σομαλικής Κοινότητας πραγματοποίησαν διάβημα διαμαρτυρίας στα αστυνομικά τμήματα Ομονοίας και Αγ. Παντελεήμονος.

Εκεί όμως δέχτηκαν απειλές και απόπειρες προπηλακισμού από ρατσιστικές ομάδες. Στο δελτίο τύπου της αντιπροσωπείας επισημαίνεται πως επιχείρησαν να επιτεθούν και στο τηλεοπτικό συνεργείο του σταθμού «902» «υπό τα αδιάφορα βλέμματα των αστυνομικών του τμήματος!»

Οι ακροδεξιές απειλές παρέμειναν απραγματοποίητες μέχρι το περασμένο Σάββατο. Τη συγκέντρωσή τους οργάνωσε μια πρωτοεμφανιζόμενη επιτροπή κατοίκων, στην οποία εκτός από λίγους περίοικους συμμετέχουν και γνωστοί ακροδεξιοί του Αγ. Παντελεήμονα (τους οποίους αναγνώρισαν οι Σομαλοί μέσα από φωτογραφίες που τους επιδείχθηκαν). Δύναμη κρούσης ήταν διάφορα μέλη της Χρυσής Αυγής που δεν είχαν καμία σχέση με τη γειτονιά.

Οι Σομαλοί -οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν ξέρουν καθόλου ελληνικά- κοιτούσαν απορημένοι τους εξαγριωμένους ρατσιστές (αναμεταξύ τους ηλικιωμένες που κραύγαζαν: «Μέχρι το βράδυ θα σας κάψουμε»). Ο Αμπντούλ Ρασίντ, γραμματέας της κοινότητας, εξηγεί ότι: «Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί έσπαγαν και χτυπούσαν με μίσος. Οι πιο πολλοί συμπατριώτες μου είναι άποροι, αναλφάβητοι, προερχόμενοι από αγροτικές περιοχές μιας χώρας που καταστρέφει ένας ατελείωτος εμφύλιος πόλεμος».

Επισημαίνει πως: «Για μας η κοινότητα είναι ένα σύμβολο συνεύρεσης. Οι άνθρωποι που συχνάζουν εδώ αναζητούν ένα πιάτο φαΐ, μια ιατρική φροντίδα, έναν υπολογιστή για να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους. Δεν έχουμε δημιουργήσει ποτέ το παραμικρό επεισόδιο. Διαθέτουμε ελάχιστες επιλογές επιβίωσης και καμία διάθεση πολιτισμικής αντιπαράθεσης» εξηγεί ο Αμπντούλ Ρασίντ. Μουσουλμάνοι οι περισσότεροι, μαζεύονται κάθε Παρασκευή στο υπόγειο του κτιρίου και ασκούν το αναφαίρετο δικαίωμα της προσευχής. Συχνά υπό τους δυνατούς ήχους μαγνητοφωνημένης ορθόδοξης Θείας Λειτουργίας που βάζει στη διαπασών ένας συγκεκριμένος αγανακτισμένος γείτονας.

Τη στιγμή της εισβολής στο κτίριο η αστυνομία ήταν άφαντη, με μόλις δύο περιπολικά σε διπλανό δρόμο, ενώ αργότερα εμφανίστηκαν δύο διμοιρίες. Τελικά δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί των προσφύγων. Ποιος όμως από τους εμπλεκόμενους πολιτικούς και την αστυνομία μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα συμβεί κάτι χειρότερο στο άμεσο μέλλον;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Ρατσισμός