Ηλεκτρονική Έκδοση

Δύο κόμματα διεκδικούν την πρώτη θέση

Θρίλερ η μάχη των βουλευτικών εκλογών στη Φιλανδία

Τελευταία ενημέρωση:

Τα τελικά αποτελέσματα θα πρέπει να περιμένουν οι υποψήφιοι των βουλευτικών εκλογών της Φιλανδίας για να πανηγυρίσουν, καθώς οι ανατροπές στα ποσοστά διαδέχονται η μία την άλλη. Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων, το εθνικιστικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει 39 έδρες στη νέα Βουλή, θα αυξήσει δηλαδή τη δύναμή του κατά 34 έδρες! Τέσσερις έδρες περισσότερες (43) θα έχει το συντηρητικό κόμμα της Εθνικής Συμμαχίας και 42 οι Σοσιαλδημοκράτες.

    Ο ηγέτης της Εθνικής Συμμαχίας, Γίρκι Κατάινεν, έχασε σημαντικό μέρος των ψήφων αλλά ως επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος στη Βουλή πιθανότατα να του ανατεθεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Ο  Κατάινεν ωστόσ δήλωσε "πολύ ευχαριστημένος" με τα αποτελέσματα επειδή είναι η πρώτη φορά που το κόμμα αναδεικνύεται πρώτο σε έδρες.

  Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα για Κεντρώο Κόμμα της πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμι, που έχασε 16 έδρες και βρίσκεται στην τέταρτη θέση στο κοινοβούλιο, με 35 έδρες. Συμφωνα με την Κιβινιέμι, το κόμμα της υπέστη "φθορά από τα οκτώ χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση", και δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί αρχηγός του κόμματος.

Νωρίτερα η Εθνική Συμμαχία προηγούνταν με ποσοστό 20% (45 έδρες). Οι Σοσιαλδημοκράτες -το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης- καταλαμβάναν τη δεύτερη θέση με ποσοστό 19,5% (43 έδρες). Η εθνικιστική δεξιά των Αληθινών Φινλανδών ακολουθούσε τρίτη, με ποσοστό 18,6% (38 έδρες) και τέταρτο ήταν το Κέντρο, το κόμμα της πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμι, το οποίο καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με ποσοστό 17,4%.

"Πρόσκληση" αναμένουν οι εθνικιστές 

Τουλάχιστον "μια πρόσκληση για συνομιλίες" για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης δήλωσαν πως αναμένουν οι εθνικιστές δια στόματος του Τίμο Σόινι,  ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος των Αληθινών Φινλανδών, μετά την εντυπωσιακή αύξηση των ποσοστών τους. 

Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των εκλογών παραμείνουν ως έχουν η Εθνική Συμμαχία του Γίρκι Κατάινεν -που προηγείται με μικρή διαφορά- θα χρειαστεί τη βοήθεια και άλλων κομμάτων προκειμένου να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη 200μελή Βουλή.

"Το αν οι Αληθινοί Φινλανδοί θα αναδειχτούν σε πρωταθλητές των εκλογών παραμένει ακόμη αμφίβολο. Αλλά νομίζω ότι θα έχουμε σίγουρα μια πιο εθνικιστική, πιο συντηρητική, λιγότερο προσανατολισμένη στην Ευρώπη κυβέρνηση στη Φινλανδία", δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Κάρστεν Μπρζέσκι.

Την Παρασκευή ο υπουργός Γιαν Βαπααβουόρι -πρόσκειται στην Εθνική Συμμαχία- προσπάθησε να διασκεδάσει τους φόβους για την ανάδυση μιας αντιευρωπαϊκής κυβέρνησης και υποστήριξε ότι προϋπόθεση για να μπουν οι Αληθινοί Φινλανδοί στην κυβέρνηση είναι να χαμηλώσουν τους τόνους. Είναι -είπε- ευκολότερο να προσεγγιστούν οι Σοσιαλδημοκράτες που επικρίνουν μεν τα προγράμματα σωτηρίας των χρεωμένων χωρών της Ευρώπης αλλά στηρίζουν ταυτόχρονα την Ε.Ε.

Από την πλευρά τους πάντως οι Αληθινοί Φινλανδοί έχουν δηλώσει ότι δεν σκοπεύουν να υποχωρήσουν από τις αντιευρωπαϊκές τους θέσεις.    

"Δεν θα επιβιώσει το σχέδιο στήριξης της Πορτογαλίας".

"Το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Πορτογαλίας δεν θα επιβιώσει" δήλωσε, απόψε στη δημόσια τηλεόραση, ο ηγέτης των Αληθινών Φιλανδών, Τίμο Σόινι, και πρόσθεσε: "Το πακέτο που υπάρχει, δεν πιστεύω ότι θα παραμείνει".
   

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Για το ίδιο θέμα
«Τριγμοί» στην Ευρωζώνη από την ακροδεξιά νίκη στη Φινλανδία